SEREM DIGITALS O NO SEREM:15è ANIVERSARI DEL DOMINI .CAT AMB 110.000 INSCRITS

La Fundació puntCat encara la celebració del seu 15è aniversari fent una defensa aferrissada de la llibertat digital en un context de proliferació de ‘fake news’ i control governamental a la xarxa. Unes “males pràctiques” agreujades pel context de crisi per la covid-19 i que l’entitat, que gestiona 110.000 dominis, vol allunyar dels seus webs. “D’aquesta crisi o sortim digitals o no en sortirem. En un context en què alguns governs han tingut tics de control de la xarxa, reinvidiquem el paper de prestigi i rigor de tenir un domini .cat”, ha dit aquest dimecres el seu secretari, Saül Gordillo. La Fundació també aposta per engegar una plataforma digital per facilitar la venda als petit negocis, que funcioni com un “Amazon del petit comerç”.

En un moment de sotragada econòmica, la Fundació puntCat posa l’accent en l’accés al web d’empreses petites i col·lectius que encara no havien fet el salt a la xarxa. En aquest sentit, l’entitat vol posar en marxa un projecte que va intentar impulsar fa un any i que la falta de finançament va obligar a aturar. Es tracta d’una plataforma de venda de productes de proximitat per evitar que aquests petits negocis “siguin els emprovadors de les grans empreses digitals”.

Amb aquest projecte a l’horitzó, l’entitat compleix al setembre 15 anys i emprendrà aleshores una exposició itinerant pels territoris de parla catalana que s’inaugurarà al Palau Robert. Aquesta serà “l’excusa” de la fundació per impulsar cursos de formació i xerrades amb motiu de l’aniversari.

En la roda de premsa telemàtica d’aquest dimecres, els responsables de l’entitat han destacat l’alta fidelitat dels usuaris del domini .cat, amb una taxa de renovació del 85%. Amb l’alta demanda de connectivitat derivada del confinament, asseguren estar un 2% per sobre de les previsions del primer trimestre de l’any.

Context de desinformació

La crisi provocada per la covid-19 i la resposta que alguns estats han adoptat en l’entorn digital, “limitant llibertats o controlant la informació i les dades dels usuaris”, sosté la fundació, fan que l’entitat estigui “atenta, vigilant i impulsora” de garanties.
“Malgrat a desgràcia del moment, això ha fet que la fundació es pugui reivindicar mes fàcilment que no pas en un altre context”, ha dit el secretari de la puntCat, Saül Gordillo.

Accions legals
L’organització es va personar davant l’Audiència Nacional aquest gener per conèixer els motius que van portar a dictar la mesura cautelar per bloquejar l’accés al web de Tsunami Democràtic el 18 d’octubre de 2019. Aquesta va ser l’última acció legal empresa per la fundació, que defensa el seu paper de garant dels drets digitals. “Expressàvem que era una vulneració de la llibertat d’expressió, i ens afectava com a gestors del domini .cat, però no tenim resposta”, ha dit el seu president, Carles Salvadó.

La demanda d’internet “aguanta la batzegada”

Després de l’acord amb l’empresa multinacional Ookla, que permet tenir dades mensuals de connectivitat fins a finals d’aquest any, la fundació conclou que l’internet catalanoparlant “aguanta la batzegada” de l’alta demanda arran de la crisi del coronavirus. No obstant, hi ha fortes diferències territorials.

Pel que fa la banda ampla fixa, Catalunya “supera amb escreix” la mitjana espanyola i se situa amb consonància amb països europeus, mentre que les Illes Balears s’hi apropen i el País Valencià se situa per sota de la qualitat de la xarxa. Pel que fa a la velocitat de baixada de les connexions mòbils (3G/4G), en aquest cas són les Illes les que lideren en velocitat.

Informació:RACODIGITAL.CAT (30-4-2020)

291 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: