S’ESTRENA EL ” PSOE NEXT GENERATION “

( JORDI BARBETA )

De Pedro SĂĄnchez se’n desconeix la ideologia, però s’ha de reconèixer que demostra tenir mĂŠs coratge polĂ­tic i instint de supervivència del que ĂŠs habitual en la polĂ­tica espanyola. NingĂş com ell ha mort i ressuscitat tantes vegades en condicions tan difĂ­cils. Amb el canvi de Govern anunciat dissabte i els canvis que prepara per al 40è CongrĂŠs del PSOE, previst per al mes d’octubre, podria dir-se que es disposa a jubilar definitivament totes les velles guĂ rdies socialistes que li feien la guitza. I ho fa imposant una nova fornada de ministres i dirigents que li seran fidels perquè li deuran el cĂ rrec que bona part d’ells no havien mai somiat. És el ‘PSOE Next Generation’.

Gairebé tots els nous ministres van entrar en política o es van fer militants socialistes quan Felipe González i Alfonso Guerra ja havien desaparegut de l’escenari. Ara quan els felipistes, guerristes i tutti quanti rondinin, els nous dirigents preguntaran qui són i Sánchez podrà respondre “ladran, luego cabalgamos”.

Observi’s tambĂŠ que dels set nous ministres, nomĂŠs un, Fèlix BolaĂąos, home d’estricte confiança de SĂĄnchez, formava part del que podrĂ­em dir el Poder Central. Pilar Llop, la nova titular de JustĂ­cia era diputada regional, i com a tal presidĂ­a el Senat. Tota la resta treballava ben lluny de les conspiracions madrilenyes, entregats a responsabilitats autonòmiques, municipals o diplomĂ tiques i ha estat SĂĄnchez qui els ha anat a buscar i no al revĂŠs.

Pedro SĂĄnchez jubila definitivament totes les velles guĂ rdies socialistes. I ho fa imposant una nova fornada de ministres i dirigents que li seran fidels perquè li deuran el cĂ rrec que bona part d’ells no havien mai sommiat. És el ‘PSOE Next Generation’

Des d’un bon principi, Sánchez ha crescut en contra de la vella guàrdia socialista. Va guanyar la secretaria general sempre contra pesos pesats del partit, com Eduardo Madina. Es va negar a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, rebel·lant-se contra les pressions de l’establishment. Va renunciar, però va tornar a guanyar el 39è Congrés contra el sanedrí polític i mediàtic que apostava fervorosament per Susana Díaz. I malgrat haver obtingut com a candidat els pitjors resultats electorals del PSOE, s’ha mantingut al capdavant del partit, gràcies a l’audàcia de la moció de censura a Rajoy que el va catapultar al poder i després li va proporcionar dues victòries electorals, molt minses, però suficients per mantenir-se.

DesprĂŠs de la derrota soferta pel PSOE a les eleccions madrilenyes, SĂĄnchez es va decidir a passar a l’ofensiva per recuperar la iniciativa polĂ­tica. Va decretar els indults dels presos polĂ­tics catalans per moltes raons, però sobretot per assegurar-se l’estabilitat amb el suport d’Esquerra Republicana, ha tancat un principi d’acord per a la reforma de les pensions, ha tirat endavant la llei del canvi climĂ tic, la llei de l’eutanĂ sia, ha deixat que Podemos s’apunti la llei Trans… Ara cal veure si ĂŠs tan atrevit com per resoldre el conflicte catalĂ  o, si mĂŠs no, ressituar-lo definitivament en l’àmbit de la polĂ­tica, amb una taula de diĂ leg que tothom observa amb escepticisme. És on se la juga mĂŠs.

I pel que fa als ministres catalans, es pot esperar de Miquel Iceta que no es faci perdonar els seus orĂ­gens i actui com a ministre d’un estat plurinacional, pluricultural i plurilingßístic com ell sap que ĂŠs. I a Raquel SĂĄnchez, alcaldessa de GavĂ  esdevinguda ministra de Transports, que com tothom sap no ĂŠs indepe, no cal demanar-li que faci el que no creu. Si aconsegueix resoldre el drama de rodalies i finalment l’R3 esdevĂŠ el metro regional amb doble via fins a Vic -hi ha els 4.000 milions eternament pendents-, jo signaria perquè li dediquessin un monument.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-VII-2021)

351 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: