S’ESTRENA EL ” PSOE NEXT GENERATION “

( JORDI BARBETA )

De Pedro SĂĄnchez se’n desconeix la ideologia, perĂČ s’ha de reconĂšixer que demostra tenir mĂ©s coratge polĂ­tic i instint de supervivĂšncia del que Ă©s habitual en la polĂ­tica espanyola. NingĂș com ell ha mort i ressuscitat tantes vegades en condicions tan difĂ­cils. Amb el canvi de Govern anunciat dissabte i els canvis que prepara per al 40Ăš CongrĂ©s del PSOE, previst per al mes d’octubre, podria dir-se que es disposa a jubilar definitivament totes les velles guĂ rdies socialistes que li feien la guitza. I ho fa imposant una nova fornada de ministres i dirigents que li seran fidels perquĂš li deuran el cĂ rrec que bona part d’ells no havien mai somiat. És el ‘PSOE Next Generation’.

GairebĂ© tots els nous ministres van entrar en polĂ­tica o es van fer militants socialistes quan Felipe GonzĂĄlez i Alfonso Guerra ja havien desaparegut de l’escenari. Ara quan els felipistes, guerristes i tutti quanti rondinin, els nous dirigents preguntaran qui sĂłn i SĂĄnchez podrĂ  respondre “ladran, luego cabalgamos”.

Observi’s tambĂ© que dels set nous ministres, nomĂ©s un, FĂšlix Bolaños, home d’estricte confiança de SĂĄnchez, formava part del que podrĂ­em dir el Poder Central. Pilar Llop, la nova titular de JustĂ­cia era diputada regional, i com a tal presidĂ­a el Senat. Tota la resta treballava ben lluny de les conspiracions madrilenyes, entregats a responsabilitats autonĂČmiques, municipals o diplomĂ tiques i ha estat SĂĄnchez qui els ha anat a buscar i no al revĂ©s.

Pedro SĂĄnchez jubila definitivament totes les velles guĂ rdies socialistes. I ho fa imposant una nova fornada de ministres i dirigents que li seran fidels perquĂš li deuran el cĂ rrec que bona part d’ells no havien mai sommiat. És el ‘PSOE Next Generation’

Des d’un bon principi, SĂĄnchez ha crescut en contra de la vella guĂ rdia socialista. Va guanyar la secretaria general sempre contra pesos pesats del partit, com Eduardo Madina. Es va negar a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, rebel·lant-se contra les pressions de l’establishment. Va renunciar, perĂČ va tornar a guanyar el 39Ăš CongrĂ©s contra el sanedrĂ­ polĂ­tic i mediĂ tic que apostava fervorosament per Susana DĂ­az. I malgrat haver obtingut com a candidat els pitjors resultats electorals del PSOE, s’ha mantingut al capdavant del partit, grĂ cies a l’audĂ cia de la mociĂł de censura a Rajoy que el va catapultar al poder i desprĂ©s li va proporcionar dues victĂČries electorals, molt minses, perĂČ suficients per mantenir-se.

DesprĂ©s de la derrota soferta pel PSOE a les eleccions madrilenyes, SĂĄnchez es va decidir a passar a l’ofensiva per recuperar la iniciativa polĂ­tica. Va decretar els indults dels presos polĂ­tics catalans per moltes raons, perĂČ sobretot per assegurar-se l’estabilitat amb el suport d’Esquerra Republicana, ha tancat un principi d’acord per a la reforma de les pensions, ha tirat endavant la llei del canvi climĂ tic, la llei de l’eutanĂ sia, ha deixat que Podemos s’apunti la llei Trans… Ara cal veure si Ă©s tan atrevit com per resoldre el conflicte catalĂ  o, si mĂ©s no, ressituar-lo definitivament en l’àmbit de la polĂ­tica, amb una taula de diĂ leg que tothom observa amb escepticisme. És on se la juga mĂ©s.

I pel que fa als ministres catalans, es pot esperar de Miquel Iceta que no es faci perdonar els seus orĂ­gens i actui com a ministre d’un estat plurinacional, pluricultural i plurilingĂŒĂ­stic com ell sap que Ă©s. I a Raquel SĂĄnchez, alcaldessa de GavĂ  esdevinguda ministra de Transports, que com tothom sap no Ă©s indepe, no cal demanar-li que faci el que no creu. Si aconsegueix resoldre el drama de rodalies i finalment l’R3 esdevĂ© el metro regional amb doble via fins a Vic -hi ha els 4.000 milions eternament pendents-, jo signaria perquĂš li dediquessin un monument.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-VII-2021)

222 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: