SET ASPIRANTS I DUES INCÒGNITES, PRECANDIDATS A LES ELECCIONS DEL BARÇA

“Qui són els candidats a la presidència del Barça? Set aspirants i dues incògnites”
Les eleccions a la presidència del FC Barcelona, previstes el 24 de gener, ja tenen uns quants pre-candidats que aspiren a succeir Josep Maria Bartomeu

Les eleccions a la presidència del Barça, previstes el 24 de gener, ja tenen uns quants pre-candidats que volen concórrer-hi. El relleu de Josep Maria Bartomeu tindrà la tasca ingent i urgent de quadrar els comptes del club, molt afectats per la reducció d’ingressos a causa de la pandèmia, i de reduir la massa salarial dels esportistes. També hi ha en joc el model de club dels anys vinents, l’impuls que necessita el planter, la renovació del primer equip de futbol masculí i el desafiament econòmic de fer possible la remodelació del Camp Nou i la seva rodalia.

La cursa per la presidència ja ha començat i hi ha diversos pre-candidats que aspiren a succeir Bartomeu. Per convertir-se en candidats oficials, hauran de recollir 2.257 signatures de socis, una xifra que correspon a la meitat dels compromissaris. També hauran d’avalar el 15% del pressupost del club, uns 125 milions d’euros. L’envit de recollir les signatures necessàries sense partits amb públic a l’estadi ni al Palau Blaugrana convertirà el tràmit de facto en el primer sedàs pel qual passaran les candidatures. A més, no es descarten pactes abans de les eleccions entre les candidatures que quedin dempeus.

Fins ara, hi ha set pre-candidats que han fet el pas. Són Víctor Font, Xavier Vilajoana, Agustí Benedito, Toni Freixa, Jordi Farré, Pere Riera i Lluís Fernández Alà. A més, hi ha dues grans incògnites, Joan Laporta i Juan Rosell, que encara no han anunciat públicament la seva candidatura, tot i que corren rumors que també formaran part de la cursa electoral per a arribar a la llotja del Camp Nou.

Víctor Font
Font és un empresari sobiranista (vegeu-ne el perfil ací) que fa anys que prepara el projecte ‘Sí al futur’ per a la cursa electoral i ja ha presentat els primers noms de la seva candidatura: Toni Nadal i Antoni Bassas. Així mateix, té el suport públic de l’ex-capità del Barça Xavi Hernández. Font vol canviar el rumb del club i instaurar una estructura professionalitzada. Ha dit que serà poc intervencionista en l’àmbit esportiu i ha mostrat dubtes sobre el finançament de l’Espai Barça.

Xavier Vilajoana
Vilajoana ha format part de les juntes de Laporta –va dimitir-ne el 2005–, Rosell i Bartomeu, i pot ser vist com el candidat continuista, malgrat que en les seves primeres intervencions públiques ha provat de desmarcar-se de la junta que hi havia fins fa poques setmanes. Ha estat el responsable de la Masia aquests darrers anys, a més del futbol femení, i en fa bandera. Amb l’eslògan ‘Un home del Barça’, ara fa el pas d’aspirar a la presidència. En l’àmbit professional, es dedica al sector immobiliari.

Agustí Benedito

Benedito es presenta a les eleccions per tercera vegada i és un candidat bregat en campanya. El 2010 va quedar segon per darrere de Rosell i el 2015 va ser tercer, darrere de Bartomeu i Laporta. L’empresari, obertament independentista, va impulsar una moció de censura el 2017 que no va prosperar, i no ha donat suport a la moció d’enguany.

Toni Freixa

Freixa concorrerà a les eleccions per segona vegada, després d’haver quedat en darrera posició el 2015. Va formar part de la directiva de Laporta el 2003 –va dimitir-ne el 2005– i de la de Rosell el 2010, quan va ser nomenat portaveu. És advocat de professió i s’ha mostrat favorable a la continuïtat de Ronald Koeman com a entrenador del primer equip de futbol masculí.

Jordi Farré
És la segona vegada que aquest empresari presenta candidatura. El 2015 no va aconseguir prou signatures. Encapçala la candidatura ‘Nou impuls FCB’, i aspira a superar el tall gràcies, en part, a la projecció mediàtica que ha tingut com a impulsor de la moció de censura contra Bartomeu. És partidari que el patrocinador de la samarreta sigui Catalunya.

Pere Riera
Riera presenta candidatura per primera vegada. És director i empresari del sector químic i immobiliari. En les seves primeres intervencions ha fet molta incidència en la importància de recuperar la Masia, ha promès d’aixecar les catifes del club i ha donat importància a les penyes.

Lluís Fernández Alà
Fernández és un empresari vinculat a Sant Cugat del Vallès i de perfil independentista. Havia estat vinculat a Unió i s’havia presentat a les primàries de Demòcrates de Catalunya. Ha anunciat que recuperaria Albert Benaiges com a director de futbol formatiu en cas de guanyar les eleccions. Benaiges fou entrenador i coordinador de la Masia en dues etapes (1990-2003 i 2005-2011).

Joan Laporta
L’ex-president (2003-2010) no descarta de tornar-se a presentar. Malgrat la derrota del 2015, amb una candidatura bastida a corre-cuita, Laporta podria tornar-ho a provar i recuperar el comandament del club després del seu breu pas per la política institucional. La seva presència a les eleccions pot fer variar molt el tauler de joc per l’ascendència que té sobre una part important dels socis del Barça, malgrat que un altre sector el rebutja.

Juan Rosell
Segona el programa Onze de TV3, l’ex-president de Foment del Treball i de la CEOE podria fer el pas i presentar una candidatura de tall continuista. Rosell ha estat patró de la Fundació FCB i té una trajectòria empresarial molt lligada als cercles de poder de Madrid i a l’Íbex 35.
Informa:VILAWEB.CAT (21-11-20299

246 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: