SETMANA DECISIVA PER AL FUTUR DE JUNTS PER CATALUNYA

(  ORIOL MARCH  )
Dies clau per al futur de Junts per Catalunya (JxCat). Al llarg d’aquesta setmana es produiran dues reunions a B√®lgica que marcaran el rumb de les negociacions entre tots els actors de l’espai postconvergent. La primera, aquest dimarts, situar√† a la mateixa sala Carles Puigdemont i representants del poder territorial de JxCat, inclosos aquelles alcaldesses i alcaldes¬†que han estat desbancats per ERC despr√©s de pactes postelectorals. La segona, dimecres,¬†citar√† l’expresident de la Generalitat amb Artur Mas¬†per plantejar quin √©s el futur del PDECat, JxCat i la Crida Nacional per la Rep√ļblica, i quin tipus d’organigrama es posar√† en marxa els propers mesos.

Una de les q√ľestions sobre les quals hi ha consens √©s que cal aprofitar l’estructura territorial del PDECat -derivada, al seu torn, de l’antiga CDC-, amb pres√®ncia arreu del pa√≠s per√≤ canviar-li la marca per la de Junts per Catalunya, que s’ha presentat amb √®xit variable en l’√ļltim cicle electoral al Parlament, al Congr√©s dels Diputats, als ajuntaments i a l’Eurocambra. En tot cas, per√≤, fonts de la direcci√≥ del partit consultades per¬†Naci√≥Digital¬†assenyalen que el PDECat aspira a tenir pes en la futura c√ļpula compartida de JxCat, especialment a trav√©s dels alcaldes. El m√≥n municipal √©s el principal focus de poder del partit, i aix√≠ ho volen fer valer davant Puigdemont a B√®lgica.

Aquest dimarts tamb√© hi haur√† membres del Govern despla√ßats per reunir-se amb l’expresident de la Generalitat -d’altres ho faran per via telem√†tica, en funci√≥ de l’agenda-, i estaran acompanyats d’exalcaldes com Jordi Masquef (Figueres), Rosa Maria Perell√≥ (T√†rrega) i Carmela Fortuny (Sant Cugat del Vall√®s). Tots tres han estat descavalcats per pactes entre ERC, el PSC i la CUP tot i haver guanyat les eleccions, i que Puigdemont el rebi √©s un missatge de suport en un moment en qu√® la tensi√≥ amb els republicans s’ha reprodu√Įt arran els pactes als municipis.

Jordi Masquef (Figueres), Carmela Fortuny (Sant Cugat) i Rosa Maria Perelló (Tàrrega), descavalcats per ERC a través de pactes postelectorals, seran rebuts avui per Puigdemont

La trobada, que arrencar√† a les cinc de la tarda, ve precedida per una reuni√≥ de l’executiva del PDECat, que es va trobar ahir sense que es fes p√ļblica. El seu president, David Bonveh√≠, ha multiplicat els contactes amb tots els dirigents rellevants de la formaci√≥ des de les eleccions municipals, i segueix pensant que no √©s procedent la celebraci√≥ d’un congr√©s extraordinari de la formaci√≥ que serveixi com a pista d’aterratge per l’ordenaci√≥ de tot l’espai de JxCat. Malgrat aix√≤, hi ha sectors del PDECat -incloses assemblees territorials metropolitanes- que demanen aquest conclave extraordinari per “endre√ßar” tots els sectors i afrontar la tardor -i la sent√®ncia- sense debat intern.

Malgrat aix√≤, fonts coneixedores de les negociacions, existeix el debat -fins i tot el dubte- de si juliol √©s el mes m√©s adequat per dur a terme la reordenaci√≥ de tot l’espai. En les primeres converses estava pr√†cticament tancada una data a finals de juliol -aquests congressos acostumen a durar tres dies-, per√≤ existeixen partidaris de traslladar-ho tot a la tardor. “Si les presses aguditzen les pugnes internes, tornarem a resoldre el cas en fals”, assenyala un dels implicats. Tot i aix√≠, hi ha sectors del PDECat disposats a for√ßar un congr√©s extraordinari: necessiten tres quartes parts del consell nacional, una xifra de quadres que encara no tenen lligada i que costa de tenir.

Mas prepara la reunió

L’expresident de la Generalitat ha parlat amb Bonveh√≠ sobre com afrontar la reuni√≥ amb Puigdemont, que s’ha de celebrar dimecres. √Čs previsible que Ferran Bel, secretari d’organitzaci√≥ del PDECat, i el mateix president del partit es desplacin a Waterloo amb ell. La trobada entre Mas i el l√≠der de JxCat, agendada des de fa dues setmanes, ser√† fonamental per decidir com s’acaben integrant totes les √†nimes de l’espai postconvergent, quina forma acaba tenint la nova estructura i quins s√≥n els principals dirigents que es recluraran per formar part de la c√ļpula. Sense oblidar, a banda, la definici√≥ ideol√≤gica i el paper a Madrid, especialment rellevant aquesta legislatura.

El lideratge de Puigdemont a JxCat √©s indiscutible, per√≤ caldr√† definir qui √©s el seu secretari general i qui el secretari d’organitzaci√≥, a banda d’escollir el candidat o candidata a la Generalitat

Pel que fa als lideratges, hi ha tres noms de l’actual Govern que prenen especial rellev√†ncia. Es tracta de¬†Meritxell Bud√≥ -Presid√®ncia-, Miquel Buch -Interior- i Dami√† Calvet -Territori i Sostenibilitat-. Dirigents implicats en les negociacions assenyalen que Puigdemont no t√© discussi√≥ com a president de JxCat, per√≤ apunten que per sota -per als c√†rrecs de secretari general i de secretari d’organitzaci√≥, amb el nom que acabin rebent- hi haur√† debat. Buch ja va rebre pressions de sectors del PDECat per situar-se al capdavant del partit despr√©s del cicle electoral, i Bud√≥, molt propera a Jordi Turull, ha guanyat protagonisme intern durant les √ļltimes setmanes per jugar un rol a JxCat.

Una de les decisions que s’hauran de prendre en les properes setmanes, davant la possibilitat que s’avancin les eleccions a Catalunya a la primavera de l’any que ve, √©s qui liderar√† la candidatura a la Generalitat i si el cap de cartell ha de ser el secretari general de la futura direcci√≥ postconvergent. No falten quadres que demanen a Mas, la inhabilitaci√≥ del qual acaba el febrer del 2020, que torni a primera fila. De moment, la seva prioritat √©s reordenar un espai que s’ha anat disgregant des de la seva marxa. 

Informa:NACIODIGHITAL.CAT (18-6-2019)
353 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: