Quan vas començar a fer vídeos i per què?
Vaig començar a penjar vídeos el desembre del 2016. A casa meva sempre m’havien gravat, de ben petita. Tinc vídeos de la meva iaia on surto fent una cosa molt similar al que faig ara. Llavors un dia vaig descobrir que en Joan Grivé (Instagram: @sir.joan), a qui ja coneixia, penjava vídeos a internet i vaig decidir fer el mateix. Però ho vaig començar sense cap mena d’intenció. Senzillament em semblava divertit. De cop i volta, sense voler-ho, tot s’ha convertit en una altra cosa.

(…)Parlem de la llengua. Fa m√©s o menys un any, vas penjar un v√≠deo a Instagram on explicaves que utilitzaves el catal√† pel simple fet que √©s la llengua que parles a casa. La gent t‚Äôho demanava?
La q√ľesti√≥ √©s que els v√≠deos imitant influencers els feia en castell√† i per aix√≤ vaig guanyar seguidors. Realment, la difer√®ncia num√®rica de visites √©s abismal: quan faig un v√≠deo en castell√†, en tinc cent mil; i en catal√†, trenta mil. Em van comen√ßar a demanar per qu√® feia els v√≠deos en catal√† si amb el castell√† podria arribar a molta m√©s gent. Amb el v√≠deo que vaig penjar nom√©s pretenia expressar simplement que sempre he parlat en catal√†. Quin sentit tindria que jo ara fes v√≠deos en castell√†? No hi trobaria cap mena de l√≤gica.

Fa uns dies vam con√®ixer les dades de l‚ÄôEnquesta d‚ÄôUsos Ling√ľ√≠stics del 2018, on el catal√† es presenta com la llengua d‚Äô√ļs habitual per un 36% de la poblaci√≥, i l‚Äôestudi socioling√ľ√≠stic de la¬†Plataforma per la Llengua¬†dut a terme als patis dels centres educatius de zones urbanes, que mostra com el catal√† nom√©s √©s present en el 14% de converses als instituts. Com a generadora de continguts a les xarxes, quin paper creus que pots tenir en el foment de l‚Äô√ļs del catal√†, sobretot entre els joves?
Crec que √©s important que hi hagi gent que parli catal√† a les xarxes i que de veritat arribi als adolescents. D‚Äôaix√≤ me n‚Äôhe adonat fa relativament poc, a partir del moment que els mitjans es van comen√ßar a interessar per mi com a persona de refer√®ncia que crea continguts en catal√†. Els adolescents consumeixen nom√©s internet. Llavors, si a internet no hi ha catal√†, no parlaran catal√†. √Čs aix√≠ de senzill. Crec que el meu paper a les xarxes √©s important no nom√©s perqu√® els joves sentin el catal√† m√©s seu, sin√≥ tamb√© perqu√® altra gent s‚Äôanimi i sorgeixi una comunitat de creaci√≥ en catal√† a les xarxes. Aix√≤ √©s el que va passar el 2016, quan en¬†Joan Griv√©,¬†El rac√≥ de l‚ÄôHip√≤lit¬†(Instagram:¬†@elracodelhipolit) o jo mateixa vam obrir els nostres comptes. Fins llavors, fent v√≠deos en catal√† nom√©s hi havia la¬†Clara Moraleda, coneguda com a¬†Leopolda Olda¬†a YouTube.

Has conegut alg√ļ que hagi comen√ßat a fer v√≠deos en catal√† despr√©s d‚Äôhaver-te descobert?
Sí. Sobretot hi ha gent que en feia en castellà i ara també en fa en català, com en Pol Gise (Instagram: @polgisecat), que va començar després de veure alguns vídeos d’en Joan Grivé i meus. Ara té molts seguidors i és una persona important en la comunitat d’instagramers en català.

Als teus vídeos, a banda de parlar d’amors platònics, de stalkejar, de shippejos, de fer-se gran o de la UAB, també dones a conèixer escriptors com Gabriel Ferrater, Caterina Albert, Joan Vinyoli o Miquel Martí i Pol. Crec que ajudes a acostar la literatura catalana als joves.
Sempre que he fet vídeos parlant de literatura o recitant poemes, la gent ho ha rebut molt bé i penso que és perquè em segueixen com si fos la seva cosina, que parla sobre temes adolescents i també sobre literatura. Ho trasllado a un vídeo de la mateixa forma que si estigués amb una amiga i li llegís un poema de Gabriel Ferrater. Estic contenta perquè m’obre molta gent preguntant-me sobre poemes que poden llegir. Això és molt positiu. Almenys sempre hi haurà una persona que s’interessi per un autor i conegui una mica més la nostra literatura.

Et vam veure al¬†Llenguaferits¬†del¬†30 minuts, on parlaves, entre altres coses, de la import√†ncia de prendre‚Äôs certes llic√®ncies ling√ľ√≠stiques per sonar natural i arribar als joves. Adequar-se al context √©s fonamental i de cap manera √©s incoherent amb un bon coneixement de la llengua catalana. En algun moment has rebut cr√≠tiques per la teva forma de parlar, com li va passar a¬† la Rosal√≠a amb el¬†cumpleanys?
Abans gens, perqu√® em seguien nom√©s adolescents i parlaven el mateix catal√† que parlo jo. Per√≤ ara que he comen√ßat a tenir m√©s veu als mitjans, s√≠ que alguns seguidors s√≥n m√©s puristes i em diuen que hauria de parlar un catal√† m√©s correcte. √Čs exactament el mateix que la¬†Rosal√≠a, que no va posar¬†cumpleanys¬†perqu√® no s√†piga que √©s¬†aniversari. Ho va posar perqu√® √©s el seu registre. Si utilitzo castellanismes √©s perqu√® parlo aix√≠ en la meva vida real i no ho canviar√©. Podria parlar com¬†Pompeu Fabra, per√≤ perdria molts seguidors, perqu√® no es sentirien a prop del que jo faig. Penso que un error que s‚Äôha com√®s molt a l‚Äôhora d‚Äôintentar que els adolescents parlin catal√† √©s acostar-los a un catal√† que ells no coneixen i que veuen antic.

Un dels grans elogis de la s√®rie¬†Merl√≠, que tu seguies de molt a prop, va ser la versemblan√ßa ling√ľ√≠stica.
Merl√≠¬†va aconseguir una molt bona audi√®ncia principalment per l‚Äô√ļs d‚Äôun catal√† de veritat, del carrer, com fem en Joan Griv√© i jo. Si¬†Merl√≠¬†hagu√©s sigut com les altres s√®ries de TV3, els adolescents no s‚Äôhi haguessin sentit identificats, perqu√® el catal√† que s‚Äôhi utilitza no √©s el seu.

Com a instagramer i youtuber, què creus que s’hauria de fer perquè el català tornés a ser una llengua de referència entre els adolescents?
Realment no ho sé. Estic molt preocupada per aquest tema. Penso que anem per bon camí. La Corporació Catalana té un compromís amb la llengua i aposta per programes com Adolescents iCat, fet que dona visibilitat al català de cara als adolescents. Alguns diuen que s’hauria de pagar els youtubers catalans que fan els vídeos en castellà, com la Dulceida, perquè els facin en català. No crec que aquest sigui el camí. Crec que la gent ha de fer els vídeos en català si realment sent que és la seva llengua. De moment penso que tinc sort, perquè ser una referent en català pels joves és la meva feina i això fa que em senti molt implicada en tot allò que crec.

Informa:ARA.CAT (7-8-2019)