SÍLVIA ORRIOLS, ALCALDESSA DE RIPOLL: ” ARA JA NO PUC ANAR AL PARLAMENT”

“Necessitem i hem de tenir l’oportunitat de demostrar que ho podem fe bé»”

En trevista a Sílvia Orriols Alcaldessa de Ripoll.

(JUDITH ESPERT)

• Al ple de constitució de l’Ajuntament de Ripoll s’hi arribava amb tots els escenaris oberts. Tenien assumit que tornarien a ser a l’oposició?
En cap cas havíem previst que assoliríem el govern de Ripoll perquè sabíem que hi havia aquest pacte a l’ombra i sospitàvem que se’ns faria un nou cordó sanitari, en aquest cas, en forma de govern de concentració o de tripartit o quadripartit. Realment, no pensàvem que tingués el resultat que va tenir.
• Què és el primer que va pensar quan la van investir com a alcaldessa?
Em vaig sorprendre positivament perquè vaig pensar que, finalment, s’havia escoltat la voluntat popular i, per tant, se’ns donava l’oportunitat d’aplicar les mesures que havíem promès en el nostre programa electoral.
• El vot de Junts el va entendre com una eina per facilitar el seu govern? O un càstig a com s’havia gestionat el possible pacte?
Crec que realment no estan d’acord a com es va gestionar aquest pacte d’esquerres perquè se li està retraient molt a la Manoli Vega la seva actitud, però és exactament la mateixa que la dels altres. No hi veig diferències. Tothom ha volgut imposar la seva posició. Només se li retreu a una part i a l’altra sembla que no hi hagi d’haver retrets. Penso que tots plegats han fallat.
• Com ha estat el seu primer dia com a alcaldessa?
Molt intens perquè realment hem posat sobre la taula la situació actual de l’Ajuntament i hem estat valorant tots els apartats i tots els àmbits. Hi ha molta feina a fer, però estem molt engrescats.
• Algun cop ha lamentat que només es faci esment del que volen fer en l’àmbit de la immigració, però el seu discurs es va centrar, eminentment, en això…
Vam parlar d’incivisme, vam parlar d’inseguretat… Vam abordar totes aquelles temàtiques que afecten més els ripollesos, sempre denunciant aquesta allau immigratòria que patim i ens està substituint en l’àmbit cultural i demogràfic.
Però el nostre programa electoral tocava tots els àmbits i, de fet, hi ha persones que ens han votat no pel tema immigratori, sinó perquè hem proposat, per exemple, fraccionar els impostos. Hi ha hagut una sèrie de mesures que dúiem al programa que no han sortit als mitjans, però que, en canvi, han arribat al poble i el poble ha sabut valorar l’esforç de redactar tot el programa.
• El cordó sanitari l’ha afavorit per construir el seu relat i guanyar les eleccions?
Jo estic, gairebé, agraïda pel cordó sanitari que em van fer perquè m’ha incentivat molt més a l’hora de fer propostes. Estic segura que si de bon principi no se m’hagués tractat com es va fer, potser hauríem arribat a enteses i potser el meu discurs no hauria anat escalant. Però en trobar aquesta irresponsabilitat i manca d’atenció per part de la resta de regidors a l’hora de valorar problemàtiques que afectaven els ripollesos, ha comportat que poséssim tota la carn a les graelles.
• Els membres de la Comi ja han anunciat que pleguen. Temen que passi amb altres entitats?
Lamentem que persones que haurien de vincular-se al poble i voler fer coses pel poble, fessin partidisme i ideologitzin la seva tasca perquè considerem que aquestes comissions i entitats haurien de treballar pel poble, independentment de partits polítics i ideologies. En qualsevol cas, era comprensible perquè molts dels seus membres estaven afiliats o anaven a llistes de partits polítics que han perdut les eleccions. Pensem que la resta d’entitats que realment volen treballar pel poble no faran un ús polític de la seva entitat i, per tant, no renunciaran a continuar defensant Ripoll arreu de Catalunya.
• L’acció de govern com la plantegen?
Estem valorant tots els àmbits que hi ha i repartint les regidories i a partir d’aquí anirem assumint les tasques i desgranant el programa per aplicar-lo com més ràpidament millor. És evident que cada regidor haurà d’assumir un treball i un esforç extra, al qual tots estem plenament disposats i creiem que ens en sortirem. De fet, en l’últim mandat, després de la sortida de Joaquim Colomer, era un govern de 7 regidors.

No farem cap cordó sanitari a ningú i si algú té propostes bones per Ripoll, estem plenament predisposats a acceptar-les

• Es plantegen, ara sí, anar a parlar amb els altres partits municipals?
Som conscients que tenim una responsabilitat envers els ciutadans de Ripoll i aquest mateix dilluns vaig enviar un correu a la resta de candidats de les altres forces polítiques per tenir una trobada i poder parlar de tots els assumptes que afecten els ripollesos. Nosaltres no farem cap cordó sanitari a ningú i si algú té propostes per Ripoll, estem plenament predisposats a acceptar-les i aprovar-les.
• I si no poden aprovar ni els pressupostos ni les ordenances fiscals… Què faran?
Procurarem arribar a una entesa i en cas que no pugui passar, es prorrogaran i haurem de valorar si podem repartir de manera diferent les partides. Hi ha un petit marge de maniobra a l’hora de destinar els fons.
• La fa patir que li plantegin una moció de censura?
Hem guanyat les eleccions i necessitem i hem de tenir l’oportunitat de demostrar que ho podem fer bé i que podem beneficiar els ripollesos. El fet de tenir aquest estigma a sobre, que qualsevol moment se’t pot fer aquesta moció de censura i arrabassar-te aquesta oportunitat, evidentment ens colpeix. Creiem que ho podem fer bé i agrairíem que se’ns donés un marge de maniobra per poder-ho demostrar.
• S’ha parlat molt sobre l’ascens del seu partit i poc de les mancances que pateix Ripoll… Què faran en l’àmbit de l’habitatge, per exemple?
Hi ha alguns plantejaments que s’estan duent a terme i continuarem i, de fet, hi ha alguna expropiació en concurs que també permetria fer polítiques d’habitatge públic. Continuarem en aquesta línia, prioritzant que els ripollesos siguin qui hi tenen accés.
• Ha fet una oposició contundent. Què li demana, ara, a la seva oposició?
Que comprenguin que hem de beneficiar els ripollesos, independentment de quina formació política representem i que els cordons sanitaris són absolutament inútils perquè quan una proposta beneficia el conjunt de la ciutadania, cal aprovar-la. Mai es pot anar en contra dels ciutadans per qüestions partidistes.
• Ha anunciat que l’objectiu d’Aliança és arribar al Parlament. La seva prioritat continuarà essent Ripoll?
Des del primer vaig dir que si era escollida batllessa de Ripoll, jo no aniria a les eleccions del Parlament de Catalunya perquè considero que hi ha una incompatibilitat. He assumit un compromís amb els vilatans de Ripoll i estic disposada a complir-lo fins al final.
Informa:RIPOLLÈSDIGITAL (27-VI-2023)

121 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: