SOM ENERGIA HA DE DEMANAR PERDÓ PER HAVER PROSCRIT EL CATALÀ DE LA SEVA ASSEMBLEA

Som Energia caldria exigir-los que fessin una profunda reflexió de tot què ha succeït aquest cap de setmana i que algú o alguns repassessin els apunts de màrqueting, adquirissin nocions d’autoestima, miressin un mapa dialectal i un de “la Península”, i milloressin la política de comunicació.

Com pot ser que una companyia que es ven com a compromesa amb el país, la seva realitat i llengua utilitzi el castellà en una Assemblea General? Una empresa que a més té el 80% dels seus clients als Països Catalans? Realment, els hi surt a compte renunciar a les seves senyes d’identitat per un grapat de nous abonats? No veuen que tenen més a perdre que a guanyar amb aquesta política de “em canvio al castellà per guanyar mercat”?

El pitjor de tot és l’argument utilitzat, un de molt “pervers” per justificar l’opció de la rendició: El respecte a les persones que no el parlen. Un punt que s’utilitza com a arma llancívola per titllar de maleducats als lingüísticament conscienciats que no cedeixen i continuen amb el català, i que també s’usa per forçar els que estan menys conscienciats a què abandonin ràpidament el català i es passin al majoritari espanyol, amb el que es pot anar per tot el món. Aquest argument marca que el catalanoparlant ha de cedir sempre.

També caldria que uns quants rebessin unes quantes classes de conscienciació nacional per saber que aquest “arreu del territori” no fa menció a Catalunya, que seria al correcte, sinó a “Espanya”, que sembla que serà el nou marc mental de Som Energia a partir d’ara. Tampoc van bé de dialectologia, quan inclouen les Illes Balears com a zona castellanoparlant en la seva excusa per assenyalar quins territoris no comprenen el català, i de geografia quan parlen de les hispanoparlants “Península, Illes Balears i Canàries”, obviant que a la “Península” hi ha també Portugal, que té com a idioma oficial el portuguès i la britànica Gibraltar, que té l’anglès.

Finalment la comunicació ha estat horrible. Només es pot qualificar així per com han justificat la presència del castellà com a nova llengua de l’Assemblea General, pel batibull geogràfic i lingüístic amb els termes “Península” i el poc coneixement de mapa dialectal de la llengua catalana exhibit, i també per haver utilitzat llenguatge inclusiu i no sexista, “persones candidates”, per descriure un nou Consell Rector on hi havia 9 “persones candidates masculines” que diria el seu community manager.

A Som Energia li cal un canvi de rumb immediat, tornar a demostrar el compromís amb el català que havia fet bandera des dels seus inicis i sobretot, unes profundes i sinceres disculpes per part de qui pertoqui.
Informa:RACOCATALA.CAT (30-5-2021)

258 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: