SOMIATRUITES : ARAGONÈS RENUNCIA A UN GOVERN NOMÉS INDEPE I ABOGA PER LA INCLUSIÓ DELS COMUNS

( GEMMA AGUILEWRA )
Amb la victòria de l’independentisme a les urnes el 14F i els resultats històrics de 74 diputats i el 52% dels vots, i amb ERC com a guanyadora dins del bloc del sí, les negociacions per formar un nou executiu van cada vegada més encaminades a un govern independentista amb una CUP forta al Parlament. Si s’acaben concretant els pactes, el govern que liderarà Pere Aragonès no serà exactament el promogut en campanya electoral, perquè els republicans volien sumar una quarta peça, la dels Comuns, per fer una mena de front republicà del 3 d’octubre, amb l’autodeterminació i l’amnistia com a banderes, i amb una clara basculació cap a l’esquerra en l’eix social. Però els Comuns es neguen a governar amb JxCAT i aposten per un govern amb els republicans, però amb el suport del PSC, una combinatòria que ERC no accepta perquè considera els socialistes còmplices de la repressió.

És en aquest context que el candidat a la Generalitat d’ERC, Pere Aragonès, pronuncia una conferència per explicar els eixos republicans del nou govern que aspira a liderar, així com les prioritats de gestió que plantejarà. I tot plegat, quan falten pocs dies perquè s’hagi de constituir el Parlament, el 12 de març, i per tant, la configuració de la cambra catalana ha de donar totes les pistes sobre el pacte. Entre els assistents, representants de Foment, Pimec, l’ANC, Òmnium, el Cercle d’Economia, CCOO, UGT i la Intersindical-CSC, Xarxa Natura, el Consell Nacional de Dones i el Col·legi d’Infermeres. I a nivell polític, Laura Borràs i Francesc de Dalmases (JxCAT), i per part de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant. Ara bé, tot i que Aragonès s’ha adreçat prioritàriament a demanar el suport als Comuns, en la llista de convidats que ha difós ERC no hi ha hagut representants del partit de Jéssica Albiach.

Pere Aragonès ha començat la seva intervenció fent referència directa a les negociacions en marxa: “De les negociacions n’ha de sortir un acord sòlid, honest i generós. Per tant, tot l’esforç i tota la voluntat d’entesa, hem de ser conscients del moment transcendental que vivim com a país, perquè en els propers mesos i anys ens juguem el futur de les properes generacions”. És en aquest sentit que el candidat republicà ha parlat de “responsabilitat històrica majúscula” perquè “estem a punt d’obrir una legislatura que marcarà dècades”. Per això, ha afegit, “des d’ERC dediquem les energies per formar un govern que aglutini a totes les formacions polítiques disposades a superar les diferents crisis que vivim, el govern que serà el millor per al país. No ens han de fer por les complexitats”, ha dit en un missatge adreçat als Comuns, que de moment, mantenen la porta tancada a un acord amb ERC, JxCAT i la CUP. Aragonès ha insistit que “no hem vingut a gestionar, hem vingut a transformar, a canviar inèrcies, a transformar el país per l’afany de justícia i llibertat, i en bona part passa per la voluntat de treballar sumant i situant les persones al centre de les decisions”.

“Mentre no es resolgui el conflicte entre Catalunya i l’Estat la democràcia estarà en crisi”, ha denunciat Aragonès, que també ha denunciat la irrupció de l’extrema dreta de Vox i ha demanat un acord ampli per fer un cordó sanitari. De fet, el candidat republicà ha fet una crida a un govern “ampli, fort, cohesionat i plural, amb una majoria d’esquerres i progressista, perquè hi ha una majoria inapel·lable d’esquerres i a favor de l’amnistia i l’autodeterminació i a favor de la república catalana”, ha sentenciat. Per tot plegat, ha dit als Comuns que és molt més còmode estar a l’oposició que no pas implicar-se en la governabilitat, però que “és el moment de capitalitzar la força per fer possibles els canvis amb un govern republicà”.

Argonès ha deixat clar que la seva proposta de govern “fa por” als que no volen transformar el país, perquè “aquest govern amb ERC i el suport i la participació de Junts, la CUP i En Comú Podem és capaç de revitalitzar la força del 3 d’octubre”.

La proposta d’ERC, ha detallat, Aragonès, “és que només hi ha un camí, ser més i més forts”. Segons Aragonès, els resultats del 14F donen a l’independentisme una legitimitat que mai abans havia tingut, i ara és el moment de “posar al centre l’autodeterminació i l’amnistia”. En aquest sentit, el candidat republicà ha reclamat “utilitzar aquesta força per aconseguir el referèndum, per fer-ho inevitable”. El candidat dERC, que ha dit que en el debat d’investidura detallarà eixos socials i econòmics del seu exectutiu si en té l’oportunitat, ha conclòs la conferència, d’uns 45 minuts, insistint que no és moment de “vetos inútils”, en referència a les posicions enfrontades de JxCAT i els Comuns.

Finalment, Aragonès ha dit que la ciutadania exigeix “un govern de la transformació i del pas ferm d’aquest país”, i ha recordat als partits implicació.
Informa:ELMON.CAT (4-3-2021)

297 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: