TAMBÉ LA GENERALITAT: DEIXA UN 20% DE LA INVERSIÓ SENSE EXECUTAR DES DEL 2013

( EDUARDO MAGALLÓN )
Un de cada cinc euros pressupostats per la Generalitat per a inversions a Catalunya els últims vuit anys no es van gastar. La falta de compliment de les inversions que es van anunciar, per tant, no és propietat exclusiva del Govern central sinó que passa en altres administracions.

Segons les estimacions de la Cambra de Comerç de Barcelona, en el període 2013-2019 el Govern central va executar més d’un 66% de les inversions a Catalunya, la Generalitat per sobre d’un 77%. Si s’afegeix el 2020, el percentatge arriba a un 79,2%. Per tant, els últims vuit anys la Generalitat ha deixat d’executar de mitjana un 20,8% de les inversions compromeses.
Des del 1982, només tres anys la inversió executada ha estat igual o superior a la pressupostada

El percentatge d’execució, en el cas de Catalunya, és difícil de calcular adequadament, perquè, en els últims vuit anys, la meitat dels pressupostos han estat prorrogats. Per poder fer la comparació l’any de la pròrroga es pren com a referència el pressupost de l’any anterior. Aquest efecte fa que hi hagi una congelació de la inversió pressupostària quan, en realitat, la lògica en un escenari normal és que cada any s’augmenti (encara que sigui poc) l’esmentada inversió.

Des de començaments d’any tampoc no sembla que la Generalitat pugui complir amb el que s’ha pressupostat. Segons l’últim informe d’execució pressupostària corresponent als nou primers mesos de l’any, el grau d’execució de les inversions de la Generalitat amb prou feines supera un 45%. Fonts del Departament d’Economia van dir que, en aquestes dades, no hi estan incloses les inversions que fan les empreses públiques i que sol ser la part més important de la inversió.

Un altre element que distorsiona la comparació entre les inversions pressupostades i les executades entre el Govern central i la Generalitat, és que aquesta última ha reduït el volum pressupostat en els últims anys. El 2013 van ser 1.900,8 milions d’euros, mentre que l’any passat, enmig de la pandèmia, van ser només 1.380 milions. En canvi, les inversions de l’ Estat a Catalunya pressupostades van passar dels 1.262 del 2013 als 2.051 milions del 2019 i la pròrroga del 2020.

La divergència entre el que pressuposta la Generalitat i el que executa de veritat és una constant al llarg dels últims anys. La Cambra ha analitzat les dades des del 1982 fins al 2019. En aquest període de 38 anys, només tres cops la inversió efectivament executada ha estat igual o superior a la prevista en els pressupostos. Van ser els anys 2008, 2009 i 2011.

El debat sobre l’execució pressupostària marcarà les negociacions entre la Generalitat i el Govern central aquest any. La setmana passada la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que “en aquest moment, si ens fixem en la inversió territorialitzada —capítol 6—, el que s’anomenen inversions reals, estem al voltant d’un 30%, xifra molt semblant en la que es troba la Generalitat de Catalunya, que també, sobre aquestes dades, està al voltant d’un 32%”. Les dades a què es referia la ministra són fins al mes d’agost. La Generalitat ja disposa d’estadístiques fins al setembre, quan s’arriba a l’esmentat 45%. Segons Montero, la baixa execució és per la “pandèmia. Estem tenint dificultats perquè el sector de la construcció pugui comprar les matèries primeres al cost de licitació en què s’havien fet els contractes”.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (8-XI-2021)

155 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: