TAURUS INCORPORA EL CATALĂ AL WEB I ALS MANUALS DELS PRODUCTES

Plataforma per la Llengua ha aconseguit que l’empresa de l’Alt Urgell, Taurus, hagi incorporat el catalĂ com a opciĂł lingĂźĂstica en els manuals d’Ăşs dels seus productes, com tambĂŠ a la pĂ gina web.
El 2019 l’ONG del catalĂ va començar les gestions amb l’empresa d’electrodomèstics perquè va detectar que no incloĂŻa la llengua catalana a la interfĂcie web i que tampoc no proporcionava manuals d’Ăşs en aquesta llengua. A l’octubre del 2020 Taurus va fer el pas i va incloure el catalĂ a la pĂ gina web, però no ha estat fins aquest 2021 que els manuals dels productes, tant a la web com al mercat, ja es poden consultar en catalĂ .
Aconseguir la plena normalitzaciĂł lingĂźĂstica tambĂŠ passa per incidir en el mĂłn socioeconòmic i empresarial: Taurus ĂŠs el principal productor de petit electrodomèstic de Catalunya, amb centre logĂstic, i la novena empresa per volum de facturaciĂł de les comarques de Lleida.
Tot i que la presència del catalĂ a l’etiquetatge i als manuals dels productes electrònics distribuĂŻts a Catalunya continuĂŻ sent minoritĂ ria, val a dir que darrerament s’ha ampliat la presència de la nostra llengua. Taurus n’ĂŠs un exemple, però altres empreses com Epson i HP ja incorporen el catalĂ als manuals de centenars de productes. A mĂŠs, empreses com Casio ja tenen el catalĂ com a llengua de configuraciĂł d’alguns dels seus productes.
Aquest nou pas a favor de la normalitzaciĂł del catalĂ ha estat possible grĂ cies a la feina de Plataforma per la Llengua, que constantment demana a empreses i institucions que es responsabilitzin lingĂźĂsticament, una tasca que ĂŠs possible grĂ cies als socis, voluntaris i col¡laboradors de l’entitat, que fan el seu petit gest pel catalĂ . De fet, “El CatalĂ ĂŠs negoci”, la nova campanya de la FundaciĂł Vincle feta en col¡laboraciĂł amb la Plataforma per la Llengua, es dirigeix principalment a empreses i establiments comercials perquè valorin el potencial econòmic del catalĂ i optin per incloure’l als seus productes i serveis. Actualment tambĂŠ estĂ en marxa la campanya del Segell, un distintiu per reconèixer i projectar els productes lingĂźĂsticament responsables.
Cal recordar que fa mĂŠs de deu anys que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya. L’article 128-1 recull els drets lingĂźĂstics de les persones consumidores, el 211-5, els requisits lingĂźĂstics que han de complir les empreses i, mĂŠs endavant, el règim d’infraccions i sancions corresponent. Amb aquesta llei, va passar a ser obligatori que les dades d’etiquetatge, instruccions, embalatges i manuals dels productes distribuĂŻts a Catalunya, com tambĂŠ les factures i els pressupostos, estiguin com a mĂnim en catalĂ i en el mateix format que la resta de llengĂźes que hi apareguin.
Informa:RACOCATALA.CAT (10-VII-2021)