TAURUS INCORPORA EL CATALÀ AL WEB I ALS MANUALS DELS PRODUCTES

Plataforma per la Llengua ha aconseguit que l’empresa de l’Alt Urgell, Taurus, hagi incorporat el catalĂ  com a opciĂł lingßística en els manuals d’Ăşs dels seus productes, com tambĂŠ a la pĂ gina web.

El 2019 l’ONG del catalĂ  va començar les gestions amb l’empresa d’electrodomèstics perquè va detectar que no incloĂŻa la llengua catalana a la interfĂ­cie web i que tampoc no proporcionava manuals d’Ăşs en aquesta llengua. A l’octubre del 2020 Taurus va fer el pas i va incloure el catalĂ  a la pĂ gina web, però no ha estat fins aquest 2021 que els manuals dels productes, tant a la web com al mercat, ja es poden consultar en catalĂ .

Aconseguir la plena normalització lingßística tambÊ passa per incidir en el món socioeconòmic i empresarial: Taurus Ês el principal productor de petit electrodomèstic de Catalunya, amb centre logístic, i la novena empresa per volum de facturació de les comarques de Lleida.

Tot i que la presència del catalĂ  a l’etiquetatge i als manuals dels productes electrònics distribuĂŻts a Catalunya continuĂŻ sent minoritĂ ria, val a dir que darrerament s’ha ampliat la presència de la nostra llengua. Taurus n’ĂŠs un exemple, però altres empreses com Epson i HP ja incorporen el catalĂ  als manuals de centenars de productes. A mĂŠs, empreses com Casio ja tenen el catalĂ  com a llengua de configuraciĂł d’alguns dels seus productes.

Aquest nou pas a favor de la normalitzaciĂł del catalĂ  ha estat possible grĂ cies a la feina de Plataforma per la Llengua, que constantment demana a empreses i institucions que es responsabilitzin lingßísticament, una tasca que ĂŠs possible grĂ cies als socis, voluntaris i col¡laboradors de l’entitat, que fan el seu petit gest pel catalĂ . De fet, “El CatalĂ  ĂŠs negoci”, la nova campanya de la FundaciĂł Vincle feta en col¡laboraciĂł amb la Plataforma per la Llengua, es dirigeix principalment a empreses i establiments comercials perquè valorin el potencial econòmic del catalĂ  i optin per incloure’l als seus productes i serveis. Actualment tambĂŠ estĂ  en marxa la campanya del Segell, un distintiu per reconèixer i projectar els productes lingßísticament responsables.

Cal recordar que fa mĂŠs de deu anys que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya. L’article 128-1 recull els drets lingßístics de les persones consumidores, el 211-5, els requisits lingßístics que han de complir les empreses i, mĂŠs endavant, el règim d’infraccions i sancions corresponent. Amb aquesta llei, va passar a ser obligatori que les dades d’etiquetatge, instruccions, embalatges i manuals dels productes distribuĂŻts a Catalunya, com tambĂŠ les factures i els pressupostos, estiguin com a mĂ­nim en catalĂ  i en el mateix format que la resta de llengĂźes que hi apareguin.
Informa:RACOCATALA.CAT (10-VII-2021)

235 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: