TERROR DIGITAL: L’ESTAT POT TANCAR WEBS I XARXES EN CAS DE ” DESORDRES P√öBLICS “

El decret del govern espanyol contra la “Rep√ļblica Digital” ja √©s una realitat. Aquest dimarts ha estat publicat al Butllet√≠ Oficial de l’Estat (BOE) i, per tant, ha entrat en vigor i se n’ha conegut el contingut √≠ntegre. A l’hora de la veritat no nom√©s fa refer√®ncia als servidors fora de la Uni√≥ Europea, com va anunciar Carmen Calvo dijous passat. El decret tamb√© habilita el govern espanyol a poder tancar p√†gines webs i xarxes socials en cas de “desordre p√ļblics”. No es fa refer√®ncia expl√≠citament el cas catal√†, per√≤ es justifica en els “recents i greus esdeveniments esdevinguts a part del territori espanyol”. El Congr√©s dels Diputats t√© 30 dies per a convalidar-lo. Mentrestant, √©s plenament v√†lid.

El decret, que modifica fins a sis lleis i un decret llei, amplia les facultats de La Moncloa per a suspendre serveis electr√≤nics, que fins ara es limitava a raons de seguretat p√ļblica. Ara s’amplia tamb√© als desordres p√ļblics. Aquesta potestat recau en el Ministeri d’Economia, que segons la nova norma pot intervenir o tallar serveis d‚Äôinternet de manera ‚Äúexcepcional i transit√≤ria‚ÄĚ en el cas de ‚Äúdeterminats sup√≤sits excepcionals que puguin afectar l’ordre p√ļblic, la seguretat p√ļblica i la seguretat nacional‚ÄĚ.

El decret tamb√© contempla que el govern espanyol podr√† acordar que l’Estat assumeixi “la gesti√≥ directa o la intervenci√≥ dels corresponents serveis o de l‚Äôexplotaci√≥ de les corresponents xarxes”. Tot plegat seria dirigit des del Centre Criptol√≤gic Nacional (CCN), que ‚Äúexercir√† la coordinaci√≥ nacional de la resposta t√®cnica en mat√®ria de seguretat a les xarxes i els sistemes d‚Äôinformaci√≥”.

A m√©s, l’√†mbit d’actuaci√≥ √©s molt ampli. Segons el text normatiu, “aquesta facultat excepcional i transit√≤ria de gesti√≥ directa o intervenci√≥ podr√† afectar qualsevol infraestructura, recurs associat o element o nivell de la xarxa o del servei que sigui necessari per preservar o restablir l’ordre p√ļblic, la seguretat p√ļblica i la seguretat nacional “.

Pel que fa a la prohibici√≥ de tenir servidors allotjats fora de la Uni√≥ Europea, sembla tenir la vista posada en casos com el cens de l’1-O. D’aquesta manera, el veto es limita a l’emmagatzematge de dades personals de l’administraci√≥. L’objectiu √©s impedir l’√ļs de dades fiscals o del cens per a altres finalitats.

“Els recents i greus esdeveniments esdevinguts en part del territori espanyol han posat de relleu la necessitat de modificar el marc legislatiu vigent per fer front a la situaci√≥”, defensa el decret del Govern. “Tals fets demanden una resposta immediata per evitar que es reprodueixin esdeveniments d’aquesta √≠ndole establint un marc preventiu a tal finalitat, l’objectiu √ļltim de la qual sigui protegir els drets i llibertats constitucionalment reconeguts i garantir la seguretat p√ļblica de tots els ciutadans,” afegeix en aquest sentit.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-11-2019)

166 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: