TOMEU AMENGUAL, LA MORT D’UN HERO√ć PER LA LLENGUA

“Tomeu Amengual: la mort d’un heroi ”
( TOMEU MART√ć )
Aquest dissabte, 18 de gener de 2020, ha mort l’amic Tomeu Amengual. Un heroi per a mi. Un heroi senzill, modest, pac√≠fic i pacifista, per√≤ un heroi disposat a donar la vida pels seus ideals.

Tot i que hav√≠em coincidit en moltes lluites pr√®vies, el vaig poder tractar amb profunditat les setmanes pr√®vies de preparaci√≥ de la vaga de fam per la Llengua, organitzada per Jubilats per Mallorca i que varen protagonitzar Tomeu Amengual i Jaume Bonet, des de l’1 de mar√ß fins al 10 d’abril de 2012. Posteriorment, ja no v√†rem perdre el contacte, v√†rem fer Camins contra Mentides junts, i encara, fa pocs dies, ens trob√†rem a Can Alcover. Va recollir el calendari d’enguany, dedicat a Aina Moll i v√†rem poder parlar uns minuts.

En Tomeu era un √†nima gran, exhalava bondat, equilibri i pau interior. ¬ęEn la vida interior tots podem tornar rics¬Ľ va escriure Joan Mascar√≥ Forn√©s, en Tomeu va acumular riquesa infinita des d’aquest punt de vista.

En Tomeu era una persona forta i √≠ntegra. ¬ęLa for√ßa no prov√© de la capacitat f√≠sica, sin√≥ de la voluntat indomable¬Ľ va dir Gandhi.

Cada dijous, des de fa m√©s de dos anys, assistia a la convocat√≤ria del col¬∑lectiu M√ļsics per la Llibertat per demanar la llibertat dels presos pol√≠tics i el lliure retorn dels exiliats.

Amengual ha estat tota la seva vida una persona compromesa amb les lluites socials. Com a membre de l’Amipa del col¬∑legi Rafal Vell es va implicar en el funcionament del centre i va ser un dels impulsors de la campanya contra els parallamps radioactius.

Comprom√®s amb l’ecologisme, va participar en campanyes i accions a favor de la Llei d’Espais Naturals i contra la incineradora de Son Reus, entre d’altres.

El dia 25 de mar√ß de 2012, despr√©s de participar en la gran manifestaci√≥ ‘S√≠ a la Llengua’, que va aplegar 50.000 persones a Palma, es va afegir a la vaga de fam per la Llengua que havia iniciat Jaume Bonet dia 1 de mar√ß. Amengual es va mantenir en vaga de fam fins dia 11 d’abril.

En Tomeu va saber combinar una vida plena de comprom√≠s amb una vida en pau. ¬ęQuan un home ha fet el que ell considera com el seu deure envers el seu poble i el seu pa√≠s, pot descansar en pau¬Ľ va proclamar Nelson Mandela…

L’heroi Tomeu Amengual ja descansa en pau.
Informa:DBALEARS.CAT (19-1-2020)

151 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: