TOMEU AMENGUAL, LA MORT D’UN HEROÍ PER LA LLENGUA

“Tomeu Amengual: la mort d’un heroi ”
( TOMEU MARTÍ )
Aquest dissabte, 18 de gener de 2020, ha mort l’amic Tomeu Amengual. Un heroi per a mi. Un heroi senzill, modest, pacífic i pacifista, però un heroi disposat a donar la vida pels seus ideals.

Tot i que havíem coincidit en moltes lluites prèvies, el vaig poder tractar amb profunditat les setmanes prèvies de preparació de la vaga de fam per la Llengua, organitzada per Jubilats per Mallorca i que varen protagonitzar Tomeu Amengual i Jaume Bonet, des de l’1 de març fins al 10 d’abril de 2012. Posteriorment, ja no vàrem perdre el contacte, vàrem fer Camins contra Mentides junts, i encara, fa pocs dies, ens trobàrem a Can Alcover. Va recollir el calendari d’enguany, dedicat a Aina Moll i vàrem poder parlar uns minuts.

En Tomeu era un ànima gran, exhalava bondat, equilibri i pau interior. «En la vida interior tots podem tornar rics» va escriure Joan Mascaró Fornés, en Tomeu va acumular riquesa infinita des d’aquest punt de vista.

En Tomeu era una persona forta i íntegra. «La força no prové de la capacitat física, sinó de la voluntat indomable» va dir Gandhi.

Cada dijous, des de fa més de dos anys, assistia a la convocatòria del col·lectiu Músics per la Llibertat per demanar la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats.

Amengual ha estat tota la seva vida una persona compromesa amb les lluites socials. Com a membre de l’Amipa del col·legi Rafal Vell es va implicar en el funcionament del centre i va ser un dels impulsors de la campanya contra els parallamps radioactius.

Compromès amb l’ecologisme, va participar en campanyes i accions a favor de la Llei d’Espais Naturals i contra la incineradora de Son Reus, entre d’altres.

El dia 25 de març de 2012, després de participar en la gran manifestació ‘Sí a la Llengua’, que va aplegar 50.000 persones a Palma, es va afegir a la vaga de fam per la Llengua que havia iniciat Jaume Bonet dia 1 de març. Amengual es va mantenir en vaga de fam fins dia 11 d’abril.

En Tomeu va saber combinar una vida plena de compromís amb una vida en pau. «Quan un home ha fet el que ell considera com el seu deure envers el seu poble i el seu país, pot descansar en pau» va proclamar Nelson Mandela…

L’heroi Tomeu Amengual ja descansa en pau.
Informa:DBALEARS.CAT (19-1-2020)

275 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: