TONEM-HI, TORNA-HI AMB LA NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA

“Tornem-hi torna-hi amb la normalització lingüística ”
( JOAN LLADONET )
i una altra vegada hem de tornar als mateixos problemes que no es resolen ni es volen resoldre segons demostren els fets. És el cas de la normalització lingüística. Es va fer una llei a posta per normalitzar la llengua catalana que havia estat perseguida durant devers 270 anys en aquell temps- Parl de memòria, crec que es va aprovar el 1986, 270 anys després del dret de conquesta de Felip V, el 1715. Han passat més de 30 anys després d’aquesta llei, i la llengua catalana no tan sols no s’ha normalitzat, sinó que ha sofert un greu retrocés en el seu ús. Només és més coneguda, perquè s’ha ensenyat a l’escola, però els atacs en contra han fet que el seu ús ni es mantingués ni es generalitzàs. Cada dia tenim exemples de personatges i polítics contraris a la normalització d’aquesta llengua.

Tenim el cas d’un expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, que semblava un miracle, perquè era un immigrant o descendent d’immigrants que havia accedit al màxim poder en el Principat, però ara en unes declaracions recents sobre els problemes del partit socialista amb la immersió lingüística, que seria aquí amb la normalització lingüística, diu que el problema de no aprendre les dues llengües com cal, problema que per a mi és inexistent, és dels catalanoparlants i no dels castellanoparlants. Aquests darrers aprenen català a l’escola i castellà a casa seva i així aprenen les dues llengües, en canvi els catalanoparlants que aprenen català a l’escola i no aprenen castellà a casa seva, no aprenen castellà. Això diu per defensar que es posi com a llengua vehicular a l’escola el castellà. Aquí, a les Illes Balears, tenim el PSIB que vol legislar en la mateixa línia. Són incapaços de reconèixer que durant els 35 o 40 anys de pràctica d’ensenyament en català, ha servit per demostrar que s’aprenien les dues llengües. No ho volen reconèixer perquè volen excuses per disminuir l’ensenyament en català a l’escola, l’únic lloc on havia fet petits avanços la normalització lingüística. Sempre ataquen d’aquesta manera, intentant debilitar el contrari per després rematar-lo. També ataca l’independentisme amb allò del conflicte social i familiar. Diu que durant aquest Nadal, seran més pocs a moltes trobades familiars per culpa del procés. No costa res treure serps indemostrables per la boca. Com més maledicció, millor. Així sembla que actuen els adversaris al dret a decidir.

La Plataforma per la llengua denuncia multitud de casos de professionals de la sanitat que no atenen en català i altres que no admeten que els parlin en aquesta llengua. Algun convida que els parlin en castellà o anglès. La Conselleria de Salut diu que fan el que poden per evitar-ho. Però això és el que sembla que no es fa, perquè fa massa temps que passa i hauria d’estar resolt, si s’hagués volgut evitar.

Aquest tema ja el vaig tractar a l’article de la setmana passada, en què vaig intentar demostrar que l’avantprojecte de llei educativa de les Illes es trobava més a prop del TIL de José Ramón Bauzá que de qualsevol projecte que estàs d’acord amb la normalització lingüística. No tan sols és un problema que hagi detectat jo, sinó que també ho ha fet l’STEI, sindicat majoritari del professorat a les Illes Balears i també ha estat detectat per l’entitat catalana Docents per la República que consideren després d’un estudi crític que és una llei regressiva, ja que no garanteix el dret a conèixer la llengua pròpia. Els enemics de la llengua actuen de manera descarada i frontal com ho fa la dreta i la dreta extrema i d’una forma subliminal i donant voltes com si res mal fet intentassin, com és el cas dels socialistes. Així que a més d’atacar les llengües que no són la castellana, que ells anomenen espanyola, des del centre de l’Estat des de Madrid, també ho fan des dels llocs on es parla. Així que contra el català s’actua al Principat, aquí a les Illes, i també al País valencià.
Saben que han d’anar eliminant parlants un a un de qualsevol dels territoris on es trobin i cerquen totes les maneres possibles de fer-ho. Fins i tot, els socialistes que per ideologia haurien de defensar la llengua del poble, també han entrat en el joc de la dreta i no aturen de posar en marxa sistemes per enfortir la llengua de la unidad de destino en lo universal, i debilitar o fer desaparèixer els que volen obtenir el dret a existir, volen evitar que aquesta existència determini que hi ha diferents pobles al seu estat i que això debilita o pot debilitar el seu imperi únic.

Informa:DBALEARS.CAT (24-12-2019)

237 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: