TONI ALBÀ ESCLATA: AL REGISTRE CIVIL NO ADMETEN UN NOM EN CATALÀ

En aquest país sembla que algú no es pot dir com li vingui de gust. Deixant de bandes les mesures que es prenen perquè alguns pares amb un impuls d’originalitat no li posin segons què als seus fills, amb insults o paraules grolleres o despectives, el que no és normal és que encara avui en dia hi hagi persones que tenen problemes al Registre Civil per aconseguir que se les reconegui amb el seu nom català.

Toni Albà s’ha fet ressò d’una queixa pública d’una ciutadana de Granollers a les xarxes. La dona es diu Mercè Cuní, però al registre hi consta el seu nom compost i en castellà, María Mercedes. Què va fer? Anar al Registre Civil a canviar-ho, però, oh, sorpresa!, li han denegat. No li accepten el canvi sol·licitat, però la justificació és de traca: “No procede cuando únicamente se pretende sustituirlo por el diminutivo o uso familiar del mismo, dado que es una práctica habitual en la sociedad española llamarse y conocerse socialmente a través de dicho diminutivo o uso familiar…”. Chim pum. La veïna de Granollers, evidentment, ha sortit indignada: “No sé què és més escandalós, si rebaixar el nom a diminutiu o dir-me que és pràctica habitual a la societat espanyola. Sigui com sigui, neguen l’essència del nom i de la meva identitat. Escarni i menyspreu”.

Irada, i amb raó. Una prova més del menyspreu, com bé recalca l’afectada, i de que encara sembli que haguem de demanar permís a la sociedad española per fer segons què. Albà ha anat encara més enllà i ha fet un comentari demolidor:

Impotència i ràbia. I burocràcia lamentable. Esperem que la Mercè aviat pugui dir-se oficialment com li surti del monyo.
Informa:ELNACIONAl.CAT (25-9-2)

320 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: