TORNA EL ” HABLE EN ESPAÑOL QUE ESTAMOS EN ESPAÑA” PER LA POLICIA

Eren les 9 del matí de dimecres d’aquesta setmana. El dia es presentava tranquil per en J. més enllà del neguit de les feines de la jornada. Però tot es va capgirar quan el va aturar un control del Cos Nacional de Policia espanyol a la carretera de l’Agullana a la Jonquera. Els policies li van demanar la documentació i li van formular preguntes. En J., que té 64 anys, va respondre en català i van començar els problemes. Escorcolls, retenció, males maneres i un to despectiu de sis agents que han esperonat en J. a presentar una denúncia formal als Mossos i una queixa a la Prefectura del Cos Nacional de Policia a Girona.

Segons la denúncia, a la qual ha tingut accés El Món, en J. assegura que els agents del CNP de “molt males maneres i sense cap tipus d’educació” li van dir: ‘No lo entendemos, háblenos en castellano que estamos en España’ i van anar fent “comentaris despectius de les mateixes característiques”. La denúncia recull que a continuació el van fer baixar del cotxe de “males maneres” i van començar a “escorcollar el vehicle sense permetre que el declarant fos present en l‘escorcoll”. També diu que el van “fer apartar una altra vegada sense educació i de manera contundent i autoritària”.

També aporta que li van fer buidar la motxilla i li van comissar tres ganivets pallaressa (típiques navalles de treball fabricades a Solsona molt habituals en entorns rurals o de treball) que porta normalment per pelar pomes o tallar cordills al bosc, on hi té gestiona finques de suro. En cap cas són armes prohibides. L’escorcoll el van fer mentre l’envoltaven entre 5 i 6 agents que “anaven fent comentaris sobre la seva suposada mala educació, tot plegat com si fos un circ”. L’actuació s’hauria allargat durant 3/4 d’hora.

En la denúncia, en J. assevera que “no es pot consentir que pel fet de parlar en català, aquests agents es dirigeixin als ciutadans de males maneres, sense educació i exigint que es parli en castellà”. També addueix que “no es pot tenir una persona aturada tant temps en un control rutinari” i més quan li han dit que “podia marxar sense més però sense els ganivets”. En l’escrit, alerta que va demanar parlar amb un comandament durant l’incident i que s’hi va presentar un que no va sol·lucionar la situació i “tenia les mateixes maneres de fer que els altres”. També fa constar que quan va anar a presentar una queixa a la comissaria del CNP de la Jonquera el van atendre amb els “mateixos arguments envers la llengua”: “que si no me habla en español… no lo entiendo”. “Evidentment amb un to despreciatiu i sense demanar si us plau”, detalla.

Ara el denunciant espera una resposta. “Si no arriba, aniré als jutjats, això no es pot consentir, som ciutadans”, assegura l’afectat en declaracions a El Món . “Vaig perdre tot el matí, però no podem consentir que trepitgin els nostres drets”, puntualitza.
Informa:ELMON.CAT (5-9-2020)

426 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: