TORNEM-HI ! CASTELLÀ A TV3

“Castell√† a TV3”
( VICENÇ VILLATORO )
Quan el sector p√ļblic entra en un m√≥n com el de la televisi√≥, on existeixen tamb√© operadors privats i, per tant, hi ha compet√®ncia per l‚Äôaudi√®ncia i pel mercat publicitari, √©s perqu√® creu que hi ha un b√© p√ļblic a preservar. Que si aquest sector no hi intervingu√©s no estaria garantit per la l√≤gica estricta del mercat. Mentre un mitj√† privat t√© per objectiu leg√≠tim guanyar dinars, i busca l‚Äôaudi√®ncia per incrementar els ingressos publicitaris, el mitj√† p√ļblic nom√©s t√© sentit si hi ha un objectiu de servei p√ļblic que cal assolir i garantir. A partir d‚Äôaix√≤, ha de trobar els millors instruments per arribar a aquests objectius.

Les institucions catalanes van crear TV3, amb gran consens social, per contribuir a la normalitzaci√≥ del catal√†. El catal√† no podia quedar al marge, ni instal¬∑lar-s‚Äôhi nom√©s com a marginal, d‚Äôuna eina tan important per al manteniment i la vitalitat d‚Äôuna llengua com era i √©s la televisi√≥. Servir a la llengua volia dir divulgar-la, fer que la sent√≠s, la conegu√©s i l‚Äôaprengu√©s m√©s gent, i volia dir al mateix temps associar-la amb els usos de m√©s prestigi social, com s√≥n els informatius i els de la producci√≥ audiovisual de qualitat. Hi ha altres objectius: garantir una informaci√≥ de proximitat, ajudar la ind√ļstria audiovisual pr√≤pia… Per√≤ TV3 existeix per la llengua. I √©s el que va definir-ne el model. Per ajudar de veritat a la llengua calia tenir audi√®ncia, perqu√® si et veu poca gent no fas la funci√≥ de divulgaci√≥ que se t‚Äôha encomanat. I cal fer una programaci√≥ de qualitat, perqu√® si no, pots no tenir audi√®ncia i renuncies a les funcions de prestigi que vols que quedin associades al catal√†.

Subscripció al butlletí
Rep les novetats d’El Temps al teu correu:

Adreça electrònica
I quin paper hi t√© el castell√† en tot aix√≤? Una vegada vaig sentir dir que TV3 tindria m√©s audi√®ncia si es fes parcialment o totalment en castell√†. Si fos cert, que crec que no ho √©s, seria un magn√≠fic argument per a una privada. Per√≤ no per a TV3: si has de tenir audi√®ncia perqu√® es divulgui m√©s el catal√†, no pots renunciar al catal√† per tenir m√©s audi√®ncia, √©s de sentit com√ļ. Vol dir que el castell√† ha de quedar proscrit? En absolut. Per√≤ la pres√®ncia del castell√†, quan calgui, no ha de fer oblidar que aquesta √©s una televisi√≥ en catal√†, del catal√† i per al catal√†. A qui parla castell√† no se‚Äôl dobla, una pel¬∑l√≠cula rodada en castell√† es passar√† en castell√†. I els entrevistats parlen el que volen (l‚Äôemissor, l‚Äôentrevistador, la cadena parlen catal√†). No em sembla un problema.

S‚Äôhan fet servir, en aquest tema, altres arguments, per√≤ ja entren en el terreny de l‚Äôabsurd o en de la discriminaci√≥ ling√ľ√≠stica, conscient o inconscient. S‚Äôha dit que la ficci√≥ de TV3 que passa a Catalunya ha de ser biling√ľe per reflectir la realitat del pa√≠s. Primer, la ficci√≥ no t√© cap obligaci√≥ de reflectir la realitat ling√ľ√≠stica, ni aqu√≠ ni a la Xina Popular. Segon, aquesta mateixa petici√≥ no es fa a la ficci√≥ en llengua castellana que passa a Catalunya. Un altre argument √©s que les dues lleng√ľes s√≥n oficials i per tant s‚Äôhauria d‚Äôemetre mig i mig. Llavors, totes les televisions p√ļbliques que emeten a Catalunya en castell√† haurien de passar tamb√© al cinquanta per cent de cada…

TV3 va néixer per ajudar el català. I encara fa falta. Comptem quantes hores de televisió en castellà i quantes hores en català s’ofereixen a un telespectador a Catalunya. Si no hi fos TV3, la diferència que ja és abismal a favor del castellà seria encara més gran. Si ara estem cinc a un, per entendre’ns, i TV3 passés a ser la meitat en castellà estaríem cinc i mig a mig. No em semblaria un canvi gaire just. Només es pot demanar apel·lant a la major, a la mare dels ous: negant, com en temps de Franco, que l’existència i la vitalitat del català sigui un bé
Informa:ELTEMPS.CAT (27-10-2020)

209 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: