TORNEM-HI! DUES GREUS AGRESSIONS GENOCIDES A LA LLENGUA ( RAMON SERRA )

( RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )

Tornem-hi que no ha estat res! Cada dia noves agressions a la llengua i avui dues de les grosses: el TS prohibeix l’√ļs del catal√† entre les administracions dels Pa√Įsos Catalans en territori espanyol i tamb√© el “Colegio de M√©dicos de Valencia” es pronuncia contra l’√ļs del valenci√† en la Salut valenciana.Com hi ha m√≥n!.

Com sempre,el mateix mantra:els m√©s important √©s que els metges guareixin.I com un metge pot guarir si no sap la llengua del pacient? Diuen que exigint el valenci√† s’espanta bons metges. Aleshores jo em pregunto: nom√©s s√≥n bons metges els qui parlen espanyol? √Čs que Salut refusa metges d’altres nacionalitats que no parlin espanyol? Oi que en aquest cas tamb√© se’ls obliga a parlar espanyol i a tothom li sembla b√©? I si hi ha alguna excepci√≥ tamb√© valdria per a la nostra llengua.

Un cop m√©s es demostra que la cooficialitat √©s un paper mort per fer bonic. Aix√≤ √©s simplement un altre atac genocida,aquesta vegada a mans dels “matasanus”valencians.
Sembla l√≤gic que si en un territori hi ha dues lleng√ľes oficials tots els servidors p√ļblics han de saber-ne les dues.
Cert que en tractar-se d’un pa√≠s ocupat cal anar amb cauteles. Vull dir que d’entrada no pots exigir la llengua pr√≤pia a funcionaris procedents d’altres territoris que la ignoren. Aleshores, per√≤,cal donar-los un temps prudencial,uns dos anys per exemple,per tal que l’aprenguin. Avui dia tothom ha de reciclar-se i no hi ha cap excusa perqu√® aquesta reciclaci√≥ no arribi al domini de les lleng√ľes, i m√©s quan es diu que es tracta de “lenguas espanyolas”. Oi que perden el cul per aprendre l’angl√®s si el necessiten?

Cal ser flexible,doncs, en les formes i ferm en els fets .Ara b√©, intentar dialogar amb Espanya √©s ptijor que fer-ho amb un paret.I qu√® cal fer amb els malalts ? Com diu la can√ß√≥,” tururut, qui gemega ja ha rebut”
(20-10-2020)

287 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: