TORNEM-HI! DUES GREUS AGRESSIONS GENOCIDES A LA LLENGUA ( RAMON SERRA )

( RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )

Tornem-hi que no ha estat res! Cada dia noves agressions a la llengua i avui dues de les grosses: el TS prohibeix l’ús del català entre les administracions dels Països Catalans en territori espanyol i també el “Colegio de Médicos de Valencia” es pronuncia contra l’ús del valencià en la Salut valenciana.Com hi ha món!.

Com sempre,el mateix mantra:els més important és que els metges guareixin.I com un metge pot guarir si no sap la llengua del pacient? Diuen que exigint el valencià s’espanta bons metges. Aleshores jo em pregunto: només són bons metges els qui parlen espanyol? És que Salut refusa metges d’altres nacionalitats que no parlin espanyol? Oi que en aquest cas també se’ls obliga a parlar espanyol i a tothom li sembla bé? I si hi ha alguna excepció també valdria per a la nostra llengua.

Un cop més es demostra que la cooficialitat és un paper mort per fer bonic. Això és simplement un altre atac genocida,aquesta vegada a mans dels “matasanus”valencians.
Sembla lògic que si en un territori hi ha dues llengües oficials tots els servidors públics han de saber-ne les dues.
Cert que en tractar-se d’un país ocupat cal anar amb cauteles. Vull dir que d’entrada no pots exigir la llengua pròpia a funcionaris procedents d’altres territoris que la ignoren. Aleshores, però,cal donar-los un temps prudencial,uns dos anys per exemple,per tal que l’aprenguin. Avui dia tothom ha de reciclar-se i no hi ha cap excusa perquè aquesta reciclació no arribi al domini de les llengües, i més quan es diu que es tracta de “lenguas espanyolas”. Oi que perden el cul per aprendre l’anglès si el necessiten?

Cal ser flexible,doncs, en les formes i ferm en els fets .Ara bé, intentar dialogar amb Espanya és ptijor que fer-ho amb un paret.I què cal fer amb els malalts ? Com diu la cançó,” tururut, qui gemega ja ha rebut”
(20-10-2020)

376 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: