TORNEM-HI! ELS GENOCIDES DE C’s PORTEN UNA CAMPANYA A FAVOR DEL CATALÀ ALS TRIBUNALS

L’obsessiĂł compulsiva de la dreta espanyola amb el catalĂ  no tĂŠ aturador. L’Ăşltima ha estat per una campanya publicitĂ ria del Govern en favor del model d’escola catalana, una publicitat en premsa escrita en què el Govern assegura que elaborarĂ  un “nou marc normatiu” per reformar el model d’escola catalana amb “consens polĂ­tic, social i pedagògic”. No li ha agradat aquesta publicitat al grup taronja i per això ha decidit que ho portarĂ  al Tribunal de Comptes.

“El Govern torna a utilitzar els diners dels catalans per fer una campanya de propaganda fent apologia de la desobediència dels tribunals. Mentre altres miren a un altre costat, Cs ho denunciarĂ  al Tribunal de Comptes. Si volen campanyes, que les paguin de les seves butxaques”, ha escrit el lĂ­der de Cs, Carlos Carrizosa, en el seu perfil de Twitter.

Carrizosa tuit

Tot plegat arriba setmanes desprĂŠs que el Tribunal Suprem hagi imposat un 25% de classes en castellĂ  a les escoles de Catalunya, una polèmica que ha marcat l’Ăşltim perĂ­ode de l’any 2021. Mentre que plataformes, entitats, societat civil, partits sobiranistes i sector educatiu s’han mobilitzat per defensar la immersiĂł i l’escola en catalĂ , la dreta espanyola ha engegat una campanya contra la immersiĂł en tots els fronts.

En l’Ă mbit institucional, tant Vox com Cs i PP han presentat un munt de mocions i interpel¡lacions amb l’objectiu de pressionar i denunciar una presumpta persecuciĂł del castellĂ  i els castellanoparlants a Catalunya. Aquest debat polĂ­tic ha generat moments que han causat declaracions absolutament desproporcionades, com l’odi del lĂ­der del PP Pablo Casado dient que els nens no poden anar al lavabo si parlen en castellĂ , o les comparacions desafortunades de Carrizosa.

En l’Ăşltima sessiĂł de control de l’any el lĂ­der taronja va comparar el cas de l’escola de Canet de Mar —on una famĂ­lia va demanar el 25% de les hores en castellà— amb el municipi d’Ermua, on va ser assassinat Miguel Ángel Blanco a mans d’ETA: “Canet ĂŠs una espècie d’Ermua, salvant les distĂ ncies”, va dir Carrizosa desprĂŠs d’insistir que a Canet de Mar hi ha un nen que estĂ  patint assetjament.
El catalĂ , en estat crĂ­tic

Aquesta ofensiva de la dreta (i la judicatura) espanyola arriba en un moment de forta vulnerabilitat del catalĂ . Les alarmes van saltar arran de l’informe que van presentar ara fa un mes les conselleries d’EducaciĂł i de Cultura sobre l’aplicaciĂł real de la immersiĂł. El text concloĂŻa que al curs de 4t d’ESO nomĂŠs el 46% dels professors es dirigeixen als alumnes en catalĂ . Altres exemples que fan feredat sĂłn que nomĂŠs el 39,4% dels alumnes fan servir el catalĂ  a les aules i si les activitats sĂłn en grup, el percentatge baixa al 28,4.

​Però això no ĂŠs tot. Si sortim de les aules, veiem que el catalĂ  tambĂŠ es troba en una clara situaciĂł de retrocĂŠs. Segons un informe que va presentar Plataforma per la Llengua a finals d’octubre, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algĂş els parla en castellĂ . A això se li ha de sumar que els catalanoparlants nomĂŠs representen el 32,4% de la poblaciĂł dels PaĂŻsos Catalans i Andorra, segons dades del primer dia de gener del 2020. Això suposa, doncs, menys d’un terç.
Informa:ELNACIONAL.

180 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: