TORNEM-HI! ENCARA NO S’HAN RECUPERAT TOTS ELS “PAPERS” DE SALAMANCA

82 anys de la requisa dels ‘papers’ i la Comissi√≥ de la Dignitat encara reclama a Salamanca i a √Ävila
Interposa dos requeriments al ministeri de Cultura i al de Defensa per a la “immediata restituci√≥” dels documents com marca la llei
( LAURA SERRA )
BarcelonaLa Comissi√≥ de la Dignitat ha interposat dos requeriments contra el ministeri de Cultura i el de Defensa perqu√® siguin retornats els documents requisats a partir del gener del 1939. Fa just 82 anys que les tropes franquistes van ocupar Barcelona i va comen√ßar la requisa de documentaci√≥ a entitats i a la Generalitat com a bot√≠ de guerra. La Delegaci√≥n del Estado para la Recuperaci√≥n de Documentos (DERD) va requisar els primers documents al n√ļmero 85 del passeig de Gr√†cia de Barcelona, que el 1939 era la seu de la Comissi√≥ de Fronteres i Ports. El bot√≠ encara no s’ha recuperat en la seva totalitat. Aquest procediment √©s el pas previ perqu√® l’entitat posi en marxa la via judicial. Si en el termini de dos mesos que preveu la llei no obtenen resposta, interposaran un recurs contenci√≥s administratiu.

D’una banda, un requeriment √©s contra el ministeri de Cultura per la inactivitat en el retorn dels ‘papers de Salamanca’ en compliment de la sent√®ncia dictada pel Tribunal Suprem l’11 de juny del 2019. La Comissi√≥ els retreu que dinou mesos despr√©s de ser dictada la sent√®ncia encara no s’hagi executat. “La documentaci√≥ no es va retornar amb l’excusa que no existien les persones a qui anava dirigida”, ha explicat Josep Cruanyes. “√Čs una afirmaci√≥ ben absurda”, ha afegit, ja que els papers pertanyen, entre altres, a la fam√≠lia de l’exconseller Josep Maria Jov√©, als jesu√Įtes o a la Casa Asil de Sant Josep de Tarragona.
La llarga i tortuosa devoluci√≥ dels ‘papers de Salamanca’

La Comissi√≥ de la Dignitat adre√ßa la carta tamb√© a Defensa perqu√® part de la documentaci√≥ que reclamen -que es va requisar a la Generalitat- √©s a l’Arxiu d’√Ävila, que dep√®n d’aquest ministeri. “El ministeri de Defensa t√© un deure ineludible de restituir al govern leg√≠tim de la Generalitat la documentaci√≥ que correspon a la seva acci√≥ institucional de diversos departaments, des del de Defensa, Presid√®ncia, Cultura o Agricultura”, manifesta l’escrit. En aquesta l√≠nia, Cruanyes ha explicat que reclamen actes del consell executiu de la Generalitat durant la guerra.

“No t√© sentit que despr√©s de tants anys l’ex√®rcit espanyol encara mantingui un bot√≠ de guerra”, ha dit Cruanyes. Malgrat que fins ara la Comissi√≥ quantifica que s’han restitu√Įt el 95,5% del total dels ‘papers de Salamanca’, des de l’entitat asseguren que encara hi ha uns 10.000 documents que no formen part de la sent√®ncia i que s’haurien de retornar. “Queden alguns serrells pendents”, ha dit el portaveu. “La mem√≤ria hist√≤rica va m√©s enll√† d’actes simb√≤lics com l’exhumaci√≥ de Franco”, ha recordat.

El portaveu de la Comissi√≥ de la Dignitat tamb√© ha posat sobre la taula la possibilitat de tornar a denunciar la situaci√≥ a les Nacions Unides. El juliol del 2014, anys abans que es dict√©s la sent√®ncia del Tribunal Suprem, l’entitat ja va alertar el relator especial de l’ONU Pablo de Greiff.
Informa:ARA:CAT (27-1-2021)

167 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: