TORNEN ELS JOCS FLORALS DE SÁNCHEZ AMB LA TAULA DE DIÀLEG

“Jocs florals”
( PERE MARTÍ )

Menyspreu. Una de les perles informatives que ens va deixar l’agost pandèmic van ser unes declaracions de la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, en què afirmava que la taula de diàleg amb Catalunya no era cap prioritat i que calia deixar de fer ‘jocs florals’. La cosa urgent, segons la dirigent socialista, era el pressupost de l’estat espanyol i el temps no s’havia d’esmerçar a construir ‘frases eloqüents’ que no corresponen a l’interès dels ciutadans. Era el 23 d’agost, no fa pas gaire. Són paraules que demostren quin valor dóna el PSOE al diàleg amb Catalunya, que denoten fins i tot un cert menyspreu.

Quinze dies després, el PSOE ha tornat a prometre de reunir la taula de diàleg aquest mes, en canvi que ERC doni suport al pressupost de l’estat. És la tercera vegada que Pedro Sánchez fa aquesta promesa als republicans. La primera va ser amb motiu de la seva investidura i es va traduir en la primera i única reunió que hi ha hagut fins ara, el 26 de febrer d’enguany, a la Moncloa, amb escena teatral al jardí inclosa, però sense cap contingut damunt la taula. Després la taula va desaparèixer amb l’excusa de la pandèmia i no va tornar a ressuscitar fins que Pedro Sánchez no va haver de menester vots per a anar prorrogant un estat d’alarma que aleshores era essencial per a combatre el coronavirus i ara, ves per on, el poden decretar les comunitats autònomes. A la sisena pròrroga, a començament de juny, ERC va fer una ‘abstenció constructiva’ per aconseguir que la Generalitat gestionés els fons europeus de la covid-19 –cosa que no ha passat– i que Pedro Sánchez es comprometés a convocar la taula de diàleg al juliol. ‘Si pot ser el mes de juliol, millor, perquè significarà que hem superat la crisi’, va dir el dirigent del PSOE, ben convençut.

Va arribar el juliol, els dies van anar passant i la taula no es va reunir. Afortunadament, al setembre sempre hi ha repesca i Sánchez, com que necessita els vots d’ERC per aprovar el pressupost, ha tornat a treure’n la pols i ahir, a la Moncloa, va oferir una nova reunió a Gabriel Rufián. Sánchez vol aprovar el pressupost amb Ciutadans, però Podem insisteix que l’acordi amb els partits que van fer possible la investidura del govern de coalició. Així doncs, tornen els jocs florals, com diria la ministra Robles.

Aquests dies podrem veure un bescanvi de retrets entre el govern català i l’espanyol, que s’acusaran mútuament de no voler-la convocar. El govern de la Generalitat demana que la reunió tingui un ordre del dia que inclogui només dos punts: autodeterminació i amnistia. Dos punts que el vice-president Pere Aragonès també ha demanat d’incloure, però el govern espanyol no vol ni sentir-ne parlar. No cal ser gaire viu per a saber com acabarà la cosa. Hi ha dues possibilitats: que es faci una reunió sense contingut, com la del febrer, amb fotografia i prou; o que Sánchez torni a incomplir la promesa i deixi en una situació delicada ERC, que necessita, si més no, la fotografia per a justificar la seva opció pel diàleg.

És difícil de confiar en un PSOE que no compleix cap dels seus acords, però Quim Torra hauria d’evitar de facilitar a Pedro Sánchez un nou incompliment de paraula. En un moment que el president de la Generalitat és el culpable de tot, els serà molt fàcil d’encolomar-li el cadàver del diàleg. És molt difícil que ERC doni suport a un pressupost de Sánchez enmig de la pre-campanya catalana sense contrapartides clares, però aquestes contrapartides, si hi fossin, impedirien a Sánchez un acord amb Ciutadans. La mera reunió de la taula ja és una excusa que té Inés Arrimadas per a no donar suport al pressupost del govern espanyol. I sempre que Sánchez ha hagut de triar entre Ciutadans i ERC, ha optat pels primers. Encara que aquella llunyana nit electoral del 29 d’abril del 2019, els militants concentrats a Ferraz li demanessin ‘amb Rivera no’. De fet, això no els ha fallat, perquè Rivera ja no hi és.
Informa:VILAWEB.CAT (5-9-2020)

244 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: