TORRA, A ERC: “JO VULL UN PA√ćS LLIURE, ALTRES POTSER NO “

La tensi√≥ entre JxCat i ERC ha tornat a fer-se evident al ple del Parlament, i de nou, la sessi√≥ de control al president, Quim Torra, s’ha convertit en un intercanvi de retrets amb el portaveu d’ERC, Sergi Sabri√†. L’un i l’altre han rebutjat davant del ple les disputes entre els socis de Govern i s’han empla√ßat a buscar els acords, per√≤ alhora els seus arguments feien evidents les difer√®ncies que els separen.

Mentre al Congr√©s dels Diputats es debat la pr√≤rroga de l’estat d’alarma que prosperar√† gr√†cies a l’abstenci√≥ d’ERC, cosa que ha provocat les protestes de JxCat, el portaveu republic√† ha advertit al president que cal liderar la Catalunya del futur. “Els drets es conquereixen, els passos endavant es fan, hem de fer, fer i fer, no instal¬∑lar-nos en la queixa o en el no a tot, hem de fer que les coses passin i en general passen millor treballant i acordant que no pas amb retrets”, ha reblat.

Torra ha replicat als retrets de Sabri√†, demanant-li com es pot pensar que el govern del PSOE √©s progressista quan mant√© presos pol√≠tics, i ha advertit que Catalunya ha de fer el contrari que l’Estat espanyol.

El president ha defensat una Catalunya respectuosa amb els drets fonamentals, la llibertat d’expressi√≥ i manifestaci√≥, “no condicionada per lobbys econ√≤mics caducs sin√≥ capa√ß d’imposar-se a aquests lobbys”. Aix√≠ mateix ha reclamat regeneraci√≥ democr√†tica, que els partits siguin empoderats pels militants, que puguin intervenir amb llibertat sense “sentir-se coaccionats”.

En el torn de resposta, el president ha reclamat als republicans ser capa√ßos de reflexionar sobre el futur del pa√≠s. “Ser capa√ßos de posar aquestes reflexions per sobre de les nostres picabaralles de vol curt i al√ßar la mirada, al√ßar l’horitz√≥. Veure el pa√≠s que volem construir. Jo el vull lliure, altres potser no”, ha advertit.

Emplaça els comuns i el PSC

En resposta a la portaveu dels comuns, J√©ssica Albiach, Torra ha insistit que el seu govern “no far√† ni una retallada i menys en pol√≠tica social” i l’ha empla√ßat a assumir la seva responsabilitat ‚ÄĒ”molt important ara que governen a l’Estat espanyol”, ha dit‚ÄĒ per al retorn del deute pendent de l’Estat espanyol amb Catalunya. Torra ha xifrat en 3.400 milions de deute hist√≤ric, m√©s els 3.500 milions de la disposici√≥ addicional tercera, i el deute provocat per la infravaloraci√≥ del finan√ßament dels Mossos, la qual cosa situa el total en 9.000 milions d’euros. “Aix√≤ est√† a les seves mans solucionar-ho”, ha advertit.

Tamb√© en la resposta al president del grup socialista, Miquel Iceta, ha reclamat de l’Estat els recursos per poder fer front a la situaci√≥ provocada per la pand√®mia, ha insistit a demanar que el govern de Pedro S√°nchez elevi la capacitat d’endeutament de Catalunya a l’1%, o el retorn del d√®ficit fiscal i els deutes hist√≤rics.

En la resposta al diputat de la CUP Vidal Aragonès ha reiterat que el Govern no té pla B davant del tancament de Nissan perquè el seu pla A és mantenir els llocs de treball i no donar per definitiva la decisió de tancament. Torra ha insistit que no reconeixen la interlocució de Nissan Europa i volen la interlocució amb el Japó.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-6-2020)

144 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: