TORRA: ” APROFITAR L’OPORTUNITAT PER NO MALBARATAR EL SOMNI “

“Aprofitar l‚Äôoportunitat per no malbaratar el somni”
Article d’opini√≥ del president Torra: ¬ęAra no √©s moment de pensar en les eleccions que puguin venir. Hem de pensar en les futures generacions¬Ľ
( QUIM TORRA )

Poques hores, pocs dies abans de la sentència al dret d’autodeterminació de Catalunya, ens tornarem a mirar al mirall com a societat, com a país, com a comunitat que té el deure de preparar un futur millor per a si mateixa i per als seus fills. Així com el Primer d’Octubre ens va posar a prova i ens va ajudar a reconèixer-nos amb els nostres drets i una dignitat granítica, la sentència als governants i dirigents del referèndum ens crida a donar una resposta que ens faci millors, més forts i més lliures.

I aquesta és una responsabilitat de tots. Dels partits i dels governants, primer. Però també d’una societat que no espera que li diguin què ha de fer perquè ja s’ha apoderat i sap que té la custòdia d’uns drets civils, socials i polítics que té tot el dret d’exercir i fer respectar. Perquè aquest camí de llibertat i d’autoafirmació no l’hauríem fet si la gent no hagués pres consciència de la seva força quan actua de manera coordinada.

La sentència als nostres companys i companyes, jutjats per haver posat urnes ara fa dos anys, pot marcar un canvi de cicle. Pot obrir una nova etapa en què tornem a prendre la iniciativa, en què la repressió no ens porti a quedar acorralats i a la defensiva políticament. Una nova etapa en què tornem a la dinàmica de la confiança que ens ha portat als millors moments d’aquest procés emancipador. Una nova etapa en què la generositat i el sentit de país tornin a passar al davant de l’interès dels partits i les batalles per hegemonies que només servirien per a gestionar una autonomia vigilada i miserable.

No podem continuar pensant que cal gestionar aquesta autonomia permesa, que se‚Äôns brinda com una concessi√≥ d‚ÄôEspanya. La sent√®ncia ha de portar-nos a la recuperaci√≥ de la din√†mica guanyadora, la que fa propostes de futur, la que debat com volem que sigui l‚Äôestat que anem construint. No eixamplarem cap base demanant perm√≠s i esperant que se‚Äôns doni. Tan sols la defensa de la democr√†cia i de la voluntat popular ens pot portar al creixement d‚Äôuna base de consens encara m√©s √†mplia. No es donaran mai les condicions per a al√ßar una Rep√ļblica de dones i homes lliures si no la comencem a defensar cada dia des de les nostres responsabilitats.

Per aix√≤ vull fer una crida ara que coneixerem de manera m√©s clara que mai les limitacions democr√†tiques del Regne d‚ÄôEspanya. Una crida als partits que volen un futur lliure per a Catalunya. Una crida a no abaratir el somni. A mirar l‚Äôhoritz√≥ per prendre les decisions del present. Ara no √©s moment de pensar en les eleccions que puguin venir. Hem de pensar en les futures generacions. √Čs per elles que cal prendre les decisions d‚Äôavui. La qualitat dels nostres somnis d‚Äôavui determinar√† la qualitat de vida que tindran els nostres fills i n√©ts. I, sabent quins s√≥n els nostres somnis, cal que ara ens comprometem a fer-los possibles amb propostes concretes que retornin la confian√ßa i la for√ßa a tothom. Hem de fer la Rep√ļblica Catalana sense excuses i sense pors.

√Čs ben possible que la societat catalana es torni a mobilitzar com mai per mostrar el seu rebuig a les sent√®ncies. Crido tamb√© la societat catalana a fer aquestes mobilitzacions com les hem fet sempre: amb civisme, respecte, de manera pac√≠fica i determinada. No podem caure en cap cas en les provocacions que puguin arribar. Ja s‚Äôha vist que els adversaris de la llibertat de Catalunya ens voldrien violents i agressius. I nosaltres sabem que l‚Äô√ļnica manera de guanyar aquest combat √©s en peu de pau i amb la fermesa de les conviccions democr√†tiques.

Hem recorregut camins dif√≠cils darrerament. No hem reculat, per√≤ no hem avan√ßat com hauria calgut. I ara √©s el moment de reprendre el cam√≠. Retornem a la confian√ßa, sense enganys ni miratges, per√≤ sense ren√ļncies ni pugnes est√®rils. Ho deia Albert Camus: la llibertat no √©s res m√©s que una oportunitat de ser millors. Aprofitem-la. Siguem lliures, perqu√® √©s l‚Äô√ļnica manera de guanyar la llibertat. √Čs a dir, la independ√®ncia.
Informa:VILAWEB.CAT (6-10-2019)

283 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: