TORRA AVISA: ” S’HAUR√Ä D’ALLARGAR EL CONFINAMENT “

Cada dia √©s m√©s un secret de domini p√ļblic. I el president de la Generalitat ho ha verbalitzat avui sense embuts. “S’haur√† d’allargar el confinament fins que els experts ho diguin, no √©s una decisi√≥ pol√≠tica, tant de bo no sigui aix√≠”. Amb aquesta contund√®ncia s’ha expressat durant una entrevista a Ser Catalunya.

Per poder encarar la sortida d’aquesta crisi sanit√†ria, Quim Torra ha deixat clar que ser√† imprescindible fer tests massius a la poblaci√≥. De moment, per√≤, Catalunya nom√©s n’ha pogut fer 50.000, una xifra a anys llum del que caldria. Segons l’an√†lisi del cap de l’executiu catal√†, “el m√≥n d’ahir es va acabar el dia que va arribar el primer cas de coronavirus al m√≥n”. Un cop passi, ha dit, “ens enfrontarem a una nova societat” i ser√† imprescindible, des del seu punt de vista, “recuperar els valors europeus de l’humanisme”.

Sobre la relaci√≥ amb el govern espanyol i les cr√≠tiques a la gesti√≥ que est√† fent la Moncloa, Torra ha manifestat que ell “mai ha apel¬∑lat a cap mena de llenguatge pol√≠tic o identitari o de banderes o de fronteres”, sin√≥ que en tot moment ha parlat de salut. “El govern espanyol ens ha tingut sempre al seu costat”. S’ha mostrat satisfet amb l’enduriment del confinament decretat finalment per Pedro S√°nchez i ha insistit que cal acompanyar-lo de m√©s mesures socials que incorporin una cobertura universal dels treballadors i la suspensi√≥ d’impostos als aut√≤noms.

‘Mea culpa’ per la situaci√≥ a les resid√®ncies

Fins a aquest dimecres, m√©s de dues setmanes despr√©s de l’agreujament de la pand√®mia de coronavirus a Catalunya, el Govern no va informar de quants morts hi ha hagut en resid√®ncies d’avis, el col¬∑lectiu m√©s castigat per la Covid-19, juntament amb els sanitaris. En s√≥n 362, i si havien traspassat a la resid√®ncia, no comptaven en el recompte oficial de v√≠ctimes mortals. Avui, el president Quim Torra ha adm√®s que “hi ha coses que la Generalitat no ha fet b√©, com √©s no informar amb claredat sobre la situaci√≥ a les resid√®ncies”.

“No hem sigut prou curosos amb el tema de les resid√®ncies, sobre les mesures que an√†vem prenent i qu√® s’estava fent, i aix√≤ ha creat desconfian√ßa i angoixa”, ha reconegut Torra. Aix√≤ s√≠, ha insistit que malgrat les defici√®ncies comunicatives, “les resid√®ncies han estat des del primer moment una de les principals prioritats”: L’autocr√≠tica interpel¬∑la directament els seus socis de govern, i √©s que les carteres d’Afers Socials i de Salut corresponen a Esquerra Republicana.

Catalunya “s’est√† buscant la vida”

Preguntat per com s’est√† abordant la falta de material que denuncien els treballadors dels centres sanitaris, el president ha subratllat que “el Govern s‚Äôenfronta a aquesta emerg√®ncia aportant ell el 90% de tots els recursos” i que nom√©s un 8-10% dels recursos requerits i que s’estan utilitzant han arribat de l’Estat. En aquest sentit, ha lamentat que encara no han rebut cap test r√†pid dels que va prometre el ministeri de Sanitat i que tots els que han pogut fer servir fins ara els ha aconseguit la Generalitat.

“Ens estem buscant la vida”, ha assegurat Torra, que ha posat l’accent en la import√†ncia de poder produir el material necessari a Catalunya, perqu√® el que no es pugui acabar produint aqu√≠ “ser√† molt dif√≠cil accedir-hi” com a conseq√ľ√®ncia de la “voracitat” que hi ha als mercats internacionals. Segons ha explicat, s’ha trobat amb anul¬∑lacions de comandes perqu√® altres pa√Įsos com Fran√ßa o EUA paguen m√©s. √Čs per aix√≤ que el Govern, ha dit, concentra esfor√ßos en la fabricaci√≥ pr√≤pia, per exemple de respiradors.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-4-2020)

152 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: