El president de la Generalitat, Quim Torra, està citat a declarar el proper 15 de maig per la querella que la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar per desobediència, segons assegura TV3. Torra està citat pel TSJC que l’investiga per si va complir el requeriment de la Junta Electoral Central de retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat.

La querella, presentada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i signada pel fiscal de Catalunya Francisco Bañeres, acusa Torra de “desatendre” el mandat de la Junta Electoral quan, “conscientment i deliberadament”, va decidir mantenir simbologia “partidista” en edificis públics dependents de la Generalitat, “encara que fos de forma encoberta o simbòlica a través de cartells, imatges, figures, fotografies i simbologia en general de la mateixa natura ideològica i partidista, representativa dels postulats de part de la societat”.

Torra va ordenar treure la pancarta amb el llaç groc del balcó de la Generalitat el 22 de març després de l’informe del síndic de greuges. El síndic Rafael Ribó va indicar que “durant el període electoral, als edificis institucionals cal mantenir la neutralitat política”.

Per ara, Torra manté la pancarta a favor de la llibertat d’opinió i d’expressió sense cap llaç.