TORRA DEFINEIX EL PLA DE DESCONFINAMENT DE CATALUNYA

“Cribratge massiu, gradualitat i carnet d’immunitat: Torra defineix el pla de desconfinament de Catalunya ”
El president de la Generalitat explica que primer podran sortir treballadors de sectors no essencials i persones sanes, després obriran bars i, per últim, les escoles i locals d’un aforament superior a 30 persones
( SARA GONZÁLEZ )

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha esbossat les línies mestres del pla de desconfinament que el Govern preveu aprovar en els pròxims dies, però que requerirà de l’autorització de la Moncloa per poder-se aplicar. Es tracta de la pauta marcada pel doctor Oriol Mitjà “en estreta col·laboració” amb el departament de Salut i que serà presentada aquest dilluns. El pla pivota en un desconfinament gradual i un cribratge massiu de la població durant 16 setmanes per conèixer qui ha passat la Covid-19 i qui no.

Torra ha assegurat que, aquesta vegada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha “compromès a la territorialització” del desconfinament i ha defensat que aquest s’ha de gestionar des de Catalunya, de la mateixa manera que accepta que també dins de Catalunya s’haurà de fer un desconfinament desigual per territoris. La desescalada plantejada per Mitjà i els experts de Salut haurà de ser validat pel Procicat, el màxim òrgan de gestió de la crisi sanitària.

Segons ha explicat el president, el pla que aquest mateix dilluns estarà ja sobre la taula del Govern planteja una desescalada en cinc passos. Primer es permetrà el retorn de les persones sanes que treballen en sectors no essencials, així com del desconfinament parcial de sectors concrets de població. Després, els bars i actes d’aforament inferior a 30 persones. I, finalment, s’obriran les escoles i instal·lacions d’ús esportiu de caràcter individual i els esdeveniments amb un aforament superior a 30 persones. El que no està definit és el calendari, que anirà sempre en funció de l’evolució de l’epidèmia.

1,5 milions de PCR, 6 milions de tests serològics i un carnet d’immunitat

Aquesta flexibilització anirà acompanyada d’un cribratge poblacional durant 16 setmanes per conèixer qui ha superat la malaltia i el nivell d’immunitat. En aquest termini, ha dit que es faran 1,5 milions de proves PCR, la més fiable. També tests serològics a sis milions de persones.

El pla també contempla una monitorització de la mobilitat dels ciutadans. De fet, ha precisat que la mobilització s’ha de mantenir per sota del 65% mentre que la taxa d’ingressos a les UCI no estigui per sota del 20%.

Altres mesures que contempla el pla és la implantació d’un certificat digital vinculat al carnet de vacunació que especifiqui que s’ha superat el virus, implementar un passaport d’immunitat per accedir a actes massius i l’ús obligatori de les mascaretes. Aquest mateix dilluns comença, de fet, la distribució gratuïta a les farmàcies.

Els 14.000 milions anunciats “ja estaven previstos i no són extraordinaris”

Torra ha demanat al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que sigui la Generalitat qui “gestioni la fase de desconfinament a Catalunya” ja que “cada territori requereix de respostes específiques i adaptades a la seva realitat”. Segons el president català, Sánchez ha estat “més prudent i caut” que altres vegades i s’ha mostrat disposat a escoltar.

Tot i això, la Generalitat s’ha mostrat crítica amb l’anunci dels 14.000 milions a transferir a les autonomies fet per la Moncloa. “No és cap liquiditat extra”, ha lamentat Torra, que ha insistit que les mesures per sortir de la crisi no poden carregar-se sobre el deute autonòmic i que aquesta quantitat anunciada “ja estava prevista” pel model de finançament. “Això no és el que demanem, demanem que aquesta liquiditat sigui extraordinària”, ha sentenciat.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (19-4-2020)

215 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: