TORRA DEFINEIX EL PLA DE DESCONFINAMENT DE CATALUNYA

“Cribratge massiu, gradualitat i carnet d’immunitat: Torra defineix el pla de desconfinament de Catalunya ”
El president de la Generalitat explica que primer podran sortir treballadors de sectors no essencials i persones sanes, despr√©s obriran bars i, per √ļltim, les escoles i locals d’un aforament superior a 30 persones
( SARA GONZ√ĀLEZ )

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha esbossat les l√≠nies mestres del pla de desconfinament que el Govern preveu aprovar en els pr√≤xims dies, per√≤ que requerir√† de l’autoritzaci√≥ de la Moncloa per poder-se aplicar. Es tracta de la pauta marcada pel doctor Oriol Mitj√† “en estreta col¬∑laboraci√≥” amb el departament de Salut i que ser√† presentada aquest dilluns. El pla pivota en un desconfinament gradual i un cribratge massiu de la poblaci√≥ durant 16 setmanes per con√®ixer qui ha passat la Covid-19 i qui no.

Torra ha assegurat que, aquesta vegada, el president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, s’ha “comprom√®s a la territorialitzaci√≥” del desconfinament i ha defensat que aquest s’ha de gestionar des de Catalunya, de la mateixa manera que accepta que tamb√© dins de Catalunya s’haur√† de fer un desconfinament desigual per territoris. La desescalada plantejada per Mitj√† i els experts de Salut haur√† de ser validat pel Procicat, el m√†xim √≤rgan de gesti√≥ de la crisi sanit√†ria.

Segons ha explicat el president, el pla que aquest mateix dilluns estar√† ja sobre la taula del Govern planteja una desescalada en cinc passos. Primer es permetr√† el retorn de les persones sanes que treballen en sectors no essencials, aix√≠ com del desconfinament parcial de sectors concrets de poblaci√≥. Despr√©s, els bars i actes d’aforament inferior a 30 persones. I, finalment, s’obriran les escoles i instal¬∑lacions d’√ļs esportiu de car√†cter individual i els esdeveniments amb un aforament superior a 30 persones. El que no est√† definit √©s el calendari, que anir√† sempre en funci√≥ de l’evoluci√≥ de l’epid√®mia.

1,5 milions de PCR, 6 milions de tests serol√≤gics i un carnet d’immunitat

Aquesta flexibilitzaci√≥ anir√† acompanyada d’un cribratge poblacional durant 16 setmanes per con√®ixer qui ha superat la malaltia i el nivell d’immunitat. En aquest termini, ha dit que es faran 1,5 milions de proves PCR, la m√©s fiable. Tamb√© tests serol√≤gics a sis milions de persones.

El pla tamb√© contempla una monitoritzaci√≥ de la mobilitat dels ciutadans. De fet, ha precisat que la mobilitzaci√≥ s’ha de mantenir per sota del 65% mentre que la taxa d’ingressos a les UCI no estigui per sota del 20%.

Altres mesures que contempla el pla √©s la implantaci√≥ d’un certificat digital vinculat al carnet de vacunaci√≥ que especifiqui que s’ha superat el virus, implementar un passaport d’immunitat per accedir a actes massius i l’√ļs obligatori de les mascaretes. Aquest mateix dilluns comen√ßa, de fet, la distribuci√≥ gratu√Įta a les farm√†cies.

Els 14.000 milions anunciats “ja estaven previstos i no s√≥n extraordinaris”

Torra ha demanat al cap de l’executiu espanyol, Pedro S√°nchez, que sigui la Generalitat qui “gestioni la fase de desconfinament a Catalunya” ja que “cada territori requereix de respostes espec√≠fiques i adaptades a la seva realitat”. Segons el president catal√†, S√°nchez ha estat “m√©s prudent i caut” que altres vegades i s’ha mostrat disposat a escoltar.

Tot i aix√≤, la Generalitat s’ha mostrat cr√≠tica amb l’anunci dels 14.000 milions a transferir a les autonomies fet per la Moncloa. “No √©s cap liquiditat extra”, ha lamentat Torra, que ha insistit que les mesures per sortir de la crisi no poden carregar-se sobre el deute auton√≤mic i que aquesta quantitat anunciada “ja estava prevista” pel model de finan√ßament. “Aix√≤ no √©s el que demanem, demanem que aquesta liquiditat sigui extraordin√†ria”, ha sentenciat.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (19-4-2020)

187 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: