TORRA DEMANA OBVIAR L’ESTAT: ELS NENS HAN DE SORTIR PER FRANGES

La reuni√≥ extraordin√†ria del consell executiu d’aquest dissabte ha servit per validar el pla de desconfinament del Govern, preparat en les darreres setmanes amb les aportacions dels experts de Salut i de l’equip liderat per Oriol Mitj√†, assessor del president Quim Torra. En la compareixen√ßa des de la Casa dels Canonges, Torra ha detallat els eixos del pla i tamb√© ha fet un prec a les fam√≠lies. Els ha sol¬∑licitat que obvi√Įn les indicacions de l’Estat -que permet sortir amb nens al carrer una hora al dia de 9 del mat√≠ a 9 del vespre a partir d’aquest diumenge- i que organitzin els passejos per franges hor√†ries.

El president de la Generalitat ha recomanat als pares que organitzin les sortides dels menors de 6 anys d’11 del mat√≠ a la 1 del migdia, i que els nens de 6 a 14 ho facin a la tarda, de les 4 a les 6. Torra ha adm√®s que aquestes compet√®ncies no s√≥n ara mateix a les mans de la Generalitat i corresponen a l’Estat. “√Čs un sacrifici que us demanem. La salut dep√®n de com gestionem la nostra mobilitat”, ha afirmat el president catal√†. “No ho oblideu, estem en fase de confinament”, ha afegit.

Les compet√®ncies per decretar el desconfinament corresponen a l’Estat, d’acord amb l’aplicaci√≥ de l’estat d’alarma, per b√© que la Generalitat ha demanat reiteradament que s’atenguin les peticions espec√≠fiques de Catalunya. L’√ļltima a pronunciar-se va ser la consellera de Salut, Alba Verg√©s, despr√©s del comit√® interterritorial de sanitat d’aquest divendres, quan va afirmar que el Govern “no esperaria assegut” davant les decisions preses per altres. La Generalitat descarta la f√≥rmula del desconfinament per prov√≠ncies, com proposa el Ministeri de Sanitat, i planteja fer-lo per √†rees b√†siques de salut, per atendre millor la diversitat del territori catal√†.

Un document esperat… i pol√®mic

L’elaboraci√≥ del pla de desconfinament del Govern ha generat tibantors entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC en les √ļltimes setmanes. La tria d’Oriol Mitj√† com a assessor del president Torra i l’enc√†rrec rebut d’elaborar una estrat√®gia va sorprendre el Departament de Salut, que ja treballava en les mesures per relaxar el confinament amb un grup d’experts propi. La consellera Verges fins i tot ha insinuat en els darrers dies que les propostes de Mitj√† seria un element m√©s del document que acab√©s detallant la Generalitat.

En el document que l’assessor de Torra va presentar al Govern -fet p√ļblic la setmana passada- s’hi especificava una desescalada en cinc fases i finalment no s’hi inclo√Įa com a recomanaci√≥ la mesura del passaport immunitari, tot i que en l’informe es detallava la mesura en set de les 47 p√†gines. El fet que el passaport immunitari caigu√©s de les recomanacions de Mitj√† va sorprendre, perqu√® el propi Palau de la Generalitat havia informat pr√®viament que era una de les deu propostes que l’epidemi√≤leg i el seu equip formulaven.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (25-4-2020)

143 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: