TORRA DENUNCIA EL VETO DE L’AMBAIXADA A POL√íNIA DEL VOT EXTERIOR

El president Quim Torra ha denunciat aquest dissabte un veto al vot exterior catal√† de l’ambaixada espanyola a Pol√≤nia. Torra, a trav√©s de les xarxes ha denunciat que dels 208 electors amb dret de vot que han demanat votar des de Pol√≤nia, nom√©s a 14 se’ls ha concedit aquest dret.

El president, inhabilitat pel Tribunal Suprem ha assegurat que “√©s una vergonya”, ha afegit que, a m√©s, √©s una estafa i ha assenyalat el culpable, l’Estat espanyol. Segons el president aquest veto es dona perqu√® “l’Estat coneix perfectament que el vot exterior √©s un vot majorit√†riament independentista”.

Aquesta den√ļncia no nom√©s l’ha fet el president Torra. L’exvicepresident i conseller en cap del Govern, Josep-Llu√≠s Carod-Rovira, que tamb√© ha denunciat que aquesta situaci√≥ √©s una vergonya. En la mateixa l√≠nia que Torra, Carod-Rovira, ha recordat que tots els militars catalans que actualment estan a l’exterior s√≠ que se’ls ha garantit el vot, perqu√® “no √©s gaire sospit√≥s d‚Äôanar cap a opcions independentistes” segons l’exvicepresident.

Lluny d’amagar-se, l’ambaixada espanyola a Pol√≤nia, va publicar aquest divendres a la nit les xifres del vot exterior perm√®s de cara a les eleccions d’aquest diumenge, on clarament es veu que nom√©s s’ha perm√®s votar a 14 persones del total de vots demanats.
Què passa amb el vot exterior?

Ens els √ļltims anys, s’ha denunciat en m√©s d’una ocasi√≥ la dificultat de votar des de l’exterior en qualsevol elecci√≥ que es convoqui. Aquestes den√ļncies venen arran d’una modificaci√≥ de LOREG que es va fer fa deu anys per evitar el freu en el vot exterior, ara b√© aix√≤ va dificultar molt els tr√†mits per tal d’exercir aquest dret.

El que genera m√©s controv√®rsia √©s el que fet que, si vius a l’exterior, √©s obligatori “pregar” el vot, o el que √©s el mateix, de manifestar a trav√©s d‚Äôun formulari la voluntat de participar en la votaci√≥. Un tr√†mit, no sempre senzill, que comporta un greuge comparatiu evident en relaci√≥ amb les persones que resideixen a l‚ÄôEstat, que no han d’omplir cap formulari per tal de poder votar.

√Čs en aquest punt on l’ambaixada o consolat pot decidir denegar-te el preg. Un cop ‚Äúpregat‚ÄĚ el vot, i superat el formulari s‚Äôinicia la segona i m√©s incerta fase, la d‚Äôesperar l‚Äôarribada de les butlletes pertinents per poder exercir el vot. Aquesta √©s la fase a la qual han accedit els 14 afortunats als quals l’ambaixada a Pol√≤nia ha concedit el vot.

Informa:ELNACIONAL.CAT (13-2-2021)

 

138 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: