TORRA, EL TERCER PRESIDENT PERSEGUIT PER LA JUST√ćCIA ESPANYOLA

“QUERELLA”
( PERE MART√ć )

Querella. La just√≠cia espanyola ha mantingut la tradici√≥ d‚Äôaquests darrers anys i, tal com es preveia, el TSJC ha acceptat la querella presentada per la fiscalia superior de Catalunya contra el president Quim Torra, que l‚Äôinvestigar√† per un delicte de desobedi√®ncia perqu√® no haver complert l‚Äôordre de la Junta Electoral espanyola de retirar la pancarta amb el lla√ß groc de la fa√ßana del Palau de la Generalitat. √Čs el tercer president de la Generalitat perseguit per la just√≠cia espanyola. Primer va ser Artur Mas per la consulta del 9-N, despr√©s Carles Puigdemont pel refer√®ndum del Primer d‚ÄôOctubre i ara Quim Torra pel cas dels lla√ßos grocs.

La seq√ľ√®ncia de perseguir tres presidents seguits confirma la judicialitzaci√≥ del conflicte catal√† i la manca de voluntat de resoldre‚Äôl pol√≠ticament. Quan arriba la querella contra Torra la meitat del govern anterior encara √©s assegut a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem espanyol i Artur Mas encara √©s inhabilitat pol√≠ticament. Tres presidents elegits democr√†ticament i amb majoria per a governar al parlament. Per√≤ la just√≠cia espanyola no rectifica, al contrari, intensifica la pressi√≥ contra l‚Äôindependentisme. El lla√ß groc √©s l‚Äôexcusa. Temps enrere es van criticar les formes amb qu√® Torra havia gestionat aquest afer, per√≤ el problema de fons √©s la incapacitat d‚Äôacceptar la realitat pol√≠tica catalana i provar de modificar-la amb decisions judicials que forcen les costures de l‚Äôestat de dret.


L’Estat mana

L‚Äôacceptaci√≥ de la querella pot acabar amb la inhabilitaci√≥ de Quim Torra, per√≤ aquesta possibilitat trigaria a arribar. Ara, per comen√ßar, el president presentar√† un recurs contra l‚Äôacceptaci√≥ i, si √©s rebutjat, com √©s previsible, comen√ßar√† una instrucci√≥ absurda per cercar proves sobre si ha desobe√Įt o no. Acabada la instrucci√≥, hi haur√† el judici i si fos culpable de desobedi√®ncia seria inhabilitat, per√≤ encara podria rec√≥rrer-hi en contra al Suprem. Mentre s‚Äôestudi√©s el recurs encara podria ser president, per√≤ no es podria presentar a les eleccions, cosa que Torra no t√© cap intenci√≥ de fer. Aquest proc√©s pot durar m√©s d‚Äôun any, segons fonts del gabinet jur√≠dic de Presid√®ncia.

L‚Äôobjectiu no √©s la inhabilitaci√≥ immediata, perqu√® judicialment no √©s possible, sin√≥ recordar qui mana, reiterar que les normes de joc no les estableix el govern catal√† sin√≥ l‚Äôestat, mitjan√ßant el govern espanyol, la just√≠cia o les forces de seguretat. √Čs un altre av√≠s. Qualsevol intent de desobedi√®ncia, per petit que sigui, ser√† implacablement combatut, passant per sobre de qualsevol llibertat. Quan es va aixecar el 155, figurava que Catalunya havia de recuperar una certa normalitat institucional, per√≤ no. Al contrari, el 155 continua vigent en molts √†mbits, no solament el judicial. Els comptes de la Generalitat continuen intervinguts, en aquest cas pel govern del PSOE, per motius pol√≠tics, per desconfian√ßa, com ha explicat el vice-president Pere Aragon√®s. En aix√≤ √©s igual qui governi a Madrid.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (3-4-2019)

406 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: