TORRA ELS TREU DE POLLEGUERA PER LES SEVES PROPOSTES INNOVADORES

“Tothom fa pol√≠tica, per√≤ Torra els treu de polleguera ”
( JORDI BARBETA )

Les mesures de confinament i desconfinament estan provocant diverg√®ncies a tots els pa√Įsos, sobretot entre els governs centrals i federals i les administracions regionals o locals. La cancellera Angela Merkel ha hagut de fer una crida contra la relaxaci√≥ quan alguns governs dels lands van anunciar mesures espec√≠fiques de desconfinament per al seu territori. Als Estats Units, s‚Äôha produ√Įt un continu estira-i-arronsa entre el president i els governadors de diversos estats per discrep√†ncies en les mesures a aplicar, fins al punt que Trump va reivindicar el ‚Äúpoder total del president‚ÄĚ sense que ning√ļ li fes cas. Ara Trump i la majoria de republicans aposten per reobrir els negocis, i dem√≤crates com el governador de Nova York Andrew Cuomo apliquen mesures de confinament m√©s dr√†stiques d‚Äôacord amb la situaci√≥ de la pand√®mia al seu territori. Trump i Cuomo han fet de la seva baralla un espectacle medi√†tic, fins al punt que el president ha acusat el governador de pretendre la independ√®ncia del seu estat.

All√† on hi ha un govern, estatal, nacional, regional o local, hi ha un criteri que, malgrat que s‚Äôempari en recomanacions dels cient√≠fics, sempre respon a una posici√≥ pol√≠tica. El responsable pol√≠tic, el governant, ha de tenir en compte una diversitat de factors, principalment la salut p√ļblica, per√≤ tamb√© l‚Äôeconomia, la conviv√®ncia i, √≤bviament, t√© molt en compte la popularitat de les mesures i el desgast pol√≠tic que li poden generar. Per posar un exemple lluny√†, a Oklahoma, el governador ha dictat instruccions per al desconfinament que els alcaldes d’Oklahoma City i Tulsa no pensen seguir, ordenant directrius m√©s estrictes persuadits per les xifres de contagi.

M√©s a prop, la presidenta de Balears, Francina Armengol, ha reclamat el poder de decisi√≥ per organitzar el desconfinament en un lloc tan singular com s√≥n les Illes. ‚ÄúEspanya no √©s Madrid‚ÄĚ, ha declarat, en el que suposa una cr√≠tica evident a la recentralitzaci√≥ practicada pel l√≠der del seu partit, Pedro S√°nchez. M√©s a prop encara, la presidenta de la Diputaci√≥ de Barcelona, N√ļria Mar√≠n, segurament la socialista catalana que compta amb estrategs m√©s intel¬∑ligents, ja ha anunciat un pla espec√≠fic de la corporaci√≥ per coordinar amb els municipis el desconfinament i l‚Äôadaptaci√≥ al distanciament social.

Allà on hi ha un govern, estatal, nacional, regional o local, hi ha un criteri que respon a una posició política. Si els socialistes estan tan preocupats pel que fa el president Torra, serà perquè els menja el terreny

Ni Armengol ni Mar√≠n han rebut cr√≠tiques per la seva actitud, nom√©s faltaria; en canvi, el president Torra ha esdevingut blanc de dur√≠ssims atacs per plantejar els seus criteris, que efectivament s√≥n tan discutibles com els de qualsevol, per√≤ ni m√©s ni menys. La consigna √©s evident, atesos els esfor√ßos en paral¬∑lel. La premsa governamental ha cremat tots els cartutxos imaginables. ‚ÄúVoces miserables‚ÄĚ, titulava El Pa√≠s un editorial amb prou m√®rits per figurar en l‚Äôantologia del v√≤mit. ‚ÄúAlgunos octogenarios‚ÄĚ, escrivia Ignacio Mart√≠nez de Pis√≥n, un libel calumni√≥s que desacredita el millor tarann√† de La Vanguardia. I a continuaci√≥ ve una agressiva ofensiva socialista impulsant manifestos dels seus abajofirmantes habituals contra el president Torra, que confirma la preocupaci√≥ del PSC i tamb√© dels comuns. Deuen tenir enquestes que els diuen que el capteniment del president catal√† li est√† donant bons resultats, pol√≠tics √©s clar, i que els menja el terreny. I la paradoxa √©s que els signants, en bona part c√†rrecs o exc√†rrecs socialistes, acusen Torra de polititzar el debat sobre la gesti√≥ de la crisi, i per resoldre-ho elaboren documents de cr√≠tica pol√≠tica que afegeixen m√©s llenya al foc que diuen que volen apagar.

No seré jo qui defensi ara el president català, que ja és prou gran per defensar-se ell si li cal i a més disposa d’un gabinet de comunicació que, en teoria, hauria de procurar per la seva bona imatge. Tampoc no vull defensar les posicions del president i del Govern català, perquè no soc epidemiòleg, ni expert en pandèmies i no sé si té raó o no la té. No ho sé amb certesa d’aquest Govern ni de cap altre, malgrat els resultats i les xifres, sempre discutibles i manipulables. Sí que he constatat, però, que el president Torra sol avançar propostes que primer el govern espanyol rebutja i després es veu obligat a aplicar-les amb mala gana.

√Čs segur que el president catal√† est√† conven√ßut que el seu criteri √©s encertat, per√≤ tan segur com aix√≤ √©s que ho proclama per fixar posici√≥ pol√≠tica pr√≤pia i tamb√© en defensa de l‚Äôautogovern davant la recentralitzaci√≥ imposada pel decret de l‚Äôestat d‚Äôalarma. √Čs obvi que a un governant independentista com Torra les imposicions de l‚ÄôEstat li fan nosa, de la mateixa manera que a l‚ÄôEstat li fan nosa les autonomies des que les van inventar per aigualir les reivindicacions nacionals de bascos i catalans.

Sembla, per√≤, que per unes ‚Äúpersonalitats catalanes d‚Äôesquerres‚ÄĚ, Jim√©nez Villarejo, Coixet, etc., i per alguns experts en salut p√ļblica que han treballat per administracions socialistes, nom√©s polititza Torra. La recentralitzaci√≥ amb el pretext de l‚Äôestat d‚Äôalarma, la militaritzaci√≥ de l‚Äôestrat√®gia, la prioritat madrilenya que denuncia Armengol… aix√≤ no √©s polititzar. Els experts en salut p√ļblica demanen no fer pol√≠tica amb la crisi sanit√†ria, per√≤ nom√©s ho demanen en carta oberta al president Torra i a la consellera Verg√©s en nom de la ‚Äúcoher√®ncia unit√†ria‚ÄĚ. Aix√≤ no √©s pol√≠tica? No √©s el mateix que ‚Äúel poder total‚ÄĚ que reclamava Donald Trump? No √©s el contrari del que ha practicat amb bons resultats Angela Merkel? Sembla ben b√© que a Torra no el critiquen pel que fa ni pel que diu, sin√≥ que els treu de polleguera el que √©s i el que representa. Doncs que ho diguin clar.
Informa:ELNACIONAL.CAT (29-4-2020)

189 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: