TORRA ENCAPÇALARÀ LA NEGOCIACIÓ ENTRE GOVERNS PREVISTA AL PACTE PSOE-ERC

‘El parlament avui té un mandat, i això és el que ha d’aplicar el president, la mesa i els diputats. Dono per entès que tots els diputats ens hem compromès amb aquesta votació’. Així s’ha expressat en declaracions al programa ‘Preguntes Freqüents’ de TV3 el president de la Generalitat, Quim Torra, en preguntar-li què passaria si el Tribunal Suprem espanyol donés la raó a la Junta Electoral (JEC) sobre la seva inhabilitació. ‘Tenim seixanta-set diputats disposats a defensar la presidència de la Generalitat i a no acatar cap ordre que pugui venir a violentar la sobirania del parlament’, ha insistit.

Sobre el vot en contra dels socialistes catalans a la resolució conjunta que han presentat els independentistes, Torra no ha mostrat cap sorpresa: ‘El PSC fa de PSC. En una proposta on surt dret d’autodeterminació, causa general contra l’independentisme i amnistia, sempre ens han dit que ells passarien a les postres’, ha remarcat.

Pel que fa a l’acord entre PSOE i ERC, que inclou una taula de negociació bilateral entre governs, Torra ha dit que està disposat a encapçalar la negociació i ha emplaçat els independentistes a trobar un espai comú per veure com es pot anar a Madrid a negociar el dret a l’autodeterminació. Després de subratllar que ell mai s’ha aixecat de la taula, ha constatat que ‘és evident que el president de Catalunya és qui ha de liderar les negociacions amb el govern espanyol’.

El president ha explicat que la JEC ja li ha notificat la part resolutiva de l’acord de divendres, però no els antecedents, l’argumentari i els vots particulars, i ha augurat que això no arribarà fins al dimarts. També ha dit que creu que s’acceptaran les mesures cautelaríssimes i no s’aplicarà ara la seva inhabilitació, però alhora ha pronosticat que això acabarà passant en uns mesos. En tot cas, ha afegit que demanaran una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Davant l’hipotètic escenari que els Mossos d’Esquadra l’haguessin de detenir perquè continua fent de president malgrat la inhabilitació, ha remarcat que ell mai ha demanat a cap funcionari que no compleixi amb una ordre judicial, però ha indicat que ‘una cosa és la responsabilitat dels funcionaris i una altra és la dels polítics’. ‘Nosaltres estem defensant unes idees, i aquesta defensa a vegades porta a sacrificis’, ha continuat Torra, que ha recordat que hi ha persones a la presó i a l’exili. En aquest sentit, ha assenyalat que els actuals membres del govern no són diferents dels d’abans.

També ha indicat que no té intenció de nomenar un vice-president de JxCat per si l’inhabilitessin, ni tampoc convocar eleccions. ‘Mentre tingui la confiança del parlament, seré el president de Catalunya’, ha insistit. També ha reiterat que no serà el candidat de Junts per Catalunya en una nova contesa electoral.

En demanar-li sobre l’episodi de la retirada de la bandera espanyola divendres al vespre, ha indicat que algú va entrar al palau per alguna confusió, i això s’està investigant ‘perquè això no pot passar’.

Informa:VILAWEB.CT (5-1-2020)

208 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: