TORRA: ” ESTEM FARTS D’AMENACES I QUE S’ENTRI A LES CASES DE MATINADA “

L’operaci√≥ que ha protagonitzat la Gu√†rdia Civil aquest dilluns contra els CDR, als quals es vol vincular amb delictes de terrorisme, ha marcat el discurs amb qu√® el president, Quim Torra, ha obert a les 11 del mat√≠ el debat de pol√≠tica general al Parlament. La intervenci√≥, que ja venia condicionada per l’expectaci√≥ davant de la resposta a la sent√®ncia de l’1-O o per la causa contra el president per no despenjar els lla√ßos grocs de la Generalitat, s’ha vist finalment capgirada, com ha reconegut el mateix Torra, per unes operacions policials que el cap de l’executiu catal√† ha definit com a “fets grav√≠ssims”.

Ha estat en l’inici d’un discurs de dues hores, davant del qual el Govern ha volgut transmetre una imatge d’unitat tot i les discrep√†ncies estrat√®gies que separen els socis. Els diputats de JxCat i ERC s’han reunit abans de comen√ßar el ple en una trobada conjunta, presidida per Torra i el vicepresident, Pere Aragon√®s.

“No tolerar√© mai que es vulgui associar un moviment radicalment democr√†tic amb el terrorisme. No ho permetr√© mai. Estem farts d’amenaces i que s’entri a casa dels catalans de matinada”, ha advertit Torra en els primers minuts de la seva intervenci√≥ davant de l’hemicicle. El president ha lamentat el “silenci clamor√≥s” d’una part de la societat espanyola i del m√≥n pol√≠tic, amb una refer√®ncia a l’abs√®ncia del partit de Pablo Iglesias -“quan m√©s el necessitem”-.

Resposta a la sent√®ncia de l’1-O

La resposta que el Govern prepara a la sent√®ncia de l’1-O ha quedat per al final de la intervenci√≥, on ha assegurat que ser√† una resposta “en positiu”. “Acabarem una etapa i en comen√ßarem una altra on prendrem la iniciativa”, ha assegurat tot i que no ha concretat m√©s en qu√® consistir√† aquesta iniciativa: “Ens toca acordar, avan√ßar i tra√ßar un horitz√≥ amb l’ambici√≥ col¬∑lectiva de la llibertat”.

El president, que ha insistit que l’aposta pel di√†leg no impedir√† que el Govern segueixi exercint tots els drets que li siguin negats, ha acabat la intervenci√≥ reclamat “tota la il¬∑lusi√≥, confian√ßa, coratge i complicitat” per “tornar-ho a fer”, per aconseguir fer de la pol√≠tica l’art de l’impossible tal i com reclamava Vaclav Havel.

El debat de pol√≠tica general, el segon de Torra com a president no ha despertat l’inter√®s medi√†tic que s√≠ havia suscitat els darrers mesos altres moments clau a la Cambra catalana. A la tribuna d’autoritats, segueixen el debat membres de l’equip de presid√®ncia i vicepresid√®ncia i la diputada al Congr√©s de JxCat Laura Borr√†s amb el senador Josep Llu√≠s Cleries. No hi ha expresident dels Govern o el Parlament, ni altres dirigents pol√≠tics que no formin part de la Cambra, ni representants de les entitats independentistes, o de la societat civil.

El president ha explicat que abans de con√®ixer l’operaci√≥ policial contra l’independentisme, la seva intenci√≥ era aprofitar la intervenci√≥ amb qu√® obre el debat de pol√≠tica general per denunciar que “la democr√†cia espanyola fa aig√ľes”; que la repressi√≥ pol√≠tica √©s una pr√†ctica normalitzada i atiada per part del m√≥n pol√≠tic; que es vulnera la presumpci√≥ d’innoc√®ncia…

La política espanyola

Per aquesta ra√≥, ha avan√ßat que la greu crisi institucional a Espanya sobrevolar√† el debat, ha denunciat “problemes molt greus en la separaci√≥ de poders”, ha ironitzat sobre la incapacitat de la pol√≠tica espanyola d’impulsar un govern de coalici√≥ -“qui √©s que t√© al¬∑l√®rgia a entendre’s amb aquell que √©s diferent?”, s’ha interrogat- i ha ironitzat sobre l’afirmaci√≥ de Pedro S√°nchez que no el deixaria dormir tenir Podemos dins del seu govern. “A Catalunya no haur√≠em dormit durant molts anys”, ha reblat.

Torra, que ha insistit que la seva obligaci√≥ √©s fer possible all√≤ que demana la ciutadania i ha garantit que aix√≠ ho far√†, ha denunciat que Catalunya pateix un “ofec pol√≠tic, per√≤ tamb√© econ√≤mic, descarat i gens dissimulat”.

Ha retret que, despr√©s que Pedro S√†nchez va admetre a Pedralbes que el problema amb Catalunya era pol√≠tic i nom√©s tenia una soluci√≥ pol√≠tica i no per vies jur√≠diques, des de Madrid no s’ha fet cap proposta concreta en un any i mig. “S’equivoquen si es pensen que la ciutadania de Catalunya √©s com un ramat d’ovelles. L’apoderament ciutad√† dels catalans √©s absolut”, ha advertit.

Ha ironitzat amb el fet que despr√©s de les presses que va mostrar el TSJC per convocar el judici contra ell pels lla√ßos grocs el mateix dia del debat de pol√≠tica general -“una cursa plena d’irregularitats i errors processals per poder inhabilitar-me quan m√©s aviat millor”-, ara s’hagi deixat aquella cita fins despr√©s de les eleccions generals del 10-N.

Dèficit fiscal

Tot seguit, el president ha desplegat els eixos de l’acci√≥ de Govern per cap√≠tols. Ha dedicat especial atenci√≥ a la den√ļncia del d√®ficit fiscal que pateix Catalunya que, segons ha advertit, fa inviable el pa√≠s. “Aix√≤ √©s el que no em deixa dormir, on podria estar el pa√≠s sense aquest llast”, ha lamentat.

El president ha insistit que les dades del 2015-16 mantenen el d√®ficit fiscal en un 8%, la qual cosa representa 16.000 milions d’euros anuals. Aix√≠ mateix ha denunciat altres deutes pendents de l’Estat, com el 3.710 milions pendents de la disposici√≥ addicional tercera de l’Estatut i el 1.250 milions pendents del finan√ßaments dels Mossos.

Necessitem pressupostos

La den√ļncia del d√®ficit fiscal ha condu√Įt Torra a parlar dels pressupostos per apel¬∑lar directament “a la responsabilitat dels grups de la Cambra” per poder aprovar els comptes. “Us demano: oblideu que tornem a estar en campanya electoral”, ha reclamat tot subratllant els efectes que tindr√† sobre la societat catalana el fet de no poder aprovar els comptes.

“Necessitem aquests pressupostos. No s√≥n els que desitgem. Per√≤ volem fer els millors pressupostos possibles. Per aix√≤, estem oberts a millorar-los amb l’aportaci√≥ de tothom”, ha garantit.

En aquest punt, s’ha obert a parlar de fiscalitat, tot i recordar que Catalunya t√© la pressi√≥ fiscal m√©s alta de l’Estat espanyol, “m√©s que suficient” per garantir els serveis que requereixen els ciutadans. Per√≤ ha adm√®s que encara √©s possible fer un pas m√©s. “No descartem reformes en algunes figures impositives”, ha concretat.

Amb tot, ha deixat clar que no es pot incrementar impostos a Catalunya quan altres comunitats estan baixant la pressi√≥ fiscal i quan l’Estat no ha pagat els deutes amb la Generalitat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (25-9-2019 )

221 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: