TORRA: FALTEN 30.000 MILIONS PER REACTIVAR EL PA√ćS

La intervenci√≥ del president, Quim Torra, al ple sobre la crisi del coronavirus s’ha convertit en una cr√≠tica aferrissada a la gesti√≥ que ha fet el govern espanyol de la pand√®mia i a la distribuci√≥ dels recursos. Per al cap de l’executiu, la Generalitat es troba ara mateix en una situaci√≥ de tresoreria “delicad√≠ssima” per culpa de la Moncloa, ja que l’ha acusat de transferir una quantitat de recursos insuficient per fer front a la despesa de la crisi del covid-19 i les seves conseq√ľ√®ncies. Torra s’ha referit als 5.000 milions de despesa sanit√†ria i als diners que faltaran per reactivar l’economia: “La darrera estimaci√≥ del Govern √©s que necessitem 30.000 milions d’euros per afrontar la reactivaci√≥ del pa√≠s i no acceptarem menys del que ens proposen”.

En aquest sentit, ha anunciat que aquesta setmana enviar√† una carta a Pedro S√°nchez perqu√® sol¬∑liciti un pr√©stec en nom de Catalunya al mecanisme d’estabilitat pressupost√†ria europeu (MEDE). Vol demanar 5.000 milions d’euros, que equival al 2% del PIB catal√†, per poder utilitzar ja aquests recursos. “No podem esperar a rebre els ajuts europeus l’any vinent. Necessitem els recursos ja”, ha asseverat.

Torra xifra en 30.000 milions la recuperació econòmica

Per fer-ho, el president ha demanat a tots els grups parlamentaris que “apretin” perqu√® el govern espanyol transfereixi els recursos necessaris a Catalunya. En especial s’ha referit al PSC i als comuns, que formen part de l’executiu espanyol, del qui ha assegurat que “dep√®n” que la Generalitat tingui els diners que requereix: “No fallin als catalans, ara ho necessitem mes que mai”.

Tamb√© ha sol¬∑licitat el suport a tota la cambra en dues mesures concretes per reclamar a la Moncloa: que s’elevi el sostre de d√®ficit a l’1%, ja que ara continua al 0%, i que els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents i super√†vits. “√Čs incomprensible que aquestes al√ßades aix√≤ encara no s’hagi fet”, s’ha reafirmat Quim Torra.

Canvis al pressupost

El Govern tenia previst presentar el seu pla per la reconstrucci√≥ econ√≤mica i social de Catalunya aquest mes de juliol, per√≤ encara no n’havia especificat la data exacte. Torra ha anunciat que l’executiu presentar√† una primera proposta entre els dies 16 i 17 de juliol i l’aprovar√† en el si del consell executiu el 21 de juliol. A partir d’aquest pla, el Govern reprioritzar√† els pressupostos a trav√©s de modificacions internes que no necessitaran el vist-i-plau del Parlament. Els comptes s√≥n els primers aprovats pel Govern des del 2017, per√≤ ja van n√©ixer caducats per la crisi sanit√†ria.

La reconversió dels pressupostos

“El 21 de juliol tindrem uns pressupostos prioritzats […] per encarar l’etapa de la represa”, ha explicat Torra. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha detallat que el pla en el qual treballa el Govern est√† dividit en quatre eixos: economia per la vida, digitalitzaci√≥, transici√≥ ecol√≤gica i societat del coneixement. Torra ha reiterat, per√≤, que malgrat aquesta reprioritzaci√≥ de partides pressupost√†ries, la Generalitat no compta amb tots els recursos que pot generar la societat catalana (denunciant aix√≠ el d√®ficit fiscal) i ha insistit que “qualsevol pressupost” que dissenyi la Generalitat “ser√† insuficient”.

De cara a la recuperaci√≥ postcovid-19, Torra ha citat dos √†mbits d’actuaci√≥ clau: la comissi√≥ econ√≤mica de reactivacio del Govern (CORECO) formada per diversos consellers i secretaris generals i tamb√© el grup de treball Catalunya 2022 per fixar les apostes estrat√®giques de pa√≠s per a la propera legislatura. Aquest darrer comit√® est√† pilotat per la doctora en ci√®ncies pol√≠tiques Vict√≤ria Alsina i l’especialista en transformaci√≥ digital Gen√≠s Roca. El seu pla √©s identificar ara la situaci√≥ catalana en relaci√≥ al context global i presentar el setembre les primeres apostes estrat√®giques.

Crítica a la centralització
Per√≤ Torra no nom√©s ha responsabilitzat l’Estat de la manca de recursos de la Generalitat, sin√≥ que tamb√© ha criticat la centralitzaci√≥ de compet√®ncies i les decisions que ha pres durant la pand√®mia. El president ha lamentat que la Moncloa decid√≠s “sense previ av√≠s” retirar les facultats a les autonomies per gestionar la pand√®mia i que, a m√©s, prengu√©s les decisions, a parer seu, “tard”. “Tan costava despenjar el tel√®fon i dialogar?”, s’ha preguntat el president de la Generalitat, que ha considerat que el PSOE nom√©s utilitza el di√†leg en els discursos p√ļblics “en funci√≥ de les t√†ctiques del moment”.

Per al president, les confer√®ncies de presidents auton√≤mics que s’han fet cada setmana no representen cap di√†leg sin√≥ “mon√≤legs” del president espanyol.

Ara b√©, malgrat aquesta recentralitzaci√≥, Torra ha lloat les decisions de la Generalitat, asseverant que s’ha avan√ßat en all√≤ que podia i que, en tot cas, ho ha reclamat a qui n’ostentava la compet√®ncia. El president s’ha referit al confinament total, a l’√ļs obligatori de mascaretes o la vinculaci√≥ dels ERTOs a l’evoluci√≥ de la situaci√≥ sanit√†ria. “Quan m√©s dif√≠cil estava tot, Catalunya va aportar mes del 80% del material necessari, quan havia d’haver-se prove√Įt pel govern espanyol”, ha dit, asseverant que les comunitats han hagut d’anar a comprar material sanitari als mercats internacionals malgrat tot. “Tot i tenir les mans lligades a l’esquena, no ens hem aturat ni un moment”, ha sentenciat.

En aquest punt, el president ha aprofitat la situaci√≥ per reclamar la independ√®ncia de Catalunya, asseverant que hagu√©ssin pres decisions abans i el Govern tindria m√©s recursos. “Si hagu√©ssim tingut compet√®ncies, hagu√©ssim allargat abans els ERTOS, aprovat la renda m√≠nima vital i un subsidi de conciliaci√≥ familiar”, ha assegurat el president, afegint que “de cap manera” hi haguessin hagut militars a les rodes de premsa ni s’hagu√©s gastat un sol euro en defensa o la Casa Reial. Per al president, el d√®ficit fiscal √©s una “asf√≠xia” pels ciutadans de Catalunya “votin el que votin”.

Autocrítica i plans de contingència
Despr√©s de la cr√≠tica oberta al govern espanyol, el president ha fet certa autocr√≠tica. “Segur que hem com√®s errors”, ha afirmat, assegurant que el Govern est√† diposat a “revisar cada pas” per no tornar a fer el mateix. Una de les q√ľestions que ha lamentat, de fet, √©s la manca d’acompanyament de les persones que s’han mort, ja que moltes d’elles ho van fer soles sense els seus familiars. “Hem de fer una reflexi√≥ com a pa√≠s”, ha dit, fixant el 9 de juliol com el dia per homenatjar les v√≠ctimes del covid-19, que a tot l’Estat arriben gaireb√© a 30.000 de compatibilitzades.

De cara a futurs rebrots, Torra tamb√© ha anunciat que ha encarregat a tots els departaments que elaborin plans de conting√®ncia per estar “preparats”. Totes les conselleries ho han de tenir enllestit el 31 de juliol. “Seria una temeritat no prepararse-se, no podem fallar”, ha acabat.

“Les pand√®mies han vingut per quedar-se”
Miquel Buch i Alba Verg√©s, consellers protagonistes durant la crisi, tamb√© han sortit al faristol del Parlament, aquesta vegada m√©s per fer una defensa de com s’ha fet la gesti√≥ i llen√ßar algun missatge de tranquilitat, que no pas per fer grans anuncis. La consellera de Salut ha avisat que “les pand√®mies han vingut per quedar-se” i la seva previsi√≥ √©s que res ser√† com abans. Per Buch, l’emerg√®ncia √©s “hist√≤rica i global”, per√≤ ha garantit que el Govern est√† preparat per nous rebrots: “No fallarem”.

Si el virus -aquest o un altre- ha de tornar amb for√ßa, Verg√©s ha advertit a l’Estat que el “comandament √ļnic mai √©s la soluci√≥” i ha reclamat que no torni a quedar-se amb compet√®ncies de la Generalitat. Tamb√© ha prom√®s major previsi√≥ per part del Govern i ha garantit que ara disposa de material sanitari per com a m√≠nim “quatre mesos” si hi ha una segona onada de covid-19. Quina √©s la principal preocupaci√≥ de Salut ara mateix? Doncs que aquesta segona onada coincideixi a la campanya de la grip. Per afrontar-ho, Salut vol avan√ßar la campanya de vacunaci√≥ i disposar√† de 230.000 dosis.
Informa:ARA.CAT (1-7-2020)

164 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: