TORRA: FI DE LA LEGISLATURA, SÍ ALS PRESSUPOSTOS I ELECCIONS

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha escollit el format d’una declaraciĂł institucional per anunciar des de la galeria gòtica del palau de la Generalitat que “aquesta legislatura ja no tĂŠ mĂŠs recorregut polĂ­tic”. DesprĂŠs de retreure falta de lleialtat dels socis republicans i acusar-los d’incomplir els compromisos en la defensa de la presidència del Govern, ha anunciat que un cop aprovats els pressupostos de la Generalitat comunicarĂ  la data de les eleccions al Parlament.

La declaraciĂł del president, que es va anunciar ahir a quarts de dotze de la nit i el contingut de la qual no s’havia comunicat a ERC, havia provocat les darreres hores tota mena d’especulacions sobre un avançament immediat de les eleccions o una crisi de Govern.

Torra ha parlat de “deteriorament de la confiança mĂştua mĂŠs necessĂ ria en moments decisius” i ha advertit que “el Govern no pot funcionar sense lleialtats entre els socis”.

El president ha retret que dilluns la Mesa del Parlament va acceptar la seva inhabilitació com a diputat decidida per la JEC, després que el dia 4 i el 10 de gener la majoria de la cambra havia acordat no acceptar aquesta decisió i defensar la sobirania del Parlament. “Dilluns aquest consens de l’independentisme no es va respectar”, ha conclòs, a més d’acusar el president del Parlament, Roger Torrent, de deixar “a la intempèrie la presidència de la Generalitat”.

Ha retret que no és la primera vegada que es produeixen aquesta mena de situacions i ha conclòs que el Govern “no pot funcionar sense unitat, sense una estratègia comuna i compartida en qüestions fonamentals i sense lleialtat entre els seus socis”.

El president considera que cal recuperar “el rumb d’unitat, d’estratègies conjuntes i de refer lluites compartides que avui s’ha esmicolat per decisions no consensuades i ni tan sols informades”. Amb tot, ha assegurat que no serà ell ni JxCat qui trenqui la unitat de l’espai independentista.

Tot i les diferències entre els socis, ha assegurat que “en aquest moment en què la legislatura ja ha arribat al cap del camí és l’hora de la màxima responsabilitat”, per la qual cosa cal posar “el país i les seves necessitats per damunt de qualsevol interès partidista o personal”.

És en aquest punt que ha destacat la necessitat d’aprovar els pressupostos de la Generalitat, per als quals hi ha un acord al Parlament i que aquesta tarda s’aprovaran al Consell Executiu.

Així mateix, ha assenyalat la necessitat d’explorar “la voluntat real del govern espanyol per a una negociació de debò” en què s’abordi el conflicte polític i comprovar si l’executiu de Pedro Sánchez té “voluntat real de posar fi a la repressió”, per la qual cosa es reunirà la setmana vinent amb el president espanyol.

El projecte de pressupostos s’ha d’aprovar avui a la reuniĂł de Govern, de fet s’haurien d’haver aprovat ja, atès que la reuniĂł estava prevista per a les 9 del matĂ­ fins que ahir a la nit el president va canviar l’agenda i va traslladar la reuniĂł a les 15h. Un cop aprovats hauran de recĂłrrer al Parlament uns dos mesos de tramitaciĂł fins a completar l’aprovaciĂł definitiva. Això vol dir que es podrien aprovar a finals de març o primers d’abril, en el benentès que no hi hagi cap peticiĂł de dictamen del Consell de Garanties EstatutĂ ries, la qual cosa obriria un termini d’un mes per emetre l’informe.
Informa:ELNACIONAL.CAT (29-1-2020)

252 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: