TORRA: ” HA ARRIBAT L’HORA DE PLANTAR-NOS I DEFENSAR LA SOBIRANIA DE LA CAMBRA “

Vint-i-quatre hores després que la Junta Electoral Central fes pública la decisió d’inhabilitar el president de la Generalitat, els diputats del Parlament han estat convocats d’urgència per a respondre a aquesta decisió insòlita. La sessió ha començat amb aplaudiments de part dels diputats quan el president de la Generalitat, Quim Torra, ha entrat a l’hemicicle, minuts abans que comencés el seu discurs per respondre a la inhabilitació com a diputat. Un discurs farcit de defensa de “sobirania”, malgrat no concretar com esquivarà la resolució de la Junta Electoral que l’aparta com a parlamentari. “Ha arribat l’hora de plantar-nos i defensar la sobirania de la cambra”, ha declarat el president, que s’ha compromès a mantenir-se al capdavant de l’executiu si compta amb el suport de la cambra. Així, ha afegit que la desobediència és una “obligació” davant la “injustícia”: “Un deure del president del país”.

Els grups independentistes han pactat una resolució per expressar el rebuig a la decisió de la Junta Electoral Central. El text s’ha registrat conjuntament per part de JxCat, ERC i la CUP aquest migdia, amb la intenció que es pugui votar després de la intervenció del president i dels grups en el plenari. Sobre el contingut, el text reafirma Torra com a president de la Generalitat i es reconeix que “l’únic marc jurídic aplicable” en aquest cas és el reglament del Parlament i la llei de presidència. També reivindica el dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió i l’amnistia.

El president també ha fet dues propostes més: ha demanat que es torni a reunir l’assemblea de càrrecs electes (on només hi participen independentistes) per valorar la situació i s’ha sumat al que va plantejar ahir l’expresident Carles Puigdemont de fixar les condicions de la negociació amb l’Estat en una mesa dels partits independentistes.

La votació d’aquest text és, per a Torra, la “prova del cotó” sobre si els grups parlamentaris tanquen files amb la presidència de la Generalitat. El president ha instat l’oposició a guanyar la Generalitat a través de les eleccions o una moció de censura, però no a través de “torçar la llei”. Però Torra també ha interpel·lat als comuns i els socialistes, que forjaran un nou govern a l’Estat. “És compatible una nova etapa de diàleg i la inhabilitació de l’interlocutor?”, s’ha preguntat, a més de reptar a Pedro Sánchez a no impugnar la resolució que s’aprovi al Parlament en virtut del seu compromís amb la “desjudicialització” del conflicte. “Serà una primera prova”, ha conclòs el president, posant també pressió a Esquerra, el seu soci de Govern, que ja ha confirmat l’abstenció per escollir president el líder del PSOE.

JxCat, ERC i la CUP pacten una resolució conjunta de rebuig a la JEC i que ratifica Torra com a president

Però els canvis a l’ordre del dia no han acabat aquí. PP i Ciutadans s’han oposat a les peticions dels independentistes, però han demanat modificar l’ordre del dia per incloure dues proposicions de llei sobre parcs infantils i l’eliminació de mòduls prefabricats als centres educatius.
Informa:ARA.CAT (4-2-2020)

216 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: