TORRA: ” HEM DE PODER VALIDAR LA INDEPENDÈNCIA EN AQUESTA LEGISLATURA “

El president, Quim Torra, ha advertit aquest matí des de la tribuna del Parlament que la obligació dels grups independentistes, malgrat les amenaces de l’Estat és “fixar les vies per a concretar l’exercici del dret d’autodeterminació”. “Aquesta legislatura, si entre tots els partits i organitzacions ho fem possible, hem de poder finalitzar validant la independència. Aquesta és la meva proposta per un país que sempre hi és i que no deixa mai de demostrar la seva determinació i constància”, ha proclamat.

L’anunci del president, que aquest matí protagonitzava una compareixença arran de la sentència del procés, ha sorprès fins i tot als escons independentistes. “Som a una situació trista i penosa. Un Estat que es diu de dret que vulnera els drets. Sempre he dit que faria la meva proposta, vaig dir que aquesta legislatura aniria de la restitució a la constitució”, ha anunciat abans de desplegar els eixos d’aquesta.

Torra s’ha referit a una via internacional i dues eines. En primer lloc, seguir la via de la internacionalització, amb el Consell per la República i el president Carles Puigdemont al capdavant. Pel que fa les eines, s’ha referit a un motor, que han de ser el pressupostos -“ens cal aquest pressupost per avançar i fer avançar a tothom”, però també el debat constituent que està en marxa -“té un nivell de participació altíssim”- a més de la resolució per un gran acord de país sobre el dret a l’autodeterminació i l’amnistia aprovat al Parlament per majoria absoluta. “Cal que seguim endavant i no deixar-nos intimidar”, ha assegurat.

Torra ha advertit que l’independentisme no pot no estar a l’altura ni continuar en “aquesta gàbia que no deixar d’afegir barrots”.

Al llarg de la intervenció ha reclamat, ha reclamat repetidament serenitat, fermesa, autodeterminació i no violència. “Hem de viure en la veritat i no en les pors i les amenaces. Ahir es va produir un fet gravíssim, diverses resolucions van ser suspeses pel TC”, ha recordat mostrant el requeriment que li ha enviat el TC advertint-lo de l’obligació d’evitar qualsevol iniciativa que desplegui la resolució suspesa.

“Hem de viure en la veritat i la veritat és que en aquesta Cambra tornarem a parlar, debatre sobre el dret a l’autodeterminació i cap tribunal impedirà a aquest president impulsar qualsevol incitativa que consideri necessària sobre aquest dret”, ha advertit a més de cridar la resta de diputats a reaccionar davant aquest advertiment: “No ens poden vèncer les pors ni les amenaces. Amb la dignitat de Catalunya no s´hi juga”.

El president ha volgut donar un to solemne a la seva intervenció per denunciar que la del procés és una sentència que “enterra els fonaments del dret durant molt de temps” i ha tingut un “cost enorme” per a la democràcia espanyola”. Ha subratllat que parlava amb consternació i indignació. “Aquest és un moment greu per al país”, ha advertit.

Des dels escons de Ciutadans, el diputats taronges lluïen samarretes amb el símbol del partit, un cor amb les banderes catalana, espanyola i europea.

“Què dirà de nosaltres un historiador quan d’aquí uns anys llegeixi aquest diari de sessions?”, s’ha preguntat el president aixecant remor entre els escons i un “que os lo merecéis des del públic”.

Ha advertit que els tribunals europeus demostraran que el judici va ser una escenificació per a una sentència que ja estava escrita, però “encara que s’acabi fent justícia el mal ja s’haurà fet”. “No hi ha cap projecte polític, per legítim que sigui, que mereixi tancar algú a la presó per guanyar. És més quan tanquen a la presó l’adversari perden la legitimitat”, ha sentenciat.

“Doncs no, no acceptem la sentència de la ignomínia”, ha reblat. Ha denunciat que la sentència vulnera el dret a la llibertat, el dret de reunió, manifestació… i ha advertit que cada dret caldrà ser tornar a ser exercit

Torra, que ha denunciat la detenció dels CDR i el deplegament de la policia estatal a Catalunya, ha apel·la “de nou el president Sánchez a encarar el conflicte com ho fan les democràcies, parlant i negociant”. Ha advertit que si els líders independentistes han estat condemnats ell també és culpable, per la qual cosa ha anunciat als seus companys que ha decidit autoinculpar-se.

El president ha reiterat la crida a la calma i la condemna de la violència, com va fer ahir a la matinada a través d’una declaració institucional; ha retret que hi ha grups de la Cambra que no han condemnat la violència de l’1-O i ha reclamat que no es doni lliçons a l’independentisme. “Som gent de pau i refusem qualsevol brot de violència”, ha insistit a més de reclamar que s’aïlli als violents per arribar al fons d’aquesta qüestió. No obstant, ha reclamat que ningú vulgui criminalitzar la violència civil, un camí legítim que, ha recordat, va utilitzar Gandhi o Rosa Parks.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-10-2019)

298 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: