TORRA DIU A ARAGONÈS QUE NO AVALA L’ACORD ENTRE ERC I EL PSOE

La reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vice-president, Pere Aragonès, per parlar del pacte d’ERC amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, ja ha acabat. Segons fonts de presidència, Torra li ha demanat explicacions pel pacte i ha avisat que qualsevol acord amb el govern d’Espanya ha de ser gestionat i validat per la presidència. ‘No es pot negociar res amb el govern espanyol al marge dels acords de govern’, diuen. A més, les mateixes fonts diuen que a partir de la reunió ‘queda clar que l’acord ERC-PSOE no té el vistiplau del govern ni l’assumeix com a tal’, sinó que és ‘un acord entre partits’. Segons que diuen, la posició consensuada entre els socis del govern és l’exercici del dret d’autodeterminació, la fi de la repressió i l’amnistia i l’objectiu de les negociacions ha de ser una votació clara sobre la independència. ‘Ningú s’ha mobilitzat de manera massiva per un nou estatut ni cap millora d’autogovern que no sigui la independència’, diuen.

Segons fonts de vice-presidència, Aragonès ha proposat a Torra que ‘defensin junts l’autodeterminació en la mesa de negociació amb l’estat’ que apareix al pacte entre ERC i el PSOE, i que serviria per intentar desencallar el conflicte amb Catalunya. Aragonès també ha dit al president que aquesta defensa de l’autodeterminació davant l’estat espanyol ‘estava prevista en l’acord de govern aprovat el passat 22 d’octubre’.

Pel que fa a les crítiques rebudes des de JxCat i les acusacions a ERC per haver-los deixat de banda sense tenir en compte a Torra, fonts de vice-presidència insisteixen que el departament i ERC ‘sempre han estat lleials’, han recordat que van ser els primers a demanar a Sánchez que truqués al president de la Generalitat en les seves converses amb el PSOE, i que des de sempre han estat parlant d’una taula entre governs a les negociacions.

La reunió ha començat a les 9 del matí al Palau de la Generalitat i ha durat uns tres quarts d’hora. Tots dos van emplaçar-se a veure’s després que es conegués que, a falta de la ratificació del consell nacional d’ERC, els dos partits havien tancat un acord que implicava una taula de negociació entre els governs català i espanyol, i una consulta per saber què opinen els catalans dels acords d’aquest espai.
Informa:VILAWEB.CAT (2-1-2020)

186 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: