Preguntat per la coincidència, Torra ha afirmat que “no té res a veure”. Això sí, ha subratllat que ell ja ha dit clarament quin és el seu posicionament sobre la investidura de Sánchez, és a dir, que no. La compareixença l’ha fet acompanyat del president del consell assessor del Fòrum Cívic, Lluís Llach, que tenia la missió de posar les bases per iniciar un procés de debat ciutadà per definir les bases d’una futura Constitució catalana.

Al llarg dels últims nou mesos, aquest òrgan s’ha encarregat d’elaborar la metodologia a través de la qual s’ha de dur a terme aquesta participació de la societat civil i com aquest anàlisi es condensarà, se sintetitzarà i se n’extrauran les conclusions. Resumint, doncs, en aquesta nova fase es passa el relleu a la ciutadania.

A partir de novembre i fins al març de 2020 s’organitzaran debats arreu del territori català oberts als ciutadans catalans. A l’abril, d’aquí a nou mesos, les conclusions s’entregaran al Parlament, un document a partir del qual la plana política podrà procedir, si així ho considera, a redactar una Constitució catalana. Torra ha convidat “tota la societat a participar-hi”, perquè “ningú no ens pot impedir que debatem com volem que sigui la República Catalana”. Des d’ara, el consell assessor que capitanejava Llach queda dissolt, tal com ha anunciat ell mateix, per dedicar els esforços a acompanyar aquest procés de debat.

Tal com s’havia anunciat, un cop superat el cicle electoral, s’encetarà una campanya de comunicació pública per presentar el projecte, tant als mitjans i les xarxes socials com a peu de carrer, a través de jornades formatives territorials.

Qui i com hi podrà participar?

Als debats hi podran participar els majors de 16 anys. Després d’aquests nou últims mesos de feina, ara comencen a crear-se el que s’ha batejat com a Enteses, que són plataformes d’entitats que hauran de coordinar els debats territorials, que s’organitzaran en grups reduïts d’una dotzena de persones. A més, qualsevol grup de persones que així ho desitgi podrà convocar una reunió.

Els debats es dividiran en set àmbits temàtics, adaptats a les parts que conformen una constitució estàndard: elements constitutius (model d’estat, llengua, nacionalitat), drets, participació política i organització del poder, organització territorial, règim econòmic, territori i empreses públiques, seguretat i relacions internacionals.

L’objectiu és que la participació sigui massiva i el màxim de transversal, per això el propi Llach ha insistit que s’adrecen a tothom, “sigui independentista, sobiranista o unionista”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (22-7-2019)