TORRA INSISTEIX EN LA SECESSI√ď UNILATERAL COM VA FER KOSOVO

El president Quim Torra ha criticat aquest divendres la taula de di√†leg entre els governs central i catal√†, que ha definit com a “foto de conveni√®ncies pol√≠tiques”, i ha apostat per impulsar un proc√©s de “secessi√≥ unilateral”, que “est√† perm√®s internacionalment”.

Torra ha participat en una taula rodona titulada Transformaci√≥ democr√†tica de conflictes, dins de les jornades organitzades a Sant Sebasti√† per diversos organismes internacionals i els col¬∑lectius bascos F√≤rum Social Permanent i Bake Bidea per reflexionar entorn del des√® aniversari de la Declaraci√≥ d’Aiete, que va precedir a la fi del terrorisme d’ETA.
Un acte amb Ibarretxe

El president catal√†, que ha intervingut des de Girona per videoconfer√®ncia, ha compartit debat amb altres representants independentistes bascos i catalans: l’exlehendakari Juan Jos√© Ibarretxe i els representants de moviments socials Jordi Cuixart i Amalur √Ālvarez, portaveu de Gure Esku, associaci√≥ que promou l’autodeterminaci√≥ d’Euskadi.

Sense amb prou feines al¬∑lusions a ETA i al cap de deu anys transcorreguts des que va posar fi al terrorisme, el debat s’ha centrat en les reivindicacions independentistes dels quatre ponents, moderats pel diputat nacionalista escoc√®s Stephen Gethins.
Sentència sobre el Kosovo

El m√©s expl√≠cit ha estat Quim Torra, que ha al¬∑ludit a una sent√®ncia del Tribunal de la Haia sobre Kosovo per justificar un proc√©s independentista unilateral, en argumentar que una secessi√≥ sense acord “no √©s est√† prohibida”.

“Espanya no permetr√† mai ni reconeixer√† el dret d’autodeterminaci√≥ dels pobles, caldr√† anar a una secessi√≥ unilateral, que est√† permesa internacionalment, acompanyada per un exercici de desobedi√®ncia”, ha indicat l’expresident.

Bretxa en un sistema polític

En la seva opini√≥, nom√©s els “moviments nacionals basc i catal√†” podran causar una bretxa en un sistema pol√≠tic que “√©s fruit d’una reforma i no d’una ruptura”, la qual cosa va permetre mantenir en l’Estat espanyol “estructures franquistes i feixistes”.

Per la seva banda, Ibarretxe ha rememorat l’intent de llan√ßar un proc√©s independentista acordat que va ser el denominat “pla Ibarretxe”, amb el qual es va aconseguir, ha dit, “elevar al campament base el concepte de dret a decidir”.

“Ho vam intentar i no ho vam aconseguir, no estic per donar consells a ning√ļ”, ha dit l’exlehendakari als representants catalans, als qui ha reconegut l'”exemple de dignitat en termes pol√≠tics” que han donat en impulsar el proc√©s.

“Heu patit una vulneraci√≥ de drets humans individuals i col¬∑lectius de llibre, no per les idees que teniu, sin√≥ per haver volgut desenvolupar-les de forma democr√†tica”, ha afegit Ibarretxe.
Cuixart parla de la societat civil

El president d’Omnium Cultural, Jordi Cuixart, ha subratllat el paper de la societat civil en el proc√©s independentista catal√†, que es va tractar de dur a terme “malgrat els partits pol√≠tics”

Ha advocat per no “rebaixar les expectatives” que van portar els nacionalistes catalans a exercir “un dels majors actes de desobedi√®ncia civil” desenvolupats a “tot Europa”, en al¬∑lusi√≥ al refer√®ndum de l’1 d’octubre de 2017.

Cuixart ha al¬∑ludit a la Confer√®ncia d’Aiete, de la qual es pot extreure l’ensenyament que “no pot haver-hi vetos” en un proc√©s d’aquest tipus i que resulta necess√†ria la implicaci√≥ de la comunitat internacional, que “m√©s r√†pid que tard” haur√† d’implicar-se tamb√© en el conflicte de Catalunya.
Informa:ELNACIONAl.CAT (16-X-2021)

116 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: