El president de la Generalitat, Quim Torra, ha decidit mantenir el llaç groc i la pancarta per l’alliberament dels presos polítics i exiliats de la façana del Palau de la Generalitat malgrat l’amenaça de la Junta Electoral espanyola. Així ho ha compartit amb la resta de consellers durant l’última reunió del consell executiu actual, abans de l’anunciada sortida d’Elsa Artadi i de Laura Borràs. Torra i els consellers han convingut que actuaran de la mateixa manera als edificis principals dels departaments, però entenen que els responsables d’altres edificis públics actuïn amb llibertat si són requerits per la Junta Electoral espanyola. Els consellers no tenen cap ordre per part de Torra sobre com actuar, però han pactat fer-ho de manera coordinada. A l’edifici dels serveis territorials d’Educació del Vallès, per exemple, han rebut una instrucció directa de la Junta Electoral. Torra esta en contacte amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i preveu seguir les seves recomanacions, segons que ha assegurat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. A més, el gabinet jurídic de la Generalitat també elabora un altre document al respecte.

Torra s’enfronta a possibles responsabilitats penals que inclouen la inhabilitació. Podria arribar després d’un procediment judicial, però la Junta Electoral espanyola també pot obrir-li més immediatament un expedient sancionador, amb multes d’entre 300 i 3.000 euros, així com traslladar el cas a la fiscalia. Cs i el PP, de fet, ja hi han denunciat el president de la Generalitat. El precedent més proper és el de Montse Venturós, batllessa de Berga, que va ser inhabilitada després d’haver refusat de retirar l’estelada de la façana de l’ajuntament el 2015. Artadi ha apuntat que el govern no contempla a hores d’ara un escenari d’inhabilitació del president de la Generalitat.

La Junta Electoral espanyola va donar ahir a la tarda a Torra una pròrroga de 24 hores perquè retiri el que considera que són ‘símbols partidistes’ del Palau de la Generalitat i els edificis governamentals. El termini s’acaba a dos quarts de tres de la tarda. El govern ja va presentar al·legacions la setmana passada. Hi argumentava que el llaç groc no es pot relacionar amb cap partit polític en concret. La Junta ja havia donat aleshores un altre termini de quaranta-vuit hores al govern.