L’endemà de certificar la defunció de la legislatura, el president de la Generalitat ha estat l’entrevistat a El Matí de Catalunya Ràdio. Quim Torra ha donat detalls de com va arribar a la decisió adoptada ahir, de convocar eleccions un cop s’aprovin els pressupostos sense desprendre’s de l’aliança amb Esquerra Republicana. “Jo no era partidari de retirar ERC del Govern, perquè jo vinc de la unitat”, ha dit, entre altres coses.
Això sí, no s’ha estalviat retrets, aprofitant precisament que avui fa dos anys exactes de la no investidura de Puigdemont, un fet que a JxCat encara cou, tal com ha recordat el mateix Torra. Des que dilluns la Mesa del Parlament va optar per acatar l’ordre de la Junta Electoral —avalada pel Suprem— de retirar-li l’escó, el president ha consultat i escoltat opinions de tot tipus sobre quines mesures prendre. Una de les propostes era l’expulsió d’ERC. Torra ha explicat que no la compartia, perquè al llarg dels últims anys ha “vetllat perquè els ponts a l’independentisme no es trenquin” i “l’única manera de culminar el mandat de l’1-O és amb unitat”. “Les decisions les prenc jo com a president”, ha sentenciat.
Davant d’aquells que l’acusen de “simbolismes” estèrils —paraules que han fet servir membres d’ERC—, ha recordat que el 4 de gener una majoria del Parlament va votar a favor de mantenir-li l’acta de diputat. I ha carregat contra Roger Torrent, posant de relleu que mentre al Govern l’entesa amb els republicans ha estat relativament senzilla, on hi ha hagut problemes “és al Parlament”.
El cap de l’executiu català ha dibuixat les prioritats en el curt termini, abans no convoqui les eleccions: aprovar pressupostos i explorar la via del diàleg, però també ha subratllat la necessitat “d’aprofitar aquests mesos per retrobar-nos en la unitat”. Sobre si els comicis seran a les acaballes de la primavera o a la tardor, no s’ha volgut mullar. S’ha limitat a dir que anunciarà la data el dia que s’aprovin els pressupostos.
Més enllà d’una foto amb ponsètie
s
Un dels capítols que viurà encara com a president amb totes les de la llei és la reunió amb el president espanyol Pedro Sánchez, dijous vinent a Barcelona. Torra ha avançat quina posició defensarà a la cimera: “que Catalunya torni a votar sobre la independència”. Ho ha expressat encara amb unes altres paraules, que el que anirà a negociar són “les condicions d’un referèndum d’independència”. Alhora, ha assenyalat la necessitat de recuperar la figura d’un mediador que arbitri els avenços de la taula de diàleg. Avisa que cal anar més enllà de la Declaració de Pedralbes i que “no pot ser només una foto amb ponsèties”.
Serà difícil, per tant, que amb aquest punt de partida la trobada amb Sánchez pugui desencallar la situació, tenint en compte que tot i que el PSOE no veta que pugui parlar-se’n, els socialistes han explicat als quatre vents que de cap manera no estan disposats a reconèixer el dret d’autodeterminació. Així ho va afirmar fa uns dies l’expresident Montilla en una entrevista a ElNacional.cat, en la qual convidava a “no enganyar-se”. El president ha destacat que ell té clar quin és el seu projecte i que la pregunta és si l’Estat farà alguna oferta concreta.
Després de veure’s amb Sánchez, “que durant la campanya ens va dir de tot”, Torra ha explicat que tornarà a convocar els partits i entitats independentistes per exposar-los el que n’hagi sortit i decidir els propers passos a emprendre.
Cap penediment per la pancarta
L’origen de la condemna per desobediència del president és la pancarta per la llibertat dels presos que no va voler despenjar en el termini que li indicava la JEC, durant la darrera campanya electoral. Torra ha manifestat que no se’n penedeix “en absolut” perquè “la lluita per la llibertat d’expressió és una de les línies vermelles i no hi ha cap batalla petita”. En aquest sentit, ha apuntat que “el problema no és que jo pengés una pancarta, sinó que no n’hi hagués més de penjades”. “M’hauria agradat que en la meva desobediència també m’haguessin acompanyat altres”, ha sentenciat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (30-1-2020)