TORRA NO ES DEIXA TREPITJAR PER SÁNCHEZ: NO ANIRÀ AL SOPAR DE FOMENT

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha excusat la seva presència al sopar de Foment del Treball després que la Moncloa s’hagi negat a que Torra clausuri l’acte, imposant que sigui la ministra d’Economia, Nadia Calviño, qui faci la cloenda. Davant la situació, Torra ha excusat la seva assistència a l’acte a quarts de set de la tarda, segons han explicat fonts properes a ElNacional.cat.

Es tracta del sopar anual que organitza la patronal Foment del Treball, en el qual es donen els premis Carles Ferrer Salat, i que acostuma a unir representants del govern català i espanyol. En un inici, Torra era la màxima autoritat d’aquest acte, però en aquesta ocasió el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet arribar en les últimes hores un escrit en el qual delegava oficialment la seva representació a la ministra Nadia Calviño, fet que fa que salti el protocol i la ministra adopti les funcions del president espanyol, de manera que passa per davant de Torra. L’actitud condescendent de Foment amb els desitjos de Moncloa han portat a la Generalitat a desistir de l’acte posant com a excusa que el judici del Suprem a Torra que ha tingut lloc avui, dilluns 18 de novembre.

No és la primera vegada que la Moncloa decideix arraconar el president de la Generalitat. L’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer el mateix amb l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, en la celebració del mateix acte l’any 2013, quan Rajoy va delegar les seves funcions a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. En aquell moment, Mas va considerar el mateix que avui ha fet Torra i va negar la seva presència a l’acte.

D’aquesta manera, la Generalitat quedarà representada pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Chakir el Homrani; la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, i el conseller de Territori, Damià Calvet. Per part del govern espanyol, hi assistirà la ministra d’Economia, Nadia Calviño; la ministra de justícia, Margarita Robles i la titular d’Hisenda, Maria Jesús Montero.

Tot això passa en un context de negociacions per la investidura de Pedro Sánchez i la formació del nou executiu espanyol. Avui mateix, la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo ha demanat als partits independentistes que avantposin Espanya als seus interessos.

Com ja va passar l’any passat, Foment havia volgut donar a l’acte una significació de punt de trobada entre els dos governs, per afavorir el diàleg, quelcom que sempre apareix als discursos del president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, però que la situació creada ho dificulta. Aquest sopar se celebra gairebé un any després del consell de Ministres de Pedro Sánchez a Barcelona i la Declaració de Pedralbes, que també va acabar amb els premis Ferrer Salat i on Sánchez Llibre aleshores sí que va poder lluir d’haver ajuntat els presidents d’ambdues administracions en una mateixa taula; lluny de la situació d’enguany.
Informa:ELNACIONAL.CAT (18-11-2019)

310 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: