TORRA REIVINDICA EL DRET D’AUTODETERMINACIÓ DE LA VALL D’ARAN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat el dret d’autodeterminació de la Vall d’Aran en l’acte institucional de la Festa d’Aran, que commemora el 30è aniversari de la recuperació de la institució del Consell General de l’Aran. Torra, que ha presidit l’acte a Viella juntament amb el síndic d’Aran, Francés Xavier Boya, ha reafirmat el compromís de Catalunya amb ‘el reconeixement de la realitat nacional de l’Aran i el seu dret d’autodeterminació’. En aquest sentit, ha dit que Catalunya volia ser garant de la llibertat i la democràcia.

En un discurs en català i en aranès, Torra ha dit que Catalunya advocava per la protecció i la difusió de la llengua de la Vall d’Aran. ‘Si salvem l’aranès, segur que salvarem el català’, ha dit el president, que defensa que és la mateixa lluita. Per la seva banda, Boya ha alertat que ja no servien ‘les paraules i les bones intencions’, i en aquest sentit ha urgit la Generalitat a actuar a favor de l’Aran, sobretot en la protecció de l’aranès. ‘L’ànima del nostre país resideix en la nostra llengua; morta la llengua, mort el país’, ha sentenciat el síndic.

L’acte ha servit per a homenatjar els serveis sanitaris, socials i d’emergència que han treballat per fer front a la pandèmia de la covid-19 i per recordar també les víctimes. Així mateix, Boya ha recordat la pèrdua d’algunes personalitats molt vinculades amb aquesta terra, entre les quals, el músic Pau Donés, que va morir de càncer el passat 9 de juny.
Informa:VILAWEB.CAT (17-6-2020)
N.de la R.
Com tothom sap o hauria de saber, l’aranès és una varietat de l’occità llengua de gran prestigi segles enrere—Mistral, el seu gran poeta, va ser premi Nobël–,però que avui pràcticament ha desaparegut del mapa i pràcticament només queda a la Vall d’Aran,on és cooficial juntament amb el català i el castellà. Per tant, Catalunya ha protegit el màxim els drets lingüístics de la Vall i sempre se n’ha mostrat partidari de l’autodeterminació.Passa, però, que a la Vall d’Aran hi ha molt rondinaire amb Catalunya quan el problema es diu… Espanya. Molts pocs aranesos fan servir la seva llengua tan abocats com estan a favor del turisme amb França i Espanya.I talment com passa a Catalunya la gran majoria de la població, degut a la immigració, s’expressa habitualment en castellà. Farien bé, doncs, els aranesos de no confondre’s d’ememic.Catalunya és l’únic país que defensa de debó la llengua aranesa.Que de desagraïts n’és ple el món.

211 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: