TORRA REUNIRÀ L’INDEPENDENTISME AVIAT I DEMANARÀ UN MEDIADOR

24 hores després de l’inici del desglaç entre Quim Torra i Pedro Sánchez, el president de la Generalitat ha confirmat que la setmana vinent reunirà la taula de partits i entitats independentistes al Palau de la Generalitat per debatre i acordar, plegats, quins han de ser els propers passos i prioritats en la negociació amb Madrid. En aquest sentit ja ha avançat que ell defensarà com a imprescindible la figura d’un mediador internacional que arbitri els avenços que pugui donar el diàleg entre governs. Una reclamació a la qual el líder del PSOE va tancar la porta.

L’anunci l’ha fet durant una breu intervenció pública després de reunir-se amb els alcaldes de la Catalunya del Nord que fa mesos van signar un manifest contra la vulneració de drets que ha viscut Catalunya arran de l’1-O. En el seu discurs ha aprofitat per agrair aquell gest i recordar els lligams històrics dels catalans amb Perpinyà, on el 29 de febrer s’hi celebrarà un gran acte amb Carles Puigdemont.

Amb la reunió amb el president espanyol encara fresca, Torra ha explicat que li va traslladar que la resolució del conflicte català passa pel “dret dels catalans a decidir el seu futur lliurement”. I que “això vol dir concretar l’exercici del dret d’autodeterminació”. És en aquest punt que ha deixat clar que no serà ell qui “deixi l’autodeterminació per a més endavant”. En paral·lel a aquesta demanda, ha situat l’altra gran reivindicació actual de l’independentisme, “una llei d’amnistia que ha de fer sortir els companys de les presons”.

Una vegada més, el president ha cridat a “la força de la unitat independentista” que fa el moviment “imbatible”. És amb aquest objectiu que ha anunciat la seva voluntat de reunir de manera immediata la taula de partits i entitats independentistes, que convocarà ja per a la setmana vinent. Allà, ha explicat, s’hauran d’acordar “les següents passes en tot aquest procés de negociació” tenint com a referent la moció que ahir va aprovar el Parlament, en la qual se situa com a indispensable la figura d’un mediador. Un compromís que ha avançat que ha de ser “d’obligat compliment”.

Durant el debat de la moció de JxCat que planteja la necessitat d’incorporar una mediació internacional que garanteixi el compliment dels acords subscrits, van evidenciar-se els matisos amb Esquerra Republicana. Els de Junqueras van intentar convence’ls per suavitzar l’apartat que mencionava aquesta figura, reescrivint-lo en condicional. Tot i entendre que seria positiu per al desenvolupament de la negociació, temen que JxCat vulgui situar aquesta condició com a línia vermella i bloquegi així la mesa de diàleg.
D’altra banda, el president ha fet unes declaracions a l’agència britànica Reuter
en les quals assenyala que la ” independència de Catalunya és imparable”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (7-2-2020)

207 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: