TORRA, SOBRE REACTIVAR LA DUI: “TOT ESTAVA DISPOSAT I PREPARAT “

“Estava disposat i preparat per arribar tan lluny com els grups que em donaven suport i el Govern volguessin arribar”. El president de la Generalitat, Quim Torra, explica en la segona entrega de l’entrevista a l’ACN que, quan va acceptar el c√†rrec per “servir el pa√≠s”, estava a punt “per tots els escenaris, naturalment”. Torra ent√©n que hi hagi gent “decebuda” perqu√® l’independentisme no ha culminat el proc√©s: “Jo mateix ho estic”, ha adm√®s. Aix√≠ mateix, diu que l’han “sorpr√®s enormement” les “discrep√†ncies” internes que hi ha hagut, tot i la “repressi√≥”: “No les podia entendre i encara no les entenc”. El president opina que com m√©s s’eixampla la base sobiranista √©s amb una “confrontaci√≥ democr√†tica” contra l’Estat, tal com ho va ser l’1-O.

El president insisteix que estava “preparat per tots els escenaris”, i que el proc√©s no va avan√ßar m√©s per√≤ per altres factors: “Jo no em podia esperar que, en una situaci√≥ amb presos i exiliats, es produ√Įssin segons quines accions, sincerament”, ha afegit. Torra ha reblat que ell es pensava que es podria donar continu√Įtat al proc√©s independentista, “i no que de sobte canviessin tant les coses”. “Aix√≤ m’ha xocat personalment”, ha reconegut.

Torra subratlla que, quan va acceptar ser candidat a la Generalitat, pensava que el debat constituent serviria per enllestir un projecte de Constituci√≥ per ser referendat, i avan√ßar aix√≠ cap a la implementaci√≥ de la rep√ļblica.

Confrontació democràtica

Torra defensa que l’1-O ha de ser l’eix central de l’estrat√®gia independentista: “Qualsevol salt col¬∑lectiu que ens plantegem nom√©s pot produir-se si es torna a repetir aquesta f√≥rmula m√†gica”, ha defensat despr√©s de destacar la “unitat” entre institucions, partits, entitats i ciutadania per fer possible el refer√®ndum del 2017. En aquesta l√≠nia, el president aposta per un nou embat “democr√†tic” per “eixamplar m√©s” el suport independentista.

“L’1-O, que √©s un acte de confrontaci√≥ amb l’Estat, √©s el moment que arribem a tocar la independ√®ncia amb les puntes dels dits. No s√© perqu√® tot all√≤ que van tirar endavant els companys a la pres√≥ i a l’exili no ha de continuar sent el que ara h√†gim de fer els qui tenim algunes responsabilitats. No entenc perqu√® haur√≠em de canviar d’estrat√®gia”, ha reflexionat.

Decepció i discrepàncies

Torra admet que hi ha gent “decebuda” amb la classe pol√≠tica perqu√® no s’ha pogut culminar el proc√©s cap a la independ√®ncia: “Jo mateix [ho estic]”, ha assegurat. Tot i aix√≤, el cap del Govern ha argumentat que est√† “content” d’haver “mantingut el pols” i la “dignitat” de la instituci√≥, i de “no haver abaixat la gu√†rdia”, tot i les “circumst√†ncies enormement dif√≠cils” que ha afrontat el seu executiu.

El president de la Generalitat tamb√© opina que els pol√≠tics no van estar a l’al√ßada durant la sent√®ncia del judici per l’1-O: “Dev√≠em fallar tots, perqu√® la gent hi va ser”. “Les discrep√†ncies i difer√®ncies no van saber trobar el canal adient i penso que, senzillament, la classe pol√≠tica no va estar a l’al√ßada del que la ciutadania requeria”, ha valorat. Torra tamb√© ha reconegut que era “dif√≠cil” engendrar el ‘momentum’ i que, de fet, l’1-O va costar uns 10 anys de crear.

Torra ha recordat que el 20% de la legislatura ha tingut lloc sota l’aplicaci√≥ de l’article 155 de la Constituci√≥, o amb el reial decret de l’estat d’alarma per l’epid√®mia de la covid-19: “No hem aconseguit la rep√ļblica per√≤ penso que hem estat a l’al√ßada, davant d’una situaci√≥ tan complicada”.

Difer√®ncies tot i la “repressi√≥”

El president lamenta les “discrep√†ncies” que hi ha hagut dins el moviment independentista, tamb√© al si del seu executiu. Torra, per√≤, ha afirmat que no s’ha plantejat “mai” fer fora ning√ļ d’ERC: “Tots els consellers gaudeixen de la meva confian√ßa”.

El president s√≠ que apunta que, com a ciutad√† que no havia tingut “cap tracte directe” amb la pol√≠tica, l’ha “sorpr√®s enormement” que es produ√Įssin unes “circumst√†ncies de discrep√†ncies” que no ha pogut entendre, en una situaci√≥ “tan dif√≠cil” provocada per la “repressi√≥”.

En aquesta l√≠nia, opina que l’executiu de Carles Puigdemont tenia un objectiu “fabul√≥s, il¬∑lusionant i estel¬∑lar”, en refer√®ncia a l’1-O. I que, en canvi, el seu Govern s’ha trobat amb un escenari “m√©s defensiu, de recuperaci√≥ i de resist√®ncia”, de veure dirigents a la pres√≥ i a l'”exili”, i d’afrontar diversos judicis.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-8-2020)

154 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: