TORRA, SOBRE REACTIVAR LA DUI: “TOT ESTAVA DISPOSAT I PREPARAT “

“Estava disposat i preparat per arribar tan lluny com els grups que em donaven suport i el Govern volguessin arribar”. El president de la Generalitat, Quim Torra, explica en la segona entrega de l’entrevista a l’ACN que, quan va acceptar el cĂ rrec per “servir el paĂ­s”, estava a punt “per tots els escenaris, naturalment”. Torra entĂŠn que hi hagi gent “decebuda” perquè l’independentisme no ha culminat el procĂŠs: “Jo mateix ho estic”, ha admès. AixĂ­ mateix, diu que l’han “sorprès enormement” les “discrepĂ ncies” internes que hi ha hagut, tot i la “repressiĂł”: “No les podia entendre i encara no les entenc”. El president opina que com mĂŠs s’eixampla la base sobiranista ĂŠs amb una “confrontaciĂł democrĂ tica” contra l’Estat, tal com ho va ser l’1-O.

El president insisteix que estava “preparat per tots els escenaris”, i que el procĂŠs no va avançar mĂŠs però per altres factors: “Jo no em podia esperar que, en una situaciĂł amb presos i exiliats, es produĂŻssin segons quines accions, sincerament”, ha afegit. Torra ha reblat que ell es pensava que es podria donar continuĂŻtat al procĂŠs independentista, “i no que de sobte canviessin tant les coses”. “Això m’ha xocat personalment”, ha reconegut.

Torra subratlla que, quan va acceptar ser candidat a la Generalitat, pensava que el debat constituent serviria per enllestir un projecte de Constitució per ser referendat, i avançar així cap a la implementació de la república.

ConfrontaciĂł democrĂ tica

Torra defensa que l’1-O ha de ser l’eix central de l’estratègia independentista: “Qualsevol salt col¡lectiu que ens plantegem nomĂŠs pot produir-se si es torna a repetir aquesta fĂłrmula mĂ gica”, ha defensat desprĂŠs de destacar la “unitat” entre institucions, partits, entitats i ciutadania per fer possible el referèndum del 2017. En aquesta lĂ­nia, el president aposta per un nou embat “democrĂ tic” per “eixamplar mĂŠs” el suport independentista.

“L’1-O, que ĂŠs un acte de confrontaciĂł amb l’Estat, ĂŠs el moment que arribem a tocar la independència amb les puntes dels dits. No sĂŠ perquè tot allò que van tirar endavant els companys a la presĂł i a l’exili no ha de continuar sent el que ara hĂ gim de fer els qui tenim algunes responsabilitats. No entenc perquè haurĂ­em de canviar d’estratègia”, ha reflexionat.

DecepciĂł i discrepĂ ncies

Torra admet que hi ha gent “decebuda” amb la classe polĂ­tica perquè no s’ha pogut culminar el procĂŠs cap a la independència: “Jo mateix [ho estic]”, ha assegurat. Tot i això, el cap del Govern ha argumentat que estĂ  “content” d’haver “mantingut el pols” i la “dignitat” de la instituciĂł, i de “no haver abaixat la guĂ rdia”, tot i les “circumstĂ ncies enormement difĂ­cils” que ha afrontat el seu executiu.

El president de la Generalitat tambĂŠ opina que els polĂ­tics no van estar a l’alçada durant la sentència del judici per l’1-O: “DevĂ­em fallar tots, perquè la gent hi va ser”. “Les discrepĂ ncies i diferències no van saber trobar el canal adient i penso que, senzillament, la classe polĂ­tica no va estar a l’alçada del que la ciutadania requeria”, ha valorat. Torra tambĂŠ ha reconegut que era “difĂ­cil” engendrar el ‘momentum’ i que, de fet, l’1-O va costar uns 10 anys de crear.

Torra ha recordat que el 20% de la legislatura ha tingut lloc sota l’aplicaciĂł de l’article 155 de la ConstituciĂł, o amb el reial decret de l’estat d’alarma per l’epidèmia de la covid-19: “No hem aconseguit la repĂşblica però penso que hem estat a l’alçada, davant d’una situaciĂł tan complicada”.

Diferències tot i la “repressiĂł”

El president lamenta les “discrepĂ ncies” que hi ha hagut dins el moviment independentista, tambĂŠ al si del seu executiu. Torra, però, ha afirmat que no s’ha plantejat “mai” fer fora ningĂş d’ERC: “Tots els consellers gaudeixen de la meva confiança”.

El president sĂ­ que apunta que, com a ciutadĂ  que no havia tingut “cap tracte directe” amb la polĂ­tica, l’ha “sorprès enormement” que es produĂŻssin unes “circumstĂ ncies de discrepĂ ncies” que no ha pogut entendre, en una situaciĂł “tan difĂ­cil” provocada per la “repressiĂł”.

En aquesta lĂ­nia, opina que l’executiu de Carles Puigdemont tenia un objectiu “fabulĂłs, il¡lusionant i estel¡lar”, en referència a l’1-O. I que, en canvi, el seu Govern s’ha trobat amb un escenari “mĂŠs defensiu, de recuperaciĂł i de resistència”, de veure dirigents a la presĂł i a l'”exili”, i d’afrontar diversos judicis.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-8-2020)

114 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: