TORRA TOPA UN COP MÉS AMB ERC PEL MEDIADOR INTERNACIONAL

Quim Torra insisteix que la taula de negociació entre governs ha de comptar amb un mediador internacional que vetlli pels acords, tot i les diferències amb ERC sobre la rellevància d’aquesta figura en l’inici de les converses amb Pedro Sánchez. La discrepància entre els socis de govern sobre el mediador ha aflorat en la primera sessió de control del parlament al president de la Generalitat després de la retirada del seu escó i poc abans que s’iniciés el primer debat sobre el pressupost, el nucli aglutinador de l’executiu abans d’una convocatòria electoral anticipada que continua sense data. El president de la Generalitat no només ha tornat a recordar que la setmana passada el parlament va aprovar una moció que deia que el diàleg requeria ‘d’una mediació internacional’ sinó que ha avisat que, si no és possible que hi sigui, serà la cambra qui haurà de pronunciar-se sobre com actuar.

ERC considera que el mediador hi hauria de ser, però que la seva existència no hauria de condicionar l’inici de les converses. Aquest matí mateix, abans de la represa del ple, el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, havia demanat a JxCat en una entrevista a Ràdio 4 que no utilitzi el mediador com a ‘excusa’ per a no dialogar amb Madrid i s’havia mostrat convençut que el seu partit aconseguiria que ‘no sigui un impediment’. Dins de l’hemicicle, Sabrià hi ha insistit veladament, sense referir-s’hi de manera explícita: ‘Persistirem en la idea del diàleg sense excuses que, tot i semblar ser coherents, semblen amagar de vegades la intenció de fer-ho impossible’, ha proclamat.

Curiosament, JxCat, ERC i la CUP van votar a favor de la figura del mediador internacional en la moció que es va aprovar dijous al parlament, poc després de la reunió entre el president català i el president espanyol. El punt en concret deia que, tenint en compte els antecedents, es requereix el mediador per a ‘dotar de garanties aquest diàleg entre iguals i donar visibilitat i efectivitat a les negociacions’. Els comuns es van abstenir. Ara Torra s’agafa a aquesta votació per a advertir als seus socis que dependrà del parlament decidir com actuar si no és viable introduir el mediador en les converses. No serà fàcil, i per això ERC intenta evitar que dinamiti les converses. El mateix Pedro Sánchez va deixar clar dijous des del Palau de la Generalitat que no l’acceptaran. De fet, va ser el refús definitiu del PSOE a un relator que inicialment havia acceptat, el que va portar l’any passat Sánchez a dinamitar l’intent de negociació encarrilat en la reunió del Palau de Pedralbes per la pressió interna del seu propi partit i del PP, Cs i el PSOE. Però Torra s’ha refermat en el mandat de la cambra: ‘Aquest parlament pren decisions que són mandats per a mi’.

Ha estat JxCat, amb una pregunta formulada per Albert Batet, qui ha tret el tema en la sessió de control. Per a JxCat, el mediador és ‘fonamental’ per a esmorteir la desconfiança que tenen de Madrid. ‘No és el president de la Generalitat qui demana un mediador, és el parlament de Catalunya’, ha respost Torra, que ha assegurat que traslladarà al govern espanyol la necessitat d’incloure’l. Un altre tema que havia provocat diferències entre els socis de govern, i que Torra ha donat per tancat després de la reunió d’ahir del consell executiu, ha estat la convocatòria de la comissió bilateral estat-Generalitat, on el president pretén que s’abordin totes les qüestions de gestió competencial i ordinària que no tenen a veure amb la resolució del conflicte polític. És el conseller d’Afers Exteriors, Alfred Bosch, qui presideix aquesta comissió per la part catalana. ‘De les 44 propostes de Sánchez, 40 han d’anar a aquesta taula’, ha assenyalat Torra.

El context pre-electoral ha amarat el debat parlamentari, i no hi ha data perquè se’n concreti el final, sinó més aviat al contrari, sembla poder ajornar-se fins a la tardor després que la consellera Meritxell Budó subratllés ahir que el president pot no convocar-les just després de l’aprovació dels comptes (prevista per al 18 de març o un mes més tard, en funció de si l’oposició envia el pressupost al Consell de Garanties Estatutàries perquè n’emeti un informe). Torra tampoc no ha volgut concretar quan pensa convocar les eleccions un cop s’aprovi el pressupost malgrat la insistència dels comuns. ERC li ha insistit que consensuïn plegats la data. Però mentre això no passa, el grup de Sabrià fa una crida a prioritzar la negociació amb Madrid i a aparcar les diferències davant de l’oportunitat que s’ha obert a canvi de l’abstenció d’ERC en la investidura de Sánchez. Torra, però, no accepta un diàleg perquè sí: ‘Necessitem mètode, objectiu, garanties, perquè pugui produir uns fruits’, ha al·legat.

La CUP, que segueix amb escepticisme l’intent negociador, ha tornat a carregar contra la gestió dels Mossos d’Esquadra, les càrregues, detencions i judicis a militants i activistes independentistes. Torra ha avançat que el conseller d’Interior, Miquel Buch, presentarà d’aquí a un mes un primer informe de les 37 actuacions policials que s’investiguen. D’altra banda, els comuns han reclamat a l’executiu que negociï amb ells a quines partides pressupostàries s’incorporen les dues dècimes de la flexibilització de l’objectiu de dèficit acordat divendres pel Consell de Política Fiscal i Financera. Jéssica Albiach ha avançat que les àrees que més recursos necessiten són les d’infància, dependència, habitatge i cultura. El PSC, en canvi, s’ha centrat en la catàstrofe que va patir el Delta de l’Ebre amb el temporal Glòria i el Cs i el PP han criticat que Torra respongués les preguntes dels grups tenint en compte que consideren que ja no és president, però han continuat formulant-li preguntes, cosa que ha portat Torra a qüestionar la incoherència aparent. ‘Deuen haver retirat ja la querella per usurpació de funcions, no? Perquè estan fent una pregunta al president de la Generalitat’, li ha etzibat al PP. Torra no té escó, però la quotidianitat del parlament continua.
Informa:VILAWEB.CAT (12-2-2020)

204 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: