Jordi Sànchez ha marcat avui un punt d’inflexió a la campanya de Junts per Catalunya amb la roda de premsa que ha protagonitzat des de la presó de Soto del Real. L’expresident de l’ANC ha adoptat un to marcadament conciliador, esborrant qualsevol línia vermella i oferint-se al PSOE a ser el seu soci estable a Madrid a canvi que accepti parlar de la possibilitat de fer un referèndum. Però no només això, el cap de llista de JxCat també ha convidat a bastir ponts amb ERC.

Estirant aquest fil, aquest vespre des de Roses, Quim Torra s’ha dirigit directament a la resta de partits independentistes, “ERC, la CUP i el Front Republicà”, per adreçar-los un missatge. “Hem de retrobar-nos en la unitat, hem de reconstruir la unitat”, ha demanat el president. Tot i reconèixer que és difícil que pugui ser ara, en ple cicle electoral, Torra ha afirmat que “hem de ser capaços de donar una resposta basada en el dret irrenunciable a l’autodeterminació; envio aquesta mà estes a tot l’independentisme”. I ha afegit la cua que fa servir darrerament a la majoria d’actes: “Ho tornarem a fer”.

Malgrat aquesta crida, el president ha defensat que “l’espai central de la política catalana és JxCat, som la coalició del gran consens de país, els que defensem millor els interessos de Catalunya”. En aquest sentit, s’ha compromès a ser “els qui defensin a ultrança el mandat de l’1-O, votar JxCat és votar independència i República”.

El factor Puigdemont, el referèndum i la cleca a ERC

 

Com vénen fent els últims dies, tots qui han pujat avui a l’escenari del teatre municipal de Roses han reivindicat Puigdemont com el gran actiu de l’independentisme, i com l’argument per agafar el 28-A la papereta de JxCat. Segons Torra, “el president Puigdemont és l’enemic públic número 1″.

El cap de llista per Girona és Jaume Alonso Cuevillas. I ell és qui s’ha expressat amb més contundència contra ERC. Ha volgut marcar-hi distàncies afirmant que nosaltres no anem de rebaixes, no anem a posa agua al vi ni a buscar l’hegemonia de país i intercanviar investidures”. “Dins l’independentisme, la nostra opció és la més garantista, perquè és la de Torra i Puigdemont, a qui volen eliminar”. I ha convidat els votants a imaginar “la cara que els quedarà a més d’un si escollim Puigdemont eurodiputat, el seu amic Matamala senador i el seu advocat -ell- diputat al Congrés? No volen Puigdemont, doncs tres tasses.

Al seu torn, la número dos de la llista s’ha dirigit a la premsa per interpretar les paraules de Jordi Sànchez a la roda de premsa d’aquest matí. Ell, recordem-ho, ha dit que JxCat no té línies vermelles i que el referèndum ha de ser la solució, que no l’imposaran però que no acceptaran restriccions al diàleg. Laura Borras ha declarat amb vehemència que “no renunciem al referèndum” i que “anem a Madrid a donar la cara i plantar cara, com Torra i Puigdemont”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-4-2019)