TORRA VOL CONFINAR TOT CATALUNYA PEL CORONAVIRUS

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat en una roda de premsa extraordinària el confinament de tot Catalunya com a mesura preventiva per frenar l’expansió del coronavirus. Posteriorment, fonts de premsa d’Interior han precisat que estava demanant el tancament d’aeroports, ports i estacions de ferrocarrils de l’Estat. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra no actuarien a les carreteres fins que no es produeixi l’actuació del govern espanyol.

El president de la Generalitat ha explicitat que ho ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, aquesta tarda, però que no ha rebut resposta encara. “Demano als ciutadans que evitin fer cap viatge o activitat que no sigui imprescindible. És un esforç que us demanem que ens ajudarà contra la pandèmia”, ha expressat el president. “És el moment d’evitar tots els contactes que ens puguin perjudicar”, ha afegit, instant el govern espanyol a “col·laborar” per aturar totes les vies d’accés a Catalunya.

Pel que fa al confinament de la Conca d’Ã’dena, que es va decretar ahir dijous, es mantindria igualment encara que es fes a la resta del país.

Tancament de negocis i activitats

No ha estat l’únic del Govern de la Generalitat aquest divendres. El matí, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat el tancament de tots els espais i zones comercials que no proporcionin serveis i productes de primera necessitat. S’inclouen en aquesta restricció les pistes d’esquí i les estacions de muntanya, els gimnasos, els locals d’oci nocturn i les grans àrees comercials que no estiguin destinades a la venda d’alimentació o serveis bàsics. El Govern preveu que la mesura entri en vigor aquest mateix divendres per poder blindar el país de cara al cap de setmana, segons ha informat Buch en la compareixença posterior a la reunió del Procicat. L’objectiu és evitar la propagació del coronavirus arreu del territori, abaixar el ritme de contagis i, alhora, evitar el col·lapse del sistema sanitari.

Si bé no es descarta un altre escenari més restrictiu durant les pròximes hores, i que dependrà de l’evolució del virus, Buch ha matisat que no s’aplicaran ara per ara aquestes mesures en l’hostaleria, entesa com a bars i restaurants, ni en els petits comerços. Amb tot, ha admès que un comitè d’experts està avaluant estendre també el cessament de l’activitat a aquests negocis davant un possible agreujament de la situació.

Ara per ara no hi ha obligació de confinament de les persones a casa seva de forma generalitzada, però el conseller sí que ha demanat a la població que limiti desplaçaments arreu del país i ha recomanat l’ajornament de trobades, manifestacions o reunions que puguin provocar aglomeracions de persones fora de l’entorn familiar.

“Normalitat absoluta” en el confinament de la Conca

El titular de la cartera d’Interior ha explicat que s’ha garantit el subministrament d’aliments, serveis higiènics i medicació als 70.000 confinats de la Conca d’Ã’dena durant el temps que duri l’aïllament. “S’ha fet un seguiment constant, s’han anat resolent incidències i dubtes, i ahir es van fer 765 identificacions de les persones que van sortir de l’entorn del perímetre”, ha apuntat. Buch ha destacat “la normalitat absoluta” durant l’operatiu de confinament, malgrat l’inèdit de la situació: “No s’ha produït cap incident i això ho hem d’agrair als cossos de seguretat i emergències, però especialment a la població”.

El portaveu dels Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Josep Maria Soto, ha informat que l’Hospital d’Igualada, l’origen del brot crític, està operatiu, tot i que s’estan reprogramant intervencions que no són imprescindibles. “A nivell d’urgències se segueix treballant i l’atenció als infectats està garantida”, ha explicat. Soto ha afegit que s’ha habilitat un corredor per garantir el flux de professionals sanitaris i pacients, en cas que hagin de ser derivats a un altre centre per ser atesos.

El cos de Mossos d’Esquadra ja treballa en diferents escenaris per afrontar les restriccions que el Govern pugui dictar per evitar la propagació del coronavirus. Una de les possibilitats per les quals el cos ja s’està preparant és el tancament global de Catalunya si la crisi sanitària va a més, segons ha explicat a Catalunya Ràdio el comissari en cap del cos, Eduard Sallent, que ha detallat que aquest operatiu seria més senzill per a la policia que la simultaneïtat de diferents confinaments com el que ja s’ha dictat a Igualada, on hi ha destinats 106 policies. Si l’operatiu es desplega de manera global, el que es fa és tancar les principals carreteres i infraestructures, i no és necessari un desplegament d’efectius tan gran com el que caldria per cobrir diferents confinaments locals.

Sallent ha explicat que la gent que vagi cap a Igualada es trobarà des d’avui que les sortides de l’autovia i l’autopista estan modificades per prioritzar el transport de mercaderies -i garantir, així, l’abastiment de la zona- i dels vehicles d’emergència. La policia controla que no en surti ningú que no estigui habilitat per fer-ho, i avisa qui hi entri que no podrà marxar-ne en 14 dies. Els Mossos, de moment, no han demanat ajuda a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional, tot i que hi estan en contacte permanent i els van informar del confinament preventiu decretat a l’Anoia. Sallent també ha detallat que han contactat amb policia italiana per extreure les lliçons que van aprendre durant la crisi de la Llombardia.

Confinen Igualada i tres municipis més per frenar l’expansió del coronavirus

Pel que fa a l’afectació del coronavirus al cos, Sallent ha concretat que hi ha un agent contagiat i una trentena més en aïllament domiciliari per haver estat en contacte amb algun cas positiu. La policia ha pres mesures com minimitzar les reunions o separar caps i sotscaps perquè, en cas que es detecti un positiu, es garanteixi la continuïtat dels comandaments.

El comissari en cap ha admès que és possible que el tancament d’espais on es concentra molta gent, com la Sagrada Família, faci que els lladres que persegueixen turistes i aglomeracions es desplacin a altres punts. Amb tot, ha considerat que les màfies acostumem a moure’s en l’àmbit internacional i, per tant, canvien de països.
Informa:ARA.CAT (13-3-2020)

421 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: