TORRA VOL UNA NEGOCIACIÓ DE GOVERN A GOVERN

‘No volem més fotos amb ponsèties, volem un diàleg seriós i amb contingut’. La vigília que ERC obri formalment les converses amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit que s’obri una negociació de govern a govern i que es normalitzi la interlocució amb el president espanyol. Durant la sessió de control al govern, Torra ha advertit des del parlament que el president espanyol s’ha de reunir amb el president català i que, per aquesta raó, Sánchez l’ha de trucar, després dels nombrosos intents de Torra per contactar-hi per telèfon. En una piulada a Twitter posterior, Torra ha precisat que els dos presidents haurien de formar part de la taula de negociacions que ERC exigeix com a condició per a facilitar la investidura, contradient el que ha defensat Pere Aragonès en una entrevista a Ràdio 4. Aragonès ha argumentat aquest matí que no és ‘necessari’ que Torra en formi part tot i que tampoc descartable, i que el rang dels interlocutors dependrà dels representants que enviï una de les parts.

Quim Torra i Pla
✔
@QuimTorraiPla
Sí, volem solucions, diàleg i garanties. Una taula de diàleg encapçalada pels presidents on tornarem a defensar el dret d’autodeterminació, l’amnistia i la fi de la repressió. Estic convençut que els diputats independentistes al Congrés treballaran en aquesta direcció #Parlament

En la cimera del Palau de Pedralbes del desembre de l’any passat no hi va haver una fotografia conjunta de les cúpules dos governs asseguts en una taula, amb els presidents al capdavant, sinó dues imatges separades en actitud de diàleg: la de Sánchez i Torra amb les ponsèties d’una banda i, de l’altra, la del vicepresident Aragonès i l’aleshores consellera Elsa Artadi, amb la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo i l’aleshores ministra Meritxell Batet. Per ara, a més, el PSOE no sembla disposat a moure’s de la seva proposta que el diàleg es quedi entre partits. Calvo va respondre ahir a ERC que la taula l’han d’integrar formacions polítiques i va refusar que hi hagi una primera reunió d’aquest ens abans de la investidura, com havia reclamat Aragonès.

Amb la referència a la disputa pel color de les ponsèties que van acompanyar la reunió entre els dos presidents al Palau de Pedralbes, Torra ha criticat que aquell intent de negociació es va quedar amb una fotografia. Creu que ara han d’anar més enllà i abordar qualsevol qüestió per a avançar en la definició d’una solució política al conflicte, incloent-hi el dret a l’autodeterminació i l’amnistia.

El president de la Generalitat també ha donat per fet que els 23 diputats independentistes al congrés espanyol defensaran l’autodeterminació, l’amnistia i la fi de la repressió, en context en què ERC, JxCat i la CUP treballen per a intentar mantenir la unitat de vot en la investidura, tot i que només és previst Esquerra negociï directament amb el PSOE. Torra ha reclamat que s’ha de poder parlar de qualsevol qüestió amb confiança i lliurement en el diàleg que tant ERC com JxCat exigeixen amb el govern espanyol per a plantejar-se canviar el vot en contra per una abstenció, tot i que ho fan amb matisos diferents. Torra també ha exigit garanties perquè es compleixin els acords, i ha recordat que ja van viure el gran incompliment de la promesa de l’‘apoyaré’ de José Luis Rodríguez Zapatero, que va dir que donaria suport a la proposta d’estatut que aprovés el parlament i després va ser un dels artífexs de la retallada.
Informa:VILAWEB:CAT (27-11-2019)

278 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: