TOT D’ALERTA DE PUIGDEMONT A L’EUROPARLAMENT PELS PRESOS POLÍTICS

L’existència de presos polítics a Europa, des dels independentistes catalans fins a Julian Assange, ha estat denunciada un cop més pel president Carles Puigdemont aquesta tarda davant del ple del Parlament Europeu.

Davant de la presidenta de la comissió europea Ursula Von der Leyen, en el marc del debat de sobre les conclusions de la reunió extraordinària del Consell Europeu del 23 d’abril, Puigdemont ha advertit que la UE s’està arriscant a “deixar de ser un projecte útil per als ciutadans si no és capaç d’oferir solucions”, que no només econòmiques sinó també socials.

Ha explicat que quan l’economia s’afebleix es mobilitzen recursos i s’ha preguntat qui paga la factura quan els drets humans es veuen afeblits.

Puigdemont ha alertat que els drets humans estan en perill a Europa arran de l’existència de presos polítics, ha recordat que avui mateix Amnistia Internacional ha reclamat un cop més la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i ha interrogat: “La UE té un pla per salvar la democràcia quan ha estat danyada d’aquesta manera?”.

La intervenció ha aixecat aplaudiments entre alguns dels eurodiputats que seguien el ple, amb distància de seguretat i molts d’ells amb mascareta i guants.

ERC RECLAMA QUE JUNQUERAS SIGUI EURODIPUTAT I PRESENTA UN RECURS

ERC encara no llença la tovallola i aquest dimecres ha fet l’enèsim intent perquè el seu líder, Oriol Junqueras, pugui recuperar l’escó del Parlament Europeu. La seva defensa, liderada per l’advocat Andreu Van den Eynde, ha presentat un nou recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les cautelars que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va rebutjar, deixant Junqueras sense escó malgrat tenir reconeguda la immunitat.

En l’escrit es destaquen diversos motius per la impugnació, entre ells el fet que el Parlament Europeu no ha pres cap decisió “sobre la protecció dels privilegis i la immunitat d’Oriol Junqueras”, que ha patit “vulneració de drets” o que s’ha passat per alt la sentència del mateix TJUE, que va decretar la immunitat de Junqueras el passat 19 de desembre, malgrat que no deixava clar fins quan durava aquesta condició, un cop ja inhabilitat amb sentència ferma.

Amb tot, la defensa de Junqueras insta el TJUE a anul·lar i revocar la interlocutòria del TGUE del passat mes de març que deixava vacant l’escó. També es demana que es respectin els seus “drets fonamentals” i que es reconegui “la seva immunitat”.

En un comunicat en el que donen a conèixer el recurs, ERC també reitera el dret de Junqueras a poder “exercir com a diputat” i considera que l’estat espanyol hauria d’haver tramitat un suplicatori perquè la sentència del Suprem fos vàlida. Amb tot consideren que en l’actualitat el líder republicà està en una situació d'”indefensió” i avisen que recorreran “a totes les instàncies internacionals possibles la injustícia i la vulneració de drets que s’està cometent amb Junqueras.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-5-2020)

215 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: