“TOT ERA UNA FARSA, MENTIEN “: L√ďPEZ TENA TORNA SENSE PELS A LA LLENGUA

“¬ęTot era una farsa¬Ľ: L√≥pez Tena torna sense pels a la llengua”
El notari i fundador de Solidaritat carrega fort contra Carles Puigdemont, Clara Ponsat√≠ i la plana major de l’independentisme: “Mentien”.
(PEP MART√ć )
S’atribueix al president Kennedy la frase “la vict√≤ria t√© mil pares, la derrota √©s orfe”, tot i que probablement la va escriure abans alg√ļ altre. Per√≤ diu una veritat. En el cas del proc√©s sobiranista es podria dir que ha generat tantes orfandats que comencem a patir per l’estat de la criatura. Aix√≤ s√≠, les culpes sempre s√≥n dels altres.

Aquest dijous, a la Farinera del Clot, s’ha presentat un llibre commemoratiu dels deu anys de Solidaritat Catalana per la Independ√®ncia (SI), el partit que va obtenir 4 diputats el 2010 liderat per Jan Laporta. La formaci√≥ va perdre la seva representaci√≥ dos anys despr√©s. Roger San Mill√°n, secretari general de Solidaritat, i Maria Teresa Sierra han intervingut junt amb Uriel Bertran i Alfons L√≥pez Tena, exdiputats en aquella legislatura. Ha estat el retorn de L√≥pez Tena despr√©s d’una llarga etapa de silenci. El notari i exmembre del CGPJ ha explicat el context que va propiciar SI, despr√©s que els partits nacionalistes mostressin “que no tenien cap pla B en el cas que el TC tomb√©s el nou Estatut”. Va ser aleshores que tant ell, a CDC, com Uriel Bertran, aleshores del sector cr√≠tic d’ERC, van decidir crear una nova for√ßa pol√≠tica. Un i altre havien estat implicats en les consultes locals independentistes.

“Nivell gallinaci”

“Solidaritat es va avan√ßar al seu temps”, ha assegurat Uriel Bertran. “Vol√≠em emp√®nyer els partits a fer la independ√®ncia”, ha explicat, que √©s el que a ell el va dur a fer pol√≠tica, des de la campanya de l’ERC d’√Ängel Colom que va llan√ßar el lema “Cap a la independ√®ncia”. Per√≤ ha assenyalat que aquest intent de pressionar els partits cl√†ssics era un carrer√≥ sense sortida. Bertran ha afirmat que la resta de forces pol√≠tiques “sabien que nosaltres an√†vem de deb√≤, per aix√≤ van fer prioritat estrat√®gica fer-nos fora”.

L√≥pez Tena, que fa temps que ha desaparegut del debat p√ļblic, ha intentat ridiculitzar la classe pol√≠tica sobiranista, comparant la feina al Congr√©s (“on es decidien coses”) amb la del Parlament (“on es voten resolucions”). Ha definit com de “nivell gallinaci” el dels diputats a la cambra. El notari ha explicat que els mateixos que proclamaven que s’anava cap a la independ√®ncia, a Madrid deien: “Aix√≤ nom√©s √©s perqu√® ens escolteu perqu√®, si no, no ens feu ni cas. A Madrid els van veure la catxa i que eren uns xitxarel¬∑los. Tot era una farsa”.

“No hi ha res a fer”, ha repetit L√≥pez Tena. Una persona del p√ļblic que s’ha definit com a votant de Junts -Solidaritat es va integrar a les seves llistes el 14-F- li ha preguntat per Carles Puigdemont. L√≥pez Tena li ha respost que “per aix√≤ estem com estem” i ha etzibat contra el president exiliat: “Artur Mas va prometre consulta s√≠ o s√≠, Puigdemont refer√®ndum o refer√®ndum. Per√≤ facin una consulta, un refer√®ndum, pugin, baixin o facin el bany maria, els segueixen votant”, ha lamentat.

Garrotada a Puigdemont

El notari ha recordat unes declaracions de Puigdemont quan deia que no es podia fer la independ√®ncia perqu√® no hi havia res preparat: “Aleshores, tu qu√® feies? T’estaves tocant la…?”. “Mentien”, ha donat fe el notari. No ha deixat canya dreta de la classe pol√≠tica catalana: “S√≥n uns in√ļtils, uns incapa√ßos i no coneixen el seu negoci. Per aix√≤ fracassen a Espanya”. Sobre els √®xits judicials de Puigdemont a Europa, L√≥pez Tena ha exclamat: “Ser√† q√ľesti√≥ de contractar el seu advocat”. La conclusi√≥ a la qual ha arribat ha estat que “els catalans no volen la independ√®ncia, volen anar-hi anant. Si no, no els votarien”. Ha donat part de la responsabilitat de l’actitud dels pol√≠tics als votants: “No els enganyen ERC i Converg√®ncia, o com es digui aquesta tarda, el que els ofereixen √©s el que volen”. Tot plegat evocava el seu “Catalunya ha votat autonomia” la nit electoral de 2012 quan, amb ell de cap de llista, el partit va quedar sense representaci√≥.

Ponsatí també rep

L’exmembre del CGPJ tamb√© ha estat dur amb Clara Ponsat√≠ quan un assistent li ha preguntat per ella. Ha recordat les declaracions que va fer a Londres davant d’un auditori proper: “Va dir que havien anat de catxa, que havien enganyat i no tenien cap estrat√®gia. En dir-ho, va riure i l’auditori va riure. Aix√≤ √©s Clara Ponsat√≠ i aix√≤ √©s el seu p√ļblic”, ha afirmat.

L√≥pez Tena ha fet la seva interpretaci√≥ del que va passar l’octubre del 2017: “Despr√©s del 27 d’octubre, no van marxar a l’exili, se’n van anar de cap de setmana. Van dir que dilluns tots anirien al despatx, per√≤ nom√©s hi van anar els m√©s babaus, que ja es va veure qui eren: Josep Rull i Ra√ľl Romeva”.

L’exdiputat ha explicat algunes an√®cdotes. Com una confer√®ncia de Josep Llu√≠s Carod-Rovira en un hotel de Madrid, sent candidat d’ERC, en un ambient g√®lid, en qu√® van arribar amb retard els diputats republicans al Congr√©s. Un alt directiu de Paribas a Espanya, assegut al costat de L√≥pez Tena, va comentar: “No sabia que al Ritz hi hagu√©s aparcament per a tractors”. O com quan algun dirigent pol√≠tic li va demanar que digu√©s a Mas que no torn√©s a repetir que se sentia tra√Įt per Jos√© Luis Rodr√≠guez Zapatero en el tema de l’Estatut: “A Madrid tothom pensar√† que √©s idiota”.

El mentor d’Aragon√®s

“A Solidaritat ens va faltar que s’acab√©s la legislatura [Mas, president des de 2010, va avan√ßar eleccions a mig mandat]”, ha afirmat Bertran, que ha assegurat que una de les raons de la dissoluci√≥ del Parlament el 2012 va ser precisament estroncar la consolidaci√≥ del SI. Ha recordat que Pere Aragon√®s va ser el dirigent que el va succeir com a l√≠der de les joventuts d’Esquerra. “Jo el vaig anar a buscar. A vegades em pregunten per qu√®, per√≤ aix√≤ ho explicar√© al sopar”, ha dit.

Uriel Bertran ha explicat que ell va considerar que la direcci√≥ d’ERC no es creia la independ√®ncia despr√©s de la manifestaci√≥ de febrer del 2006 contra les retallades de l’Estatut. L’executiva del partit es va dividir entre els qui donaven suport al text i els qui hi eren contraris, i es va imposar el sector “institucional”. Era una festa d’aniversari, per√≤ ha estat la can√ß√≥ trista i agra del proc√©s.
Informa:ELNACIONAL.CAT (18-3-2022)

108 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: